Australië De wereld Denemarken Duitsland Frankrijk Groot-Brittannië Hongarije Polen Reistips Europa Reizen voor 2 Singapore Spanje Voorbereiding Zweden

Een knallend Oud & Nieuw voor 2 in deze 20 wereldsteden

Vuurwerk

Oud & Nieuw in Nederland voelt vaak als een verplicht nummertje. Voor ons in ieder geval wel: want toen iedereen om ons heen kinderen kreeg, leek Oudjaarsavond steeds meer op een kringverjaardag. Alleen met oliebollen en vuurwerk. Dat moest en kon ook anders vonden wij! Want waarom zou je Oud & Nieuw niet combineren met je favoriete hobby: reizen? Wij besloten voortaan Oudjaarsavond in het buitenland te vieren. Liefst in een stad waar je als bezoeker wat kunt beleven.

In mijn zoektocht naar de leukste steden, vroeg ik mijn medereisbloggers om hun geheime tips voor Oud & Nieuw in het buitenland. Tadaa, dat werd deze top-20! De volgorde? Die is op basis van reisafstand, omdat oudjaarsavond in Europa natuurlijk iets makkelijker is.

1. Oud & Nieuw vieren in het Franse Lille

Denise van Follow my Footprints vierde Oud & Nieuw in Lille. Haar tips?

Wil je Oud & Nieuw in het buitenland vieren, maar niet te ver weg? Ga naar het Franse Lille! Samen met een vriendin (maar met je partner kan natuurlijk ook prima) luidde ik in 2019 het jaar uit in Lille, op een plein vol Fransen.

Aan het begin van de avond heerste er al een gezellige sfeer in het straatje tussen de Grand Place en Place Rihour, waar mensen een drankje dronken op één van de vele verwarmde terrassen. In veel restaurants waren speciale diners voor Oudejaarsavond; voor de meeste moest je reserveren, maar ons lukte het spontaan nog.
Het hoogtepunt was het aftelmoment op de Grand Place. Vanaf ons hotel in het centrum wandelden we er naartoe. Op het prachtige plein, bij de grote kerstboom en het verlichte reuzenrad, heerste een fijne sfeer en telde de menigte samen af. Om 12 uur ’s nachts begon iedereen te juichen. ‘Bonne année!’ Een stedentrip Lille is sowieso leuk in december.

Hier lees je meer tips van Denise voor Lille. Ga je met de auto naar Lille, vergeet niet dat je voor deze stad een Oud & Nieuw in Lille

2. Een romantische Oudjaarsavond in Parijs

Yvonne van Yvonne reist verder bezocht Parijs in de Kerstvakantie: De stad van de liefde is dé ultieme plek waar je ooit Oud en Nieuw gevierd wilt hebben. Parijs is niet goedkoop en rond Oud & Nieuw is het lastig om een betaalbare accommodatie te vinden, dus begin daar vroeg genoeg mee. De extra moeite is het zeker waard, want het is een droom om eens het vuurwerk boven de Eifeltoren uit elkaar te zien spatten, toch?!

Op oudjaarsavond zijn er veel mensen op de been. Iedereen loopt gezellig langs de verlichte Champs Élysées en de ouderwetse draaimolens. In de koude nacht is het heerlijk om op te warmen met een glühwein, gepofte kastanjes of een crèpe bij één van de straatstalletjes. Om 12 uur zoek je uiteraard een fijn plekje aan de Seine, met uitzicht op de Eifeltoren. Kun je niet wachten tot het zover is? Dan kun je eerder op de avond een tochtje naar boven wagen, met alle lampjes van de toren zelf én de stad is dat magisch.

Yvonne heeft Parijs zowel met haar partner bezocht als later met haar kinderen. En ze concludeert: Parijs met kinderen bezoeken rond de jaarwisseling is ook super. Ook voor Parijs heb je een

Oud & Nieuw in Parijs

3. Een sfeervol uiteinde in Londen

Linda van Travellers of the World bezocht Londen tijdens Oud & Nieuw. Londen is de perfecte stad om te bezoeken tijdens oud en nieuw. De sfeer is er geweldig, de stad wordt prachtig verlicht en komt helemaal tot leven rond deze tijd. Overal vind je geweldige kerstmarkten en kerstversieringen. Maar daarnaast is oud en nieuw vieren in Londen ook gewoon leuk om eens te doen. Je hebt er een hele gave vuurwerkshow die je gewoon een keer gezien moet hebben. Je moet hiervoor van te voren tickets kopen en hoewel de show slechts 15 minuten duurt, is
het echt de moeite waard. Houd je van een feestje? Ook dan zit je goed in Londen. Regel wel je kaartjes vooraf, zodat je zeker weten ergens terecht kunt.

Op 1 januari is er in het centrum een grote parade. Verder kun je rond deze tijd naar
Winterwonderland in Hyde Park en zijn er natuurlijk nog veel meer leuke plekken om te bezoeken. Lees hier meer tips van Linda voor een Oudjaarsavond in Londen.

Oud & Nieuw in Londen

4. Gigantisch openluchtfeest am Brandenburgertor in Berlijn

Zelf ken ik Berlijn al goed van de Kerstmarkten. Maar als je op zoek bent naar entertainment, feestende mensen, een massale countdown en spectaculair vuurwerk, dan zit je in Berlijn helemaal goed! Joyce van New Year’s Traveller viert Nieuwjaar elk jaar in een andere Europese stad en dan mag Berlijn natuurlijk niet ontbreken. Wat kun je verwachten van dit gigantisch openluchtfeest op 31 december?

De grootste en meest bekende plek om het nieuwe jaar in te luiden is de Silvesterparty am Brandenburger Tor. Tip: trek warme kleding aan en vertrek op tijd. Jaarlijks bezoeken enorm veel mensen deze plek (enkele honderdduizenden). De entree is gratis en de poortjes bij de Straße des 17. Juni zijn vanaf 14.00 uur open. Het feest vindt plaats op een oppervlakte van maar liefst 2 kilometer tussen Brandenburger Tor en de Siegessäule. Om de inwendige mensen te sterken, zijn er diverse eet- en drankkraampjes (worst, bier en glühwein).

Vanaf 19.00 uur start het entertainment met optredens van diverse nationale en internationale artiesten. De laatste minuten van het oude jaar start de countdown, waarna om klokslag 00.00 uur een adembenemend gaaf vuurwerk de lucht wordt ingeschoten. Naast het grote podium zijn langs de route extra grote LED schermen opgesteld. Er is een DJ toren, die na middernacht zorgt voor een feestelijke start van het nieuwe jaar. De sfeer is fantastisch! Wat mij betreft de place to be met Nieuwjaar!

Ga je naar Berlijn met de auto? Vergeet dan niet dat je een milieusticker Duitsland nodig hebt.

Of vier Oud&Nieuw in het Duitse Dresden

Letters BERLIN tijdens Oud&Nieuw in Duitsland
Vignet-bestellen

5. Een Oud & Nieuw in Kopenhagen breng je door in Tivoli

Zelf heb ik samen met Tom een Oud & Nieuw in Kopenhagen in Denemarken gevierd. Als traditie koop je van te voren bij een bakker of in de Torvehallerne een Kransekage: een soort torentje van Deens Marsepeingebak. Echt superlekker! Het is ook erg slim om van tevoren een speciaal Oud & Nieuw-menu te boeken bij één van de vele restaurants. Dat gaat vaak in shifts en wij kozen voor de vroege shift, zodat we daarna nog voldoende tijd hadden voor een bezoek aan Tivoli.

Tivoli is één van de oudste amusementsparken van de wereld en het ligt midden in het centrum van Kopenhagen. De attracties vonden wij niet spectaculair maar wel leuk om te doen en er stonden geen lange rijen. En het is sowieso erg gaaf dat het nog open is. Er zijn nog gezellige Kerstmarktkraampjes met lekkere hapjes en souvenirs. En je sluit het bezoek af met een vuurwerkshow in het park. Tivoli gaat wel voor middernacht dicht. De mensenmassa gaat dan richting het Raadhuisplein voor het aftelmoment. Iedereen telt dus samen af en we hadden zelf een klein flesje champie meegenomen. Daarna wordt er wel door de Denen massaal vuurwerk afgestoken dicht op het publiek (voor de echte vuurwerkdiehards: dat mag daar nog). Dat vond ik zelf eng, dus besloten we snel naar het appartement te fietsen dat we via Airbnb hadden gehuurd. En daar nog wat te snoepen van de Kransekagen.

In het kader van duurzaamheid besloten we zelf naar Kopenhagen te rijden in plaats van de vliegen. Het is ongeveer 750 kilometer rijden en dat vonden we uiteindelijk zelf net te doen voor de 4 nachten die we in Denemarken doorbrachten. De terugreis zouden we alleen niet meer plannen op nieuwjaarsdag… In Kopenhagen overnachten we in een appartement van een Deens stel die zelf in Thailand zaten en hun appartement op Airbnb hadden gezet. Dat gebeurde daar heel veel en dat maakt een verblijf in Kopenhagen iets betaalbaarder.

Meer bezienswaardigheden in Kopenhagen

6. Knallend Oud & Nieuw in Krakau

In de Kerstvakantie vertrokken wijzelf voor een roadtrip naar Polen. Naast Wroclaw en Auschwitz, bezochten we in de dagen rond Oud & Nieuw Krakau. In Krakau zijn er dan geen Kerstmarkten, zoals die er in Warschau nog wel zijn. Wel is er genoeg te beleven aan andere bezienswaardigheden, lekkere restaurantjes en gezellige barretjes om op te warmen. Want ook hier kan het koud worden.

Ook in Krakau boekten we een special Oudjaarsavondmenu in een sfeervol restaurant, halverwege de avond. Daarna vertrokken we naar het grote Middeleeuwse Rynek Glowny-plein. Daar waren allerlei optredens van Poolse artiesten, dus meezingen zat er niet in. Gelukkig konden we op het plein ook glühwein krijgen om op te warmen, want het was erg koud die avond. De sfeer zat er goed in bij de Polen, het was gezellig op het plein. En er werd om twaalf uur natuurlijk afgesloten met georganiseerd vuurwerk. Waarna wij het wel tijd vonden om terug te lopen naar ons betaalbare, maar toch goede aparthotel Spatz in de gezellige wijk Kazimierz.

Muziekshow en festival tijdens Oud & Nieuw in Krakau Polen

7. Wonderlijke Oudjaarsnacht in Warschau

Lieke van Reisjager vierde deze feestelijke nacht in Warschau in Polen.
Warschau is een prachtige stad en zeker met oud & nieuw is het bijzonder om hier te zijn. Ik vierde oud & nieuw 2017/2018 met vrienden in Warschau. De stad is dan nog gehuld in kerstsferen met overal kerstverlichting, kerstmarkten en een schaatsbaan. En het kan er dan wel erg koud zijn in de winter, maar als je geluk hebt ligt er ook sneeuw. Magisch!

De Oude Stad is de beste plek om oud & nieuw te vieren: met concerten, groot feest en vuurwerk. De regels in Polen rondom vuurwerk zijn veranderd (om milieuredenen), waardoor dit jaar het vuurwerk mogelijk wel vervangen wordt door iets anders. Tip: boek van tevoren tickets voor een club of restaurant en boek een hotel in het centrum, want taxi’s en Ubers zijn ’s nachts moeilijk te krijgen.

Oud & Nieuw Warschau

8. Breng je Oudjaarsavond in Budapest dansend door op de Donau

Lizette van Reismuts.nl bracht haar Oud&Nieuw in Budapest Hongarije wel heel speciaal door.

Een paar jaar geleden was ik op rondreis door Europa. Voor Oud & nieuw had ik Boedapest uitgekozen. Ik koos voor een feest op een cruiseboot en kocht de kaartjes vooraf online. Het was geweldig! De avond begon met een heerlijk vijfgangendiner. Je deelt dan de tafels met andere gasten en leert zo dus gezellig andere mensen kennen. Na het diner barstte het feest helemaal los! Dansend op de Donau ben ik het nieuwe jaar ingegaan. Vanaf het dek had ik om 12 uur perfect uitzicht op het prachtige parlementsgebouw en de andere bezienswaardigheden in Boedapest.

Oud & Nieuw in Budapest

9. In Stockholm vier je Oud & Nieuw met uitzicht op vuurwerk

De start van 2022 vierden Tom en ik in de Zweedse stad Stockholm. Traditiegetrouw is het aftelmoment in het openluchtmuseum Skansen, waar het naar het Zweeds vertaalde gedicht ‘Ring Out, Wild Bells’ ieder jaar wordt voorgedragen waarna wordt afgeteld naar 12.00 uur . Skansen gaat al rond 21.00 uur open. Maar tenzij je daar ook uit eten gaat, is er dan weinig te doen, het is niet als Tivoli dat je daar nog attracties in kunt. De dieren zitten ook keurig in de nachtverblijven. De optredens in de kerk starten om 22.00 uur en op het buitenpodium rond 23.00 uur. De rij voor de drankjes is lang, dus tip: breng je eigen drinken mee. Om 12.00 uur heb je een fantastisch uitzicht over het vuurwerk dat in de stad wordt afgestoken. In onze ervaring bleef het beschaafd. Niet zoals in Kopenhagen waar het vuurwerk tussen de mensen werd afgestoken. Ga je niet naar Skansen, google dan naar één van de vele andere uitzichtspunten.

Wij kozen ervoor niet in Skansen te eten, want dat vonden we duur en/of niet gezellig. We boekten wel een nieuwjaarsmenu bij een ander restaurant in de stad, Timmermans 1857. Dit informele restaurant had een erg lekker en voor Stockholmse begrippen redelijk betaalbaar menu met fazant en kreeft. Maar inderdaad: Stockholm is een prijzige stad. Al helemaal als je wijn of bubbels bij je diner wilt.

10. Beleef een fruitig Oud & Nieuw in Barcelona

Seyamaila, van het reisblog A Born Traveller heeft het afgelopen jaar 9 maanden in Barcelona gewoond en daar toen ook de jaarwisseling gevierd. Zij heeft dus eigenlijk insidertips voor een Oud&Nieuw in deze stad:

Vanwege Corona was het nog de vraag of we het zouden gaan ‘vieren’, maar dit hebben wij uiteindelijk wel gedaan. En wat ben ik blij dat ik gedaan heb! Wij zijn op die dag naar Montjuic geweest en hadden vanaf dat punt een prachtig uitzicht over de gehele stad en al het prachtige vuurwerk dat afgestoken werd. Ik moet toegeven dat het superdruk was op dat moment, maar hier was ik juist heel blij mee. Barcelona was tijdens Corona heel stil en nu voelde het gewoon heel even weer als ‘normaal’. Als toerist zijn er zoveel toffe plekken om Oud & Nieuw te vieren! Vanuit Tibidabo, Bunkers of Montjuic heb je de mooiste uitzichtpunten om al het vuurwerk over de stad te zien. Maar er zijn vast ook genoeg toffe plekken in het centrum waar dit kan, Placa Catalunya is daar één van.

Een lokaal gebruik is dat je 12 druiven moet eten als de klok 12 slaat, 1 per seconde. Neem deze mee, al hebben je buren misschien ook nog wel een paar druiven over. Je hoeft van te voren niets te boeken, maar ik zou wel ruim op tijd naar de plek van bestemming gaan als je bijvoorbeeld naar een uitzichtspunt gaat. Tijdens Corona was het al druk, maar zodra de toeristen komen, waarschijnlijk nog drukker!

Op het blog van Seyamaila staan ook mooie video’s van de jaarwisseling in Barcelona.

Vind hier het perfecte hotel in Barcelona

Oud & Nieuw in Barcelona

11. Een magische vuurwerkshow in Athene

Wesley van Grieksblauw bracht natuurlijk een Oudjaarsavond door in Athene en nu wil ik ook heen. Jij ook?

Een vuurwerkshow boven de Acropolis is magisch! Hoe gaaf als je een hotel hebt met een dakterras mét uitzicht op de Acropolis zoals het Coco-mat hotel BC?! Maar je begrijpt dat je deze ruim van tevoren moet boeken en dat een overnachting aan de prijzige kant is. Het is zeker de moeite en het geld waard, want in Griekenland is het gebruikelijk dat je voor 12 uur bij je familie bent. Dus een aftelmoment in een club of bar zoals wij kennen is hier schaars. Wel gebeurd hier veel in de buitenlucht zoals op het Syntagma plein. Hier kun je een groot podium verwachten met een DJ of een Griekse artiest. En er zal een gezamenlijk aftelmoment zijn waarna het vuurwerk losbarst met het indrukwekkende parlementsgebouw op de achtergrond.

Het meest gewilde plekje bevindt zich in de wijk Thissio. Ter hoogte van de bar Thissio View loopt een boulevard waar heel de avond vertier is en je mooi uitzicht hebt op de Acropolis. Na het vuurwerk breekt het feest pas echt los. Denk hierbij ook aan files door de gehele binnenstad en overvolle metro’s. Als het je lukt wandel je richting de bruisende wijk Psyri. Maar genieten van de sfeer op straat met een meegebrachte fles bubbels is zeker ook geen straf in deze stad! Misschien wil je het helemaal niet laat maken, want hier in Athene bestaat een kans dat nieuwjaardag zonovergoten (en 20 graden) is! De keuze is aan jou!

De

Nieuwjaarsdag in Athene

12. Bezoek de NYE-feesten in Jeruzalem

Jenny van het reisblog Ik Reis bezocht Jeruzalem tijdens de Kerstvakantie en dat was een heel andere beleving:

Jeruzalem ademt geschiedenis, in deze heilige stad komen oud en nieuw gedurende het hele jaar samen. Joodse Israëliërs vieren Kerst en Nieuwjaar niet zoals wij dat in Nederland kennen – het Joodse Nieuwjaar is in september of oktober. Maar Israëliërs houden van feestjes! Veel caféetjes organiseren NYE-parties, compleet met aftellen voor het nieuwe kalenderjaar, gewoon omdat het kan.

Ik vierde Oud & Nieuw in Abraham’s Hostel in Jeruzalem, één van de leukste plekken in de stad. Vanaf het dak keek ik naar het vuurwerk, ik spotte een enkele verdwaalde vuurpijl. Daarna dronk ik een drankje met de andere gasten uit het hostel en bouwden we een klein feestje.

Jeruzalem is niet the-place-to-be voor een spectaculaire jaarwisseling, maar de mooie stad en de toffe bezienswaardigheden in Jeruzalem compenseren ruimschoots voor de ietwat gezapige jaarwisseling. Jeruzalem is een toffe bestemming in de kerstvakantie.

Jaarwisseling in Jeruzalem

13. Een jaarwisseling in New York van de bucketlist af?

Hoog op menig verlanglijstje: een Oud & Nieuw in New York. Reisblogger Elisa van Flitter Fever is er maar liefst vijf keer geweest, waaronder met Oud & NIeuw. Haar conclusie: Oudjaarsavond in New York City vieren is alleen een aanrader in combinatie met voldoende reisbudget, geduld en planning:

De verwachtingen liggen bij zowel New York City als Oud & Nieuw torenhoog. Een combinatie is het summum? Helaas is de (prijzige) realiteit vaak minder dan de fantasie. Met Oud & Nieuw komen er net zoveel mensen naar New York als normaal in een week. Ook tijdens de dagen er omheen is het overal extreem druk.

Om de bekende ball drop mee te maken, moet je of een dag lang koukleumen, of een peperduur VIP-ticket aanschaffen. De hotelprijzen liggen in die periode sowieso een stuk hoger. Ga je toch, schaf dan ruim vooraf skip-de-line tickets en toegangskaartjes tot een rooftop party aan.

Staat een jaarwisseling in The Big Apple na dit gelezen te hebben nog steeds op jouw bucketlist? Lees dan meer tips voor een Oud&Nieuw in New York op Flitter Fever.

Oud & NIeuw in New York

14. Een tropische Oudjaarsavond in Willemstad

Janet van That One Time bracht een wel heel zwoele Oud & Nieuw door in het Curaçaose Willemstad.

Oud & Nieuw vieren op een Caribisch eiland was heel anders dan ik als Nederlander gewend was. Met de kerstversiering nog in de palmbomen, werd Oud & Nieuw gevierd op het strand. Met je voeten in het zand, zwetend van het dansen in de hitte en met een frisse Amstel Bright luidde ik het nieuwe jaar in in Willemstad op Curaçao. Feesten kunnen ze op het eiland als geen ander, maar als het aankomt op de vuurwerkshow valt er zeker nog winst te behalen. Onder het genot van een paar schamele vuurpijlen en harde beats van de dj wensten wij elkaar een gelukkig nieuwjaar.

Inclusief de welbekende nieuwjaarsduik een paar uren later, onder het genot van een kop erwtensoep. Een rare gewaarwording in de brandende zon, maar één ding was zeker; ik heb nog nooit zo’n warme nieuwjaarsduik gehad.

15. Een wel heel knallend uiteinde in Paramaribo

Anja van tipsvoorjou.com heeft jarenlang in Suriname gewoond en praat je graag bij over het vieren van Oud & Nieuw in Paramaribo:

Paramaribo is the place to be als je wil genieten van een spectaculair Oud en Nieuw. Op Oudejaarsdag moet je in het centrum zijn. Vanaf 12:00 uur begint daar het spektakel met een pagara vuurwerkestafette. De winkeliers in de binnenstad leggen door de binnenstad lange ratelbanden of matten met Chinees vuurwerk met flashkruit of zilverkruit. Deze worden om de beurt aangestoken, wat zorgt voor veel geknal en rook. Dit ontsteken van vuurwerk wordt omlijst met veel gefeest, muziek, dansen en elkaar het beste wensen, vooruitlopend op het nieuwe jaar.

Toeristen moeten dus in de binnenstad zijn op 31 december. In de middag gaat iedereen naar huis om in eigen kring Oud & Nieuw te vieren. Rond middernacht barst het vuurwerkgeweld opnieuw los. Een aanrader: bekijk dit spektakel vanaf de brug over de Suriname-rivier. Het afschieten van vuurwerk duurt tot diep in de nacht. Houd er rekening mee dat er veel Chinees knalvuurwerk afgestoken wordt.

Vuurwerk tussen de palmbomen van Paramaribo
Vuurwerk tussen de palmbomen van Paramaribo

16. Rio de Janeiro: Dansend op het strand het nieuwe jaar in

Reisblogger Mirre op Reis had het reisgeluk een jaarwisseling in Rio de Janeiro mee te maken!

Eén van de leukste steden ter wereld om Oud & Nieuw te vieren is Rio de Janeiro. Op het strand van Copacabana verzamelen 3 miljoen mensen zich om het nieuwe jaar met veel (héél veel) vuurwerk, drank, muziek en dans in te luiden. Deze avond vier je niet alleen maar met je eigen vrienden, nee, je viert hem samen met de 3 miljoen andere feestgangers, die in een net zo euforische stemming zijn als jij. Het vuurwerk wordt afgestoken vanaf de pontons op het water en lijkt eindeloos te duren. Kleurrijke pijlen spatten uiteen tot bloemen, of zigzaggen hoog de lucht in om als smiley tevoorschijn te komen. Je weet niet wat je ziet! Als ik kon, dan zou ik nu onmiddellijk teruggaan om nog eens Oud & Nieuw in Rio de Janeiro te vieren. Van tevoren een ho(s)tel boeken is handig en vergeet niet om witte kleren aan te doen – dat brengt geluk!

17. Een spectaculaire Oud & nieuw in Singapore

Karin, emigratiecoach van Kaat Keeps Going, woont momenteel in Singapore. De blogger om meer tips te vragen voor een bijzondere jaarwisseling in het Aziatische Singapore:

Singapore is echt een geweldige stad om oud en nieuw te vieren. Het is heerlijk weer en er is super veel te beleven. De place-to-be is de Marina Bay, waar afgeteld wordt naar het nieuwe jaar met een spectaculaire vuurwerkshow. Of ik moet zeggen, meerdere vuurwerkshows! Voor het beste zicht boek je tickets voor de grote show op The Float of dans mee op de muziek van populaire Singaporese artiesten bij het gratis televisieconcert.

Het vuurwerk kun je ook bekijken vanaf omliggende (rooftop)bars die speciale NYE-party’s hebben. Gardens by the Bay East is ook een populaire plek om de vuurwerkshow te bekijken. Breng een kleed mee en snacks en drinken voor een relaxte picknickavond. Feesten tot in de vroege uurtjes met je voeten in het zand? Boek dan tickets voor een van de toffe Beach Clubs op Sentosa. Wil je meer cultuur, dan raad ik Chinees Nieuwjaar aan. Het grootste feest van het jaar!

18. Typisch nieuwjaarsritueel in Tokio

Renée van Meet Me at the Beach vierde een jaarwisseling in Tokio en kwam erachter dat het daar vooral om nieuwjaarsdag draait met een bijzonder ritueel:

Om te verwachten dat oud en nieuw in een ander werelddeel hetzelfde is als in Europa is een vergissing. Zo was ik eerder ook eens tijdens de nieuwjaar wisseling in de Israëlische woestijn en in Marokko en moest ik in beide gevallen daar mijn eigen slingers ophangen. Hetzelfde gebeurde ook in Tokio. Waar wij Nederlanders om iedere reden vuurwerk afsteken is dat in Japan geen ding. Een Japanner viert over het algemeen nieuwjaar thuis met familie. Gemoedelijk en met lekker eten, zoals we van ze gewend zijn.

Ik bracht mijn oud & nieuw uiteindelijk door in een toeristische pub met twee Duitsers uit het lokale hostel. En gingen net als de rest van Tokio na middernacht onderweg naar een tempel in de buurt om een gebed te doen en ons wensbriefje op te hangen in een boom. Met een dikke file als gevolg. Maar wel een fraai tafereel tot zeker enkele dagen na nieuwjaar.

NIeuwjaarsdag in Tokio

19. Live wereldberoemd vuurwerk zien in Sydney

Wendy van Wendy Wanders bezocht één van de meest iconische jaarwisselingen ter wereld, die Down Under in Sydney.

Je kent de beelden van het vuurwerk bij de Harbour Bridge in Sydney vast wel. Elk Oudejaarsdag zijn deze beelden te zien op bijna elk journaal, want daar gaan ze als een van de eersten het nieuwe jaar in. En ik was erbij in 2008. Het perfecte plaatje wilde ik hebben en na research bleek dat je deze kan maken vanaf Mrs. Macquaries Point.
Maar ja, iedereen wil dat natuurlijk (er staan meer dan een miljoen mensen rond de haven die avond). Daarom sta je ’s morgens vroeg met duizenden anderen (veelal toeristen) in de rij bij de hekken naar deze locatie. Het voelt een beetje alsof je naar een concert gaat en vooraan wil staan…

Het is de ervaring waard en enorm gezellig. Zo gauw het donker wordt, zie je met licht versierde boten heen en weer varen. Met aan boord gasten die waarschijnlijk de hoofdprijs betalen voor het uitzicht van die avond… En om middernacht in levenden lijve de beelden die meteen daarna de hele wereld overgaan! Het perfecte plaatje voor Instagram krijg je echter niet. Daarvoor moet je toch echt de tv-beelden zien…

Oud & Nieuw in Sydney

20. Privéfeestje op het strand in Paihia, Nieuw Zeeland

Een aantal jaar later vierde Wendy van Wendy Wanders het nieuwe jaar ook weer als één van de eersten ter wereld. En wel in Nieuw-Zeeland.

Als een van de eersten het nieuwjaar in, kan ook in Nieuw Zeeland. Je kan ervoor kiezen om dit in een van de grote steden te vieren (Auckland, Wellington?) maar tijdens mijn bezoek in 2012 zocht ik juist naar een zo groot mogelijk contrast met de massale vieringen in deze steden. Paihia werd het, een klein plaatsje in het noorden op het Nieuw Zeelandse Noordereiland.

Paihia is de uitvalsbasis naar diverse highlights in de Bay of Islands (Cape Reinga en Waitangi treaty grounds bijvoorbeeld) en het had een strand waar je gratis met eigen meegebrachte champagne en een handvol gelijkgezinde backpackers (in mijn geval, gezellige heren uit Zimbabwe en Zuid-Afrika) en de lokale bevolking je eigen feestje bouwt met uitzicht op het vuurwerk van de hotels en resorts in dezelfde baai.

Meer over Oud & Nieuw in het buitenland

Wil je Oud & Nieuw vieren in het buitenland, boek dan tijdig je hotel, ik zoek deze zelf graag via vergelijkingssite Trivago voor de beste prijzen. Is het erg goedkoop om ergens oudjaarsnacht te vieren of is er nog veel beschikbaarheid, dan is het waarschijnlijk niet zo’n leuke stad voor de jaarwisseling. Reken dus ook niet op goede deals voor de tofste plekken.

Wat wel vaak goedkoper is, is terug vliegen of treinen op Nieuwjaarsdag. Sterker nog: hoe vroeger je bereid bent die dag te vertrekken hoe goedkoper. Ga je goed op weinig slaap, of sla je makkelijk een nachtje over: vertrek dan op nieuwjaarsdag weer vroeg uit de stad. Meestal mis je dan niets, omdat nieuwjaarsdag in de meeste steden maar een saaie dag is. Soms is er zelfs niet eens een museum open.

In Wenen is ook Nieuwjaarsdag een feestje, waar het nieuwjaarsconcert wordt uitgezonden op het Raadhuisplein. Onder andere om deze reden staat Oud & Nieuw vieren in Wenen heel hoog op mijn verlanglijstje. Nu viel het mij persoonlijk wel tegen toen we op nieuwjaarsdag vanuit Kopenhagen rond het middaguur terug naar Nederland reden, wat een lange ruk! Aan de andere kant: toen we daarom een dag langer in Krakau bleven was daar weinig te doen behalve een stadswandeling waarbij we gelukkig af en toe een restaurant vonden dat open was voor een hapje en drankje.

Tot slot: het is ook slim om restaurants en andere activiteiten voor Oudjaarsavond alvast te boeken. Er zijn vaak restaurants met leuke Oud & Nieuw-menu’s, maar boek dan wel op tijd voor de beste restaurants. En anders vind je vast wel ergens spontaan een plekje maar dan is er weinig te kiezen meer.

Meer reisideeën voor de Kerstvakantie

Naast Oud & Nieuw zijn er natuurlijk nog veel meer feesten om te vieren in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan lokale feesten zoals het Chinese Nieuwjaar. Een andere bijzondere ervaring die wij hadden, waarvoor we één Oud & Nieuw hebben ingewisseld voor een andere feestdag die daar heel dicht op zit, is het vieren van een echte Engelse Kerst.

Een aantal van de leukste Kerstmarkten van Europa blijven bovendien tot Oudjaarsdag, of zelfs langer staan (zoals die in Tivoli in Kopenhagen). Dat maakt ze ook heel leuk om tijdens de jaarwisseling te bezoeken! Nog meer inspiratie voor de decembermaand? Kijk dan ook eens bij deze cadeautips voor campervan-bezitters. Blijf je tijdens de Kerstvakantie in Nederland, dan is deze fietsroute in Castricum die langs zes glühwein-stops gaat iets voor jou.

Reisprins bezocht eind december de vele foodmarkets in Londen.

Heb jij wel eens Oud & Nieuw gevierd in het buitenland, of daar een ander tof feest gevierd? Waar was dat en hoe vond je dat? Laat het me hieronder weten, want ik ben heel benieuwd!

Feestelijk de straat op tijdens je New Year’s Eve in het buitenland? Zet dan zo’n leuke diadeem op:

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

11 Reacties

 1. Leuk! Het is heerlijk om Oud & Nieuw in een andere omgeving te vieren! Toen 10 jaar geleden de relatie met de vader van mijn kinderen voorbij was en we sindsdien om het jaar de kinderen hebben met Oud & Nieuw heb ik het vaak in het buitenland gevierd. Het ene jaar knus thuis met de kinderen en het andere jaar met een vriendin. Zo vierden we het o.a. in Dubrovnik (ook erg leuk!), Ibiza-stad (rustig) en in Lille dus, waar de sfeer goed is zoals je op de foto ziet. Dit jaar komt het er denk ik niet van, maar ik vier het in de toekomst zeker nog vaker in het buitenland!

  1. Ja, wat leuk dat je het ook al zo vaak in het buitenland hebt gevierd! Dubrovnik is dus ook een aanrader? Gaaf!

 2. Vlak voor Corona trouwens Oud & Nieuw in Bangkok gevierd. Bij Khao San Road was het rete druk! Wel gezellige, uitgelaten sfeer en ideaal als je in een hotel dichtbij zit. De volgende dag moesten we echt even bijkomen haha

  1. Oh, dat klinkt ook als een topfeest voor de jaarwisseling!

 3. Jeej, wat een fijn artikel bomvol inspiratie voor Oud & Nieuw! Wij vieren het dit jaar voor het eerst in het buitenland, in Lille. Dankzij Denise kijk ik hier nóg meer naar uit!

  1. Gaaf! Ik ben heel benieuwd hoe jullie het daar gaan hebben, laat je me dat nog even weten!?

 4. Wat een fijn artikel met goede tips om Oud & Nieuw in het buitenland te vieren. Als alles meezit, vieren wij dit jaar Oud & Nieuw in Istanbul.

  1. Oh, wat leuk! Laat je me weten hoe het in Istanbul is? Ik duim ook dat het door kan gaan!

 5. Wat een leuke inspiratie zo bij elkaar! Ik wil oud en nieuw nog wel op wat meerdere plekken vieren. Londen hebben wij dus twee keer gedaan en wij waren een keer op Bali met oud en nieuw.

  1. Lekker divers he, voor ieder wat wils! Hoe was het op Bali?

 6. Loeder zegt:

  Londen, Parijs, Krakauw, Berlijn, Wenen, Utrecht. Amsterdam, Praag, Boedapest geweldig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.