Elfstedentocht varen - Alde Feanen - Reisgelukjes
Reistips voor Nederland

Het varen van de Elfstedentocht

De ideale staycation

2020, het jaar van de staycation. En dat is prima, want tijdens een vakantie is er zoveel moois in Nederland te ontdekken. En, wat wij al heel lang op onze reisbucketlist hadden staan: de Elfstedentocht…. varen. Nu denken jullie misschien: we hebben geen vaarbewijs, dus next! Maar ook dan kunnen jullie de Elfstedentocht varen. Want zolang jullie in Nederland een motorboot huren korter dan 15 meter en die niet harder kan dan 20 km per uur, mogen ook jullie Friesland rond per boot. Vaar de Elfstedentocht zelf, ontdek in dit artikel hoe.

Even een kopje thee drinken op een gratis aanlegplaats

Vaar de Elfstedentocht zonder ervaring

Ook wij vonden het wel spannend, zonder ervaring een boot huren. Gelukkig kregen we voordat we aan onze bucketlisttrip begonnen een vaarinstructie van 2 uur: varen, aanmeren en waterregels. En om 18.00 uur konden we eindelijk uit de haven vertrekken. De eerste dag waren we ook iets te ambitieus. We wilden per se naar het stadje Sloten varen, maar hadden geen boodschappen mee. De supermarkt was al dicht na zessen en de snackbar sloot om acht. De eerste keer zelfstandig aanmeren om 19.45 was dus extra stressen. Tip, neem boodschappen mee voor de eerste dag, of ga naar Balk in plaats van Sloten.

Elfstedentocht varen - molen - Reisgelukjes
Nederlandser dan dit wordt het toch niet? Varen langs een molen!

Huur een kleinere boot

Onze tip: vaar de Elfstedentocht met een wat kleinere boot als het jullie eerste keer is. Voor met z’n tweetjes was onze 8,5 meter perfect. Het was ook al een wat ouder bootje, waardoor we ons niet teveel zorgen hoefden te maken over eventuele schades (net als met een huurauto). Voor de Elfstedentocht: kies een boot onder de 2,4m hoogte en met minder dan een meter diepgang.

Je vaart niet alleen door natuur, maar ook door de Friese steden
Je vaart niet alleen door natuur, maar ook door veel steden en dorpjes

Vaar de Elfstedentocht met deze route

Eigenlijk kunnen jullie de Elfstedentocht overal beginnen, afhankelijk van waar jullie de boot huren. Onze route was als volgt:

Centerpoint Charters in Heeg – Sloten* – Balk (officieel geen Elfstedenstad, maar ontzettend leuk) – Stavoren* (via het Heegermeer, want de bruggen in de route door het Gaasterland zijn te laag, al kan dat in de toekomst anders worden) – Workum (over Koudum) – Bolsward* – Harlingen – Franeker* – Leeuwarden (volgende keer wil ik daar overnachten) – Natuurgebied De Alde Feanen* – Grou* (geen stad, maar hele hippe jachthaven) – Sneek – IJlst – Heeg*.

Bij de sterretjes hebben we overnacht, na Franeker hebben we alleen maar op gratis Markritte-plekken in de natuur geslapen.

Dan komen jullie onder alle niet-beweegbare bruggen door en door alle kanalen. Uiteindelijk hebben wij wel gekozen om niet naar Hindeloopen en Dokkum te varen. Voor beide plaatsen vonden we dat we teveel om moesten varen.

Zonsondergang bij het Pikmeer
Zonsondergang bij het Pikmeer, of Pikmar, op een gratis Markritteplaats

Vaar de Elfstedentocht langs deze bezienswaardigheden

Iedere Friese stad heeft z’n eigen karakter. Zo hadden wij nog nooit van Workum gehoord, maar wat een mooi stadje! Ook was het ontzettend leuk om eens niet alleen de veerbootterminal van Harlingen, maar ook de rest van de stad te zien. Ook wil ik terug om het oudste werkende planetarium ter wereld met eigen ogen te zien. Leeuwarden wil ik zeker een keer naartoe voor een volledige citytrip. Doordat we daar iets teveel geshopt hadden bij Conceptstore Nord, werd de opbergruimte aan boord wat krap. Maar je kunt er ook alleen heen gaan voor de heerlijke koffie! Kortom, we waren nog nooit in Friesland geweest en waren aangenaam verrast voor onze staycation. Een aanrader, ook als je op het land blijft.

Waterpoort Sneek - Reisgelukjes -Vaar de Elfstedentocht
Waterpoort Sneek – Word je toch gelukkig van als je daarlangs kunt varen?

Met z’n tweetjes

Ja! Hoe romantisch is dit, met z’n tweetjes op een klein bootje? Goede relatietest ook: samen aanmeren! De gemiddelde leeftijd op het water lijkt hoog te liggen, in ieder geval buiten de schoolvakanties voor zover wij weten. Uitslapen is dan ook geen probleem. Als je de route inkort, dan kan een weekendje met z’n tweetjes op stap kan ook.

Fijne prijs

Toegegeven: De Elfstedentocht varen is niet per se goedkoop. Een kosten van een boot huren zijn afhankelijk van welke periode en faciliteiten jullie aan boord kiezen. Wij betaalden voor de week rond Hemelvaart 996 euro. Daarentegen is een ligplaats voor een boot van 8,5 meter zo’n 15 euro per nacht, of jullie zelfs aanmeren bij één van de gratis en mooie Markritte aanlegplaatsen die je door heel Friesland vindt. Uiteindelijk moesten we 132 liter diesel tanken om weer aan te vullen. Qua boodschappen en etentjes kun je het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk.

Bewuster

In Nederland op vakantie is natuurlijk veel duurzamer dan ver weg vliegen. Uiteindelijk hebben we 132 liter diesel verbruikt in een week. Toegegeven, bijna 20 liter per dag is niet heel duurzaam. Willen jullie een duurzamere vaarvakantie, kijk dan eens naar de elektrische huisboten van Yacht Center Langweer.

Vaar de Elfstedentocht zelf met deze links

Dan volgen hier een aantal handige links:

Begin jullie zoektocht naar een boot op barqo.co

Ons bootje hebben wij gehuurd via centerpoint.nl

Kijk hier voor een electrische boot: www.yachtcenterlangweer.nl

Download hier voor een handig kaartje van de Elfstedenroute en lees meer over elk deel van de route

Laat jullie niet onaangenaam verrassen door een gesloten brug en pluis dit ‘überhandige’ pdf-documentje uit voor de brugtijden van de bruggen die jullie die dag gaan tegenkomen. Alhoewel: zo zijn wij noodgedwongen 2 uur langer in Leeuwarden gebleven vanwege de spitssluiting. Wat een straf 😉