Het gehele eiland is een Nationaal Park. Je kunt je dus voorstellen dat de natuur centraal staat tijdens een vakantie op het Waddeneiland Schiermonnikoog. De variatie is dan ook groot: van de polders, tot de kwelders, de duinen, het strand, de Waddenzee. Ik heb bovendien nog nooit zoveel fazanten in een week gezien. Wij waren er ten tijde van de beperkte lockdown, wat betekende dat alle musea dicht waren en groepsactiviteiten op dit eiland niet mogelijk waren. Extra reden dus om lekker te gaan wandelen en fietsen op Schier. Voor mij was het bovendien niet de eerste keer op Schier: tijdens een kamp van aardrijkskunde liepen wij leerlingen al in 1 dag een dwarsdoorsnede van alle landschappen op dit eiland af.
En in dit blog neem ik je mee langs alles wat ik een hoogtepunt vond tijdens deze vakantie op Waddeneiland Schiermonnikoog. En dankzij het handige pakketje met fiets- en wandelroutes dat ik van VVV Schiermonnikoog kreeg, is dat veel! Eén opmerking vooraf: we waren hier tijdens de Covid-19 lockdown tijdens de herfst. In de week dat de musea dicht gingen en restaurants waren alleen geopend voor afhaal. Maar aangezien de grootste bezienswaardigheid van Schiermonnikoog de overweldigende natuur is, heb ik toch heel veel tips voor jou!
Een vakantie op Waddeneiland Schiermonnikoog kan niet zonder survivallen op de kwelders
De kwelders, een uitgestrekt gebied in het Oosten van Schiermonnikoog staan onder invloed van de wind en bij hoge vloeden de Waddenzee. Het Baken is het herkenningspunt waar vanaf je de kwelders op kunt lopen. Of je gaat via het strand. Wij startten onze wandeling bij Paal 7 en sloegen bij Paal 10 rechtsaf de duinen in. Daar begon de grote puzzel. Wat op de kaart op een wandelpad lijkt, is dat niet in de praktijk. Dat maakt op zich niet uit, want jullie mogen overal wandelen op Schiermonnikoog. Het voelt echter wel heel avontuurlijk en haast on-Nederlands om zelf een pad te zoeken tussen de duinen en de dikke duindoornstruiken. Maar we kwamen eruit. En toen liepen we op het Waterstaatspad achter de zeereep. Maar dat was niet de bedoeling, want we wilden over de kwelders.
En ik herinnerde me de kwelders nog wel: want onze aardrijkskundeleraar dacht ons te kunnen kwellen op de kwelders. En dat lukte, want op oude gympjes hadden we natte voeten tijdens de hele wandeling. Dat kan natuurlijk beter! Dus had ik waterdichte wandellaarzen aan en Tom zijn waterdichte wandelschoenen. Alleen nu het pad nog vinden. En dat vonden we uiteindelijk wel. Maar al snel verdween dit pad in een enorme plas. Hup eromheen. En weer een plas, en nog één en nog één. Enfin, je begrijpt hebt. Al snel hadden we alleen een globale richting en geen pad.
Al slingerend op zoek naar het minst diepe stuk liepen we de kwelder over. En toen kwamen we ineens een richtingbordje tegen midden op de kwelder: we kwamen uit de afslag naar Paal 10. Yeah! Vervolgens namen we het het baken als richtpunt en slingerden verder om de diepste kwelders heen. We kwamen behoorlijk noordelijker uit dan het Noorden. Maar wat waren we blij! Weer een wandelpad onder de voeten. Want hoe leuk het ook is om tijdens zo’n wandeling uit je comfortzone te komen, het is ook fijn om te weten dat er een einde aan komt. Wil je deze zelfbedachte route ook lopen? Hij is ongeveer 11 kilometer en wij deden er zo’n 2 uur en drie kwartier over. Je vindt ‘m op mijn Strava-account.
De Wasserman-bunker als uitzichtpunt tijdens jullie vakantie op Waddeneiland Schiermonnikoog
Eén van de tips van de VVV Schiermonnikoog was om in ieder geval naar de Wassermanbunker te gaan. Zowel voor het mooie uitzicht als voor de geschiedenis van Schiermonnikoog in de Tweede Wereldoorlog.
Want wist je dat Schiermonnikoog als laatste deel van Nederland bevrijd is? Pas op 11 juni 1945 bevrijd van Duitse SS’ers en SD’ers die nog wilden vluchten naar Duitsland. Schiermonnikoog was onderdeel van de Atlantikwall. En omdat het onder de aanvliegroute van Britse bommenwerpers naar onder andere Bremen, Hamburg en Berlijn lag is het eiland wel eens per ongeluk gebombardeerd. Niet omdat het zelf zo belangrijk was.
Voor de Wassermanbunker is het hele duin afgegraven, maar de Wassermanradar die erop zou komen te staan is nooit geplaatst. Op het ene bordje staat dat dit door sabotage kwam, op de ander doordat de radar na de bouw al verouderd was. Je kunt meerdere bunkers op het eiland gewoon bezoeken en er is zelfs een heus bunkermuseum. De VVV heeft een speciale fietsroute wegens 75 jaar bevrijding die langs deze en meer plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog leidt. Wat te denken van de plek waar ooit een Britse bommenwerper crashte en waarvan de bemanning gewoon het dorp binnenliep. Of begraafplaats Vredenhof waar onder andere slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog een rustplaats hebben en waar iedereen, vriend en vijand, een militaire begrafenis kreeg.
Echter, de bizarre geschiedenis is niet het enige unique sellingpoint van de Wassermanbunker. Vanaf het 17 meter hoge duin kunnen jullie het gehele vakantie-eiland Schiermonnikoog van Waddenzee tot Noordzee zien.
Leer Schiermonnikoogs tijdens jullie vakantie op dit Waddeneiland
Wij hebben ook erg genoten van de taalroute die we meekregen van VVV Schiermonnikoog. Op de meest gekke plekken ontdekten we gedichten in het Schiers. Altijd een plezier om te ontcijferen. Wat meestal goed lukte omdat Tom van oorsprong Twents is en daar had het voor ons ergens wel iets van weg. Maar anders konden we de vertaling altijd opzoeken in het routeboekje. Maar het Eilauners dat de Schiermonnikogers is slecht te verstaan voor Friezen van de vaste wal, dus misschien niet zo gek dat wij er meer mee konden.
Eén Waddeneiland, twee vuurtorens
Weet je welk Waddeneiland (nog steeds) twee vuurtorens heeft? Dat ga je ontdekken tijdens een vakantie op Schiermonnikoog. Want vaak zie je beide vuurtorens tegelijkertijd. Zie ze alleen maar eens tegelijkertijd op de foto te krijgen.
Waarom Schiermonnikoog twee vuurtorens heeft? Voordat de lampen in de vuurtorens ronddraaiden stonden ze nog stil. En had je voor locatiebepaling twee lampen nodig. Toen dat niet meer nodig was, verloor de witte zuidervuurtoren haar functie. Toch heeft ze nog altijd weten te overleven, in tegenstelling tot op veel andere plaatsen en Waddeneilanden. Gelukkig, want het is een prachtig monument en geeft een inkijkje in de ontwikkeling van de techniek.
De rode Noordertoren wordt bemand en functioneert nog steeds.
Wandelen en fietsen in de prachtige natuur
Tijdens jullie vakantie op Waddeneiland Schiermonnikoog kunnen jullie overal wandelen. En tip: fiets daar vooral naartoe, want het eiland is groter dan je denkt. Het eiland is autovrij voor bezoekers, je kunt dus geen bezienswaardigheden bezoeken per auto. Het enige jammere was dat de Balg-Express niet reed toen wij op Schiermonnikoog waren, want daar kun je niet naartoe fietsen en je moet een goede wandelaar zijn om zo ver langs het strand te wandelen om bij de Balg te komen. Aan de andere kant hebben wij makkelijk een midweek gevuld met het genieten van de aanwezige en voor ons bereikbare natuur. Van het Rif tot en met het Westerstrand, wandelen over de kwelders, de polder en de slenken. Met af en toe een schaap op je pad. Of een fazant. Ik heb namelijk nog nooit zoveel fazanten gezien.
Overnachten: Droom op schier
Via Droom op Schier huurden wij vakantiehuis Ympepruck. Eigenlijk een 5-persoonshuis. Maar we waren op zoek naar een huis met een houtkachel voor gezellige herfstavonden. Ook voor twee personen was deze vakantiewoning heel betaalbaar. Voorzien van alle gemakken, zoals ook een vaatwasser. En zelfs een bad. Al moet ik eerlijk zeggen dat de badkamer wel een kleine renovatie kon gebruiken. De rest van het huis was erg fijn en schoon. Maar in de badkamer waren her en der wat schimmelplekken. Persoonlijk hebben we daar niet zo’n moeite mee na al onze reizen. Maar als je daar wel problemen mee hebt, zoek dan vooral verder. Of als je slecht ter been bent. want de trappen zijn stijl en je doucht in bad.
Het huis ligt aan de rand van het dorp, wat erg praktisch is voor boodschappen en afhaalmaaltijden van restaurants. Eén van onze favorieten voor bezorg- en afhaalmaaltijden vonden wij Wad Anderz bij de jachthaven. Maar het was mogelijk om op diverse plekken op het eiland afhaal- en bezorgmaaltijden te krijgen. En warme choco en glühwein to go.
Vakantiewoningen zijn trouwens goed te vinden op de website van op-Schiermonnikoog.nl. Jullie kunnen daar alle criteria waaraan je kunt denken vinden. Helaas werken niet alle huiseigenaren hun beschikbaarheid even goed bij. Vreemd genoeg kan ik via Airbnb bijna geen huizen vinden op Schiermonnikoog. Daarnaast zijn er ook een aantal hotels op Schiermonnikoog. Eentje waar ik een volgende keer graag zou willen verblijven is De4Dames, heeft vast iets te maken met de wijnbar die zij hebben.
Nog meer praktische info over een vakantie op Schiermonnikoog
Naar Schiermonnikoog ga je met de veerboot vanaf Lauwersoog. In het hoogseizoen gaan er soms ook veerboten tussen bepaalde eilanden. Maar de rest van het jaar niet. De veerboot doet er ongeveer 40 minuten over. Je mag als bezoeker geen auto meenemen. De veerbootterminal ligt een stuk fietsen buiten het dorp, verder weg dan de jachthaven. Er gaan echter ook bussen. Neem je je eigen fietsen mee, dan is het in de haven ook mogelijk om bagagevervoer te regelen.
Voor meer gedetailleerde praktische informatie verwijs ik trouwens graag naar de website van VVV Schiermonnikoog.
Een vakantie op Waddeneiland Schiermonnikoog is fijn. Houdt je naast natuur ook erg van horeca en kneuterige winkeltjes dan is Vlieland volgens mij geschikter voor jullie vakantie op een Waddeneiland, omdat er dan iets meer keuze is. Lees hier meer. Beide eilanden hebben overigens mijn reistop-10 2020 gehaald! Ben je dol op eilanden, maar ook op lekker weer, ga dan naar het Spaanse eiland Ibiza of ga nog wat verder weg en budgetproof eilandhoppen op de Seychellen.
Combineer je vakantie op Schiermonnikoog ook eens met een nachtje in een boomhut in Lauwersmeer, zoals Cindy van Backpackfever deed. Hoe tof is dat? Wil je met kinderen naar Schiermonnikoog, dan kun je meer lezen bij Reiskoe. Of combineer je bezoek aan Schiermonnikoog met de 4 Friese Elfsteden Hindeloopen, Bolsward, Harlingen en Franeker.
Ik vind Schier echt een heerlijk Waddeneiland! Inmiddels ben ik er een paar keer geweest (onder andere met een teamuitje van het werk), maar zo fijn. Je hebt hier meteen een vakantiegevoel he?
Hoi Kirsten, ja de Waddeneilanden zijn zeker heerlijk. Instantvakantiegevoel zodra je op de boot stapt :-). Groetjes Maaike
Dankjewel voor de tips! Deze ga ik zeker gebruiken als we binnenkort die kant opgaan. De fiets lijkt me inderdaad het ideale vervoermiddel om alle leuke plekjes te ontdekken. Ik ben wel een taalnerd dus de taalroute lijkt me ook wel wat.
Ah leuk! Naar mijn idee gaan niet veel mensen naar Schiermonnikoog, maar het lijkt me ook tof. En grappig dat het 2 vuurtorens heeft!
Hoi Maaike, Schiermonnikoog is inderdaad minder ontdekt dan bijvoorbeeld Vlieland, Texel of Terschelling. Maar wel heel erg mooi! Groetjes Maaike
Ik wist niet dat Schiermonnikoog een National Park was, maar als ik de foto’s zie, zie ik wel waarom! Inderdaad mooie natuur en wat lijkt het me heerlijk om over dat strand te lopen 🙂
Hoi Chayenne, ja dat strand is prachtig! Breed en oneindig! Groetjes Maaike
Ik heb eigenlijk alleen Texel echt goed bezocht, dus Schiermonnikoog wil ik zeker eens bezoeken! Lijkt me echt tof en het ziet er ook mooi uit 🙂
Hoi Linda, leuk dat ik je heb weten te inspireren. Schiermonnikoog is veel kleiner dan Texel en dat vind ik zelf eigenlijk wel knus. Meer tijd om hele eiland te ontdekken! Groetjes Maaike
Welk Waddeneiland je ook bezoekt, je gaat er alleen maar op vooruit! Texel is de noord-hollandse polder in het klein.
Absoluut, de Wadden zijn altijd fijn!
Ik heb hier al vaak over gelezen maar ken het totaal niet. Leuk dus om van jou hier zo een uitgebreid verslag te kunnen lezen. Ik ken trouwens de Waddeneilanden helemaal niet. Nog veel te lezen kennen bij onze Noorderburen
Hoi Gundi, de Waddeneilanden zijn echt een aanrader! Belgische vrienden waren hier ook echt van onder de indruk. Dus ik hoop dat je snel heen zodra het weer kan!
Het enige Waddeneiland wat wij ooit bezochten was Texel, en om eerlijk te zijn; we vonden er weinig aan. Omdat we toen echter ook maar weinig van het waddengebied zelf hebben gezien moeten we het misschien toch nog eens een tweede kans geven. Zeker in tijden waarin verre reizen niet mogelijk zijn, wellicht een optie
Hoi, ik heb ze allemaal bezocht en om heel eerlijk te zijn is Texel mijn minst favoriete Waddeneiland omdat het zo groot is. Dus ik zou een kleiner eiland zeker een tweede kans geven. Als jullie willen wadlopen kun je wel beter in de lente/zomer gaan. Nu waren er geen georganiseerde wadtochten en ik ga niet zonder ervaren gids het wad op. Groetjes Maaike
Aaach heerlijk. Ik zou in 2020 eigenlijk voor het eerst naar Schiermonnikoog gaan maar door alles hebben we dit moeten verschuiven naar het jaar erop. Ik hou er echt van om de Waddeneilanden te bezoeken. Ook al is het Nederland, het voelt anders.
Hoi Diana,
Ja je hebt altijd meteen een vakantiegevoel zodra je de veerboot op stapt. Hopelijk kun je volgend jaar gaan. Groetjes Maaike
Ik heb tot nu toe alleen de Waddeneiland Terschelling en Texel bezocht en wil heel graag Schiermonnikoog een keer bezoeken. Wat grappig dat Schier twee vuurtorens heeft, wist ik niet.
Ja, al hebben de meeste Waddeneilanden dus twee vuurtorens gehad. Alleen hier zijn ze blijven staan. Maar bijvoorbeeld Egmond had vroeger ook twee vuurtorens.
Leuk, Schier! Ik ben hier vroeger heel vaak geweest toen ik klein was (ik ben opgegroeid in Groningen), maar de laatste jaren eigenlijk niet meer. Hoog tijd voor verandering, dank voor de inspiratie!
Graag gedaan!
Het is al zo lang geleden dat ik op Schiermonnikoog was, ik denk misschien wel 25 jaar! Dan voel ik me echt oud, haha.. Tijd om weer eens terug te gaan ook. Als ik zie hoe mooi ’t er nog altijd is, krijg ik er direct zin in.
Schiermonnikoog is leuk! Een van de weinige Waddeneilanden waar ik geweest ben. Ik kom zelf ook uit Twente en wist niet dat Schiermonnikoogs daar wel een beetje op lijkt. Een volgende keer beter luisteren haha.
Hoi Lineke,
Haha, wij vonden van wel. Maar om eerlijk te zijn, hebben we het Schiermonnikoogs alleen gelezen en niet gehoord! Groetjes Maaike
Wat een uitgebreide blog, leuk! Ik ben nog nooit op Schiermonnikoog geweest. Ik twijfelde om er dit jaar naar toe te gaan, maar ik heb uiteindelijk voor Texel gekozen. Helaas is nu alles dicht….
Hoi Jenny, oh, dat is jammer! Wat vond je van Texel? Toen wij er waren was er ook niet veel open op Schiermonnikoog hoor! Groetjes Maaike
Wij zijn een paar jaar geleden in september een hele dag op Schier geweest. We zijn toen gaan Blokarten en dat was heel tof! Verder een eind gefietst en lekker genoten van de horeca. Tof eiland!
[…] van de mooiste plekken om te wandelen op Schiermonnikoog zijn de kwelders in het oosten van het eiland. Zo’n ongerept en uitgestrekt leeg landschap zie je […]
Fantastisch eiland, oorlogsmuseum is ook zeker een aanrader om eens te bezoeken.
Leuke tip, onthoud ik voor een volgende keer!