Reistips Europa

Vakantie Malaga: de onbekendere parels van deze provincie

Uitzicht vanaf het zwembad bij Finca Feliz Andaluz

Bij een vakantie in Andalusië denken de meesten aan de big three van deze regio: Sevilla, het Alhambra in Granada en de Mezquita in Cordoba. Terechte hoogtepunten wat mij betreft. Maar wat als jullie voor de tweede keer naar Andalusië reizen? Langer de tijd hebben, of van de gebaande paden af willen? Toen wij na een roadtrip door Portugal het reisgeluk hadden om Andalusië voor de tweede keer te bezoeken, besloten we op zoek te gaan naar de toeristische bezienswaardigheden van de provincie Malaga.

Dat is immers de provincie waar goede vrienden naartoe zijn geëmigreerd. En omdat ze er inmiddels al een jaar wonen, konden ze ons goede insider tips geven bijvoorbeeld over Moorse kastelen zonder de massa’s toeristen zoals die bij het Alhambra. Over prachtige wandelingen door de bergen. En een stad die minder op het netvlies staat in deze provincie, Malaga. We zijn weer aangenaam verrast en kunnen niet wachten om weer terug te keren naar deze provincie waar het zonnetje altijd schijnt.

Verblijf tijdens een vakantie in de regio Malaga bij Finca Feliz Andaluz

Mijn eerste tip is de accommodatie van onze vrienden waar wij overnachten: Finca Feliz Andaluz in Alora. Dat lijkt misschien bevooroordeeld. Maar ik kan dit mooie plekje van harte aanraden! We hadden niet verwacht dat het zo mooi zou zijn. Fijne lichte kamers, schoon, modern ingericht en koel. Het meest bijzondere is dat het uitzicht vanaf het terras je compleet overweldigd, zo mooi! Zou je dat ooit zat raken? Zo ja, dan kun je naar het zwembad. Niet alleen om af te koelen, maar ook voor een ander prachtig uitzicht. Vanuit deze hoek kun je namelijk het stadje Alora met z’n Moorse kasteelruïne perfect op de heuvels zien liggen. Ben je dat zat, wacht dan vooral op de zonsondergang, wanneer er een bijzonder lichtspel van de natuur wordt gegeven.

Binnen drie kwartier rijden van Finca Feliz Andaluz vind je een aantal van de mooiste en wat onbekendere bezienswaardigheden van Andalusië, die perfect zijn voor een vakantie in de regio Malaga. Eigenaren Gerben en Loes kunnen je daarover de beste tips geven. Al is dit ook een goede plek om je onder te dompelen in het echte Andalusische leven. Ik laat je nog wat meer van de omgeving zien.

Bezoek Alora tijdens een vakantie in Malaga

Het echte Andalusische leven, dat krijg je wel mee in het stadje Alora dat op 5 minuten rijden van Finca Feliz Andaluz ligt en 45 minuten ten Noorden van Malaga.. Hier geen toeristische tapas en je Alora-magneet koop je gewoon bij de lokale sigarenboer. Je vindt dan ook geen omschrijving van Alora in je reisgids. En toch hoef je jezelf er zeker niet te vervelen. Zo kun je er een bezoek brengen aan de op één na oudste kerk van deze provincie, de Nuestra Señora de la Encarnación. Het schijnt heel bijzonder te zijn om voor Pasen hier de Semana Santa mee te maken. En het staat zeker op ons verlanglijstje dit zelf eens mee te maken. Om de hoek van de kerk ligt het kleine stadsmuseum waarin de de eeuwenoude geschiedenis van Alora kunt zien.

In Alora kun je ook tapas bestellen, dat is dus niet zoals wij dat noemen tapas. Maar gewoon allerlei gerechtjes a compartir (delen) bestellen. Verder houd men zich in dit deel van Spanje erg streng aan de siësta. Om 14.00 gaat alles dicht voor de lunch en daarna is het rusten. Met een beetje geluk gaat alles dan weer open om 17.00. En het is ook erg leuk om mee te maken hoe alles in Andalusië ’s avonds met iets aangenamere temperaturen weer tot leven komt.

Moors kasteel zonder massa’s

Nog leuker is het om omhoog te klimmen naar het oude Moorse kasteel: ook al vanwege de schattige straatjes die jullie onderweg tegenkomen. Het 9e-eeuwse Moorse kasteel is nog niet grootschalig gerestaureerd: her en der zijn wat metalen trappetjes toegevoegd en zijn delen van de muur aangevuld met cement. Maar dat is het dan ook. Dat geeft wel een bijzondere sfeer. Dat, plus dat de kans groot is dat jullie hier de enige toeristen zijn! Uitgebreid kijken en geen andere mensen op de foto! Dat is bij het Alhambra zo ongeveer onmogelijk.

Nog een Moors kasteel voor jou alleen tijdens een vakantie in Malaga: het Alcazaba in Antequera

Een tip van Gerben en Loes was om ook een bezoek te brengen aan het stadje Antequera met haar Moorse kasteel en het natuurpark Torcal. Op maandag is veel gesloten in Antequera. Maar gelukkig niet het Moorse kasteel Alcazaba. Dit is absoluut een aanrader om te bezoeken tijdens een vakantie in Malaga. Het kasteel is grotendeels een ruïne, maar dan wel een prachtige, met een bijgehouden tuin en dramatische uitzichten over de regio. Het gehele complex is te bezichtigen inclusief de kathedraal Colegiata de Santa Maria la Mayor. Het uitzicht over de oude Romeinse baden krijg je er gratis bij. Ook hier ademt alles weer historie.

Het mooiste is dat wij ook hier gedurende een groot deel van ons bezoek de enige toeristen waren en dus weer geen enkele moeite hadden om de mooiste foto’s te maken en in alle rust naar de gratis audioguide te luisteren. Ons bezoekje sloten we af met een lunch in het centrum, want het kasteel heeft bijvoorbeeld geen museumcafé. We zagen veel mooie gebouwen, kerken en straatjes in dat centrum. Maar helaas was het ook gesloten. Dat gaf niets, want we reden iets het centrum uit voor een wandeling door bijzondere natuur.

Val van de ene in de andere verbazing in natuurpark Torcal de Antequera

Een andere geweldige tip die we kregen was om te gaan hiken in natuurpark Torcal de Antequera. Iets wat je heel goed kunt combineren met een bezoek aan het Moorse kasteel Alcazaba wat ook in Antequerra ligt. Daardoor was het al wat later. Vandaar dat we voor de route van 1,5 kilometer kozen. Vergis je niet, hier wandel je minimaal 45 minuten over. En dat komt niet alleen door alle hoogteverschillen op het rotsachtige pad. Maar ook doordat je van de ene in de andere verbazing valt wanneer je de bizarre kalkstenenformaties langs het pad ziet. Dat krijg je gewoon niet goed op de foto, zoveel diepte als erin zit. Heel tof! Er is ook nog een route van 3 kilometer en die lijkt me zeker de moeite waard, maar daar moet je nog veel langer voor uittrekken. Een tip: trek comfortabele wandelschoenen aan.

Wandel de Caminito del Rey tijdens een vakantie in de regio Malaga

Eén van de meest beroemde wandelingen van Spanje is de Caminito del Rey. Deze spreekt natuurlijk ontzettend tot de verbeelding omdat er vroeger veel ongelukken gebeurden op dit pad bovenin een kloof. Na een grootschalige rennovatie is het gelukkig heel erg veilig om de Caminito del Rey te wandelen. Dat wil niet zeggen dat wanneer je, zoals mij, hoogtevrees hebt, de plankenpaden op een hoogte van 50 tot wel 100 meter je geen knikkende knieën en draaiende maag geven.

Willen jullie het Caminito Del Rey-pad lopen, dan moet je dat wel lang van tevoren boeken, want het aantal wandelaars is gelimiteerd. Wij boekten pas 3 dagen van tevoren (in juni) en toen waren er alleen nog plekjes beschikbaar midden op de dag. Nu is het in Andalusië in de zomer het heetst aan het einde van de dag. Dus boek in ieder geval niet voor dan. Nog meer tips: parkeren in de buurt is een crime, dus kom ruim om tijd. Het is ook minimaal een kilometer lopen naar het startpunt, dus kom op tijd. Neem eten mee, want bij het startpunt staan alleen automaten voor snickers en fris. Er zijn trouwens wel restaurants voor de tunnel, maar dan moet je daar maar net staan met de auto. En daar nog tijd voor hebben. Dus nogmaals, kom op tijd!

Wandelen in een prachtige kloof

Aan het einde van de wandeling kun je wel verse broodje en drinken kopen. Maar dan ben je al wel even onderweg. Want de totale wandeling is 7,7 kilometer en kost je zo 2,5 uur inclusief wachttijden en uitpuf-tijden. De wandeling an sich is niet zwaar, maar de temperaturen lopen wel op, dus een pauze in de schaduw is wel fijn. Je wandelt bijna 3 kilometer in de kloof zelf. Eerst over een lager plankenpad op zo’n 50 meter hoogte. Dan kun je even wennen. Dan kom je in de prachtige Hoyo Vallei waar je tussen de bomen wandelt.

En dan mag je het volgende plankenpad op, wat een stuk hoger is en eindigt met de beroemde hangbrug op 100 meter hoogte. Daar staat een rij voor, dus dan kun je jezelf er vast op verheugen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me halverwege de hangbrug bedacht dat het wel mee viel en toen kon Tom nog snel een foto van mij maken.

En ik ben ontzettend blij dat ik de Caminoto del Rey tijdens onze vakantie in de buurt van Malaga toch gelopen heb. Het is echt zo mooi! En met mijn hoogtevrees (eerlijk is eerlijk, ik ben er wel voor behandeld geweest) voelde het echt als een overwinning op mijzelf. Dus dubbel genieten! En konden we uitpuffen in de bus terug richting de auto.

Organisatie op z’n Spaans

Sorry, nog 1 ding: het gaat wel op z’n Spaans. Aan de ene kant wordt je verplicht om een veiligheidshelm te dragen vanwege vallende stenen. Aan de andere kant wordt de grote parkeerplaats die een einde moet maken aan alle parkeerproblemen nog steeds niet in gebruik genomen. Vanaf het einde van de route kun je met de bus terug naar de auto (als je die net als ons aan de Noordkant hebt geparkeerd). Maar je moet wel cash op zak hebben om die bus te betalen. En je wil wel met de bus, want terug gaat er niet zo’n mooie route. De Caminito zelf is namelijk eenrichtingsverkeer, heel logisch. Ga het doen: het kost je 10 euro per persoon (plus de bus) en dan heb je een onvergetelijke ervaring.

Bezoek vooral ook Malaga tijdens een vakantie in de regio Malaga

Dat lijkt me echt best wel heel logisch: Malaga bezoeken tijdens een vakantie in de regio Malaga. Ik zal eerlijk zeggen: het was niet meteen een stad waar ik een beeld bij had of altijd al graag heen wilde. Toch sloten we onze reis in de regio Malaga af met een bezoekje aan deze hoofdstad. En ja, de stad heeft ons aangenaam verrast.

Niet qua parkeergelegenheid. Want aangezien dit deel van onze reis de afsluiting was van onze camperreis langs de Douro in Portugal en onze campertrip van Porto naar de Algarve reden we met de camper naar Malaga. En dat was lastig parkeren, ook als we de tips van Park4Night volgden. Toen dat na een uur eenmaal lukte, stapten we over op huurstepjes van Lime. Dat leek een goed idee. Maar je kunt hier dus niet mee het centrum in rijden! Wat we wel hebben gedaan? Langs de kilometerslange boulevard rijden, naar de beste visrestaurants van de stad. Toen we dat zat waren parkeerden we de stepjes aan de rand van de stad en gebruikten we die later om weer terug naar de camper te komen. Hier mijn tips voor een (mid)dagje in Malaga.

Vis eten bij de beste visrestaurants in Malaga

De tip van Gerben en Loes: vis eten bij de visrestaurants met de verticale barbecues bij Playa de las Acacias. En men o men, wat is dat lekker inderdaad. Bovendien is het natuurlijk leuk om te zien hoe de vis geroosterd wordt met staken hout. Het lekkerste eet je wanneer je alles a compartir besteld. En kies gewoon het restaurant waar dan plek is! Overigens kwamen we erachter dat hier ook een campervriendelijke parkeerplaats is. Kom hier op tijd en parkeer voor een habbekrats. En dan is het 5 kilometer naar het centrum van Malaga. Wat weer met zo’n leuk Lime-stepje kan.

Verbaas je tijdens een vakantie in Malaga over de kathedraal met maar 1 toren

‘De vrouw met één arm’, zo wordt de kathedraal van Malaga ook wel liefkozend genoemd. Want ze heeft maar 1 toren… want de bouw startte in de 16e eeuw, en dat enorme duurde maar liefst 200 jaar! Toen was het budget op of de zin, of beide om nog een tweede toren te bouwen. Het was de bedoeling om voormalige moskee te transformeren naar een kathedraal. Wat goed is gelukt, want van de moskee valt bijna niets terug te herkennen. Het is dus niet te vergelijken met de mezquita in Cordoba waar de kerk als het ware midden in de moskee is gebouwd wat een heel bevreemdend effect heeft. Toch is ook La Manquita een bijzondere en kathedraal om te bezoeken.

La Manquita de kathedraal van Malaga

Flaneren in het centrum van Malaga

Tja, de buitenwijken van Malaga zijn niet echt mooi te noemen. Maar rijd vooral door naar het centrum. Want dat is weer Spanje op z’n mooist: pleinen met fonteinen, paleizen met balkonnetjes en palmbomen in de stad.

Bezoek het Alcazaba in Malaga

Geen tijd om het Alhambra in Granada te bezoeken, ga dan naar het Alcazaba in Malaga, dat is tenminste was de Lonely Planet aanraadt. Tja, niet helemaal mee eens. Heb je een vakantie in Malaga, dan zou ik het Alcazaba zeker wel bezoeken. Dit was het meest gerestaureerde en complete Moorse kasteel dat we tijdens de reis door de regio Malaga hebben gezien. Toch vind ik het niet per se te verkiezen boven het andere Alcazaba in Antequera (zie hierboven). Want er zijn gewoon wat meer andere toeristen. In dit Moorse kasteel uit de 11e eeuw zijn nog wat meer prachtige details te vinden en de waterbassins zijn er nog.

Het was wel even zoeken naar de ingang, want we waren uiteindelijk al halverwege de berg waar bovenaan de Castillo de Gibralfaro staat. We hebben nog iets wat op het lijstje Malaga voor de volgende keer staat, want door tijdgebrek ging dat niet lukken. Kun je er maar eentje kiezen, dan is het Alcazaba normaal gesproken makkelijker te bereiken en ook mooi. Oja, uiteindelijk hadden we gewoon aan de kant van het Romeinse amfitheater moeten blijven om de ingang naar het Alcazaba te vinden.

Hoe kun je een vakantie in Malaga afsluiten zonder bezoek aan het Picasso Museum?

Tja, dat vraag ik me ook nog steeds af. Volgende keer wil ik ook echt naar het Picasso Museum. Maar daar hadden we nu echt geen tijd meer voor! Want we hadden natuurlijk onze parkeerproblemen en het gedoe met de e-stepjes (en oja, we namen de eerste helft van de dag de kinderen van onze vrienden mee naar Malaga) waardoor er te weinig tijd overbleef. In Malaga kun je zeker een goede dag besteden aan alle bezienswaardigheden! We hadden er ook ’s nachts graag willen blijven slapen met onze camper, maar helaas zijn er geen camperplaatsen in en vlakbij de stad. En hadden we bij Finca Feliz Andaluz ook wel een heel goed adresje.

Meer over een vakantie in de regio Malaga

Deze regio ligt op zo’n 2500 kilometer van Nederland. Het is dus minder geschikt om voor een korte vakantie naartoe te rijden. Maar heel geschikt om op te nemen in een roadtrip door Europa, zoals wij hebben gedaan na ons campertrip langs de Douro en de route die we daarna naar de Algarve reden. We reden in 4 dagen terug naar Nederland, waar we met onze camper een tussenstop maakten bij San Sebastian, de Franse Westkust en Versailles. Zo maakten we ook de terugreis interessant en leuk voor onszelf. Voor een korte vakantie kan vliegen op Malaga.

De zomers in Andalusië zijn heet. Dat maakt dit gebied geschikter voor een mooie lentevakantie, nazomertrip of overwinteren. Ga je in de zomer, pas je dan aan aan de locals. En ja, die houden siësta van 14.00 tot 17.00, in ieder seizoen trouwens. Heerlijk om bij het zwembad in de schaduw een boekje te lezen.

Ga je langer naar Andalusië, dan is een bezoekje aan Sevilla ook een goed idee. Lees hier van Marcella de 7 tips voor Sevilla.

Bereid je vakantie naar de regio Malaga in Andalusië goed voor:

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest