Zodra ik las dat Estland per vierkante kilometer meer bruine beren heeft dan in enig ander Europees land, ging ik voor onze roadtrip door de Baltische Staten op zoek naar mogelijkheden om deze beren in het wild te zien. Want dat er veel beren zijn, betekent niet dat je ze dan ook ziet. Bruine beren zijn namelijk erg schuw en met name zichtbaar in de schemering. Bovendien hebben we geen enkele ervaring met het spotten van beren. Gelukkig vond ik al snel de Estlandse organisatie Natourest, die zich richt op wildlifereizen door Estland. En die een verblijf aanbieden in een bearhide, waar vanuit je met een beetje geluk ook de wilde beren ziet. Dus veilig vanachter de ramen van de lodge,
De start van de tour van Natourest in Estland
Je krijgt via de e-mail de coƶrdinaten vlakbij Tudu in het noordoosten van Estland, een half uur rijden van Tallinn. Het laatste stuk is zandpad. Je moet tijdig aanwezig zijn op de parkeerplaats: wij moesten er in augustus om 16.45 uur zijn, maar tijden wisselen per maand. Op de parkeerplaats krijg je dan de instructies. Want het is 25 minuten lopen naar de bearhide, waarvan de laatste 10 minuten in absolute stilte om de schuwe beren niet te laten schrikken.
Een deel van de instructies krijg je vantevoren ook al per e-mail: zoals neem eten mee wat weinig herrie maakt en je verder niet hoeft te bereiden aangezien er geen keuken is, geen alcohol drinken, geen sterke luchtjes of antimug op zodra je naar de bearhide loopt, in de bear-hide je schoenen meteen uit, dus sloffen mee en eventueel eigen beddengoed mee, een zaklamp aangezien er geen verlichting is. Etcetera.
En dan loop je dus richting de bearhide. Ik had natuurlijk veel teveel mee en het was ook nog eens een wandeling over een gravelpad. Dus tip: neem niet teveel mee. Vervolgens ga je bij aankomst zo snel mogelijk Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n de hide binnen, zodat er ook geen muggen mee naar binnen komen. Ook daarover ben je al geĆÆnstrueerd. Dan is het de bedoeling dat je meteen alle tassen openrits en de zakjes van je etenswaren openmaakt, zodat je later geen herrie meer hoeft te maken. En dan kan het spotten beginnen. De wildspotcabin heeft aan beide kanten ramen en de tip is ook om de groep op te splitsen zodat je beide kanten in de gaten kunt houden. De andere hide-out was ook bezet en later bedacht ik mij dat het handig was geweest telefoonnummers uit te wisselen zodat we hadden kunnen Whatsappen over het gespotte wild. Misschien zagen zij net wat anders, toch?
Het reisgeluk om wilde beren in Estland te zien
Het was natuurlijk een droom om wilde beren in het echt te zien, en dan nog wel ‘gewoon’ in Europa. Natourest geeft geen garantie om wilde bruine beren te spotten. De wildspotcabins staan dan wel in hun territorium, ze blijven toch wild. Je weet ook niet van te voren hoe lang je moet wachten voordat je een beer ziet.
Wij hadden het reisgeluk om na een uur kijken onze eerste beer te zien. In eerste instantie dachten wij dat hij van ons schrok toen iemand van de ene naar de andere kant kwam rennen en in de stoel viel. Maar gelukkig kwam de beer snel weer terug. In totaal zagen we 3 beren, waarvan Ć©Ć©n grote mannetjesbeer en twee jongere vrouwtjes. Toen de grote beer Ć©Ć©n van de kleinere vrouwtjes ging verjagen, voelde het echt alsof we in een natuurdocumentaire zaten. En ze kwamen ook nog regelmatig terug, zowel aan de voorkant al de achterkant van het huisje.
We zagen de beren totdat de zon onderging. Daarna was er nog speciale verlichting, maar daarmee zagen we ze niet heel goed. En we konden zeker geen foto’s meer maken van de beren. De volgende ochtend stonden we rond zonsopgang, deze was in augustus rond 5.00 uur, met de andere gasten op in de hoop de beren weer te zien. Helaas. Verder zagen we ook geen ander wild tijdens ons bezoek. Alleen vogels. Het uitzicht vanuit de hide was heel mooi. Om tussen de mistflarden de dag te zien ontwaken was prachtig. Om 8.00 uur werden we weer opgehaald. We waren dus ruim 14 uur in de cabin geweest.
Over de speciale bear-hide om wilde bruine beren te zien in Estland
Natourest heeft een in de buurt van Tudu in Estland twee speciale hides waar vandaan je bruine beren en andere wildlife kunt zien. Dit ligt op anderhalf uur rijden van Tallinn. Iedere hide heeft 2 slaapkamers met in elk twee stapelbedden. En een bed in het tussenliggende halletje. Je deelt de hide met andere mensen die de tour ook hebben geboekt. Er zijn geen deuren in de hide, alleen voor het toilet. Je hebt dus heel weinig privacy. Ondanks dat de cabins goed geĆÆsoleerd zijn, moet je ook redelijk stil zijn om de beren niet te laten schrikken.
Omdat de hides zo goed geĆÆsoleerd zijn, hoor je ook weinig geluiden van buiten. In de beerhide hangen luidsprekers binnen en microfoons buiten om dat op te lossen. Maar toen wij er waren, deden die het helaas niet. Een vreemde ervaring om zo weinig te horen. Ook vond ik de lucht wat bedompt. Maar dat kan ook komen doordat medegasten stinkkaasjes aten.
Er is geen elektriciteit in de lodge. En er is ook geen stromend water in de hide. En omdat je de deur niet even open kunt doen om bijvoorbeeld water uit te kwatten, is tandenpoetsen dus geen optie. Wat betekende dat ik een groot deel van mijn beautycase beter in de camper had kunnen laten. De verfrissingsdoekjes die ik mee had waren wel fijn, want het was tijdens ons nachtje in de bearhide erg warm. Omdat we geen privacy hadden en we in de geleende slaapzakken sliepen, heb ik niet eens mijn pyjama aangetrokken. Die had ik net zo goed in de camper kunnen laten. Liever had ik wel mijn eigen kussen en kauwgom meegenomen.
Educatiepad na afloop van het beren spotten in de Baltische Staten
Na afloop van de beerspotervaring haalde de gids ons op uit de cabin. Toen we voorbij de ketting waren (het 10-minutenpunt), konden hem vragen stellen over wat we hadden gezien en welke beren. Ze weten welke beren er in de omgeving zitten, dus kunnen meer uitleg geven over wie je hebt gezien.
Ondanks dat ik niet kon wachten om mijzelf op te frissen, besloten we de gids te volgen op een educatiepad bij de parkeerplaats waar je meer kunt leren over wilde bruine beren. Je ziet dan een nest, nagemaakt en krabsporen, ook nagemaakt. Maar je wordt ook meegenomen naar een appelboomgaard, waar bijna alle bomen inmiddels gebroken en dood zijn, omdat de beren met geweld appels plukken en dat was erg indrukwekkend om te zien. Dit educatiepad kun je ook op eigen gelegenheid volgen wanneer je niet voor de hele bearhide-ervaring van Natourest gaat.
Praktische informatie over beren spotten in Estland
Het zien van de beren vanuit de bearhide kost op dit moment 110 euro per persoon per nacht. Als familie van twee volwassen en twee kinderen betaal je naar verhouding minder, namelijk 260 euro. Ben je met een groep van maximaal 9, dan kost het afhuren van de bearhide 770 euro. Dat zou dus ook gewoon met z’n tweetjes kunnen.
Deze tour is te boeken van juni tot half oktober. Met een beetje geluk zie je ook elanden, wilde zwijnen, otters, bevers, otters. En met extreem veel geluk wolven, lynxen en dassen. Je wordt gewaarschuwd dat het fris is. Maar als je zoals ons in augustus gaat en het is warm, dan is het in de cabins zelfs erg warm. Boek je kort van tevoren, dan is het handig om te weten dat je kansen om wild te spotten kleiner worden tijdens extreme hitte of erge regenval.
Als bewuste reiziger probeer ik sinds een aantal jaar zeker te letten op diervriendelijkheid van de tours. Natourest krijgt goede reviews. Voor zover mij bekend is voeren ze de beren niet bij. Ook geven ze geen garantie op het zien van beren, wat mij het vertrouwen geeft dat de beren hun natuurlijk gedrag vertonen. Tot slot doen ze ook aan educatie over wilde beren met hun trail.
Voorbereiding van je bezoek aan de bear-hide in Estland
Een verrekijker kun je huren bij de bear-hide. Maar we vonden onze eigen verrekijker fijner. Heb je nou geen zoomlens op je camera, dan deze lifehack: houd je smartphone voor de verrekijker en zoom in. Dan krijg je ook redelijk goede foto’s van wildlife, waaronder beren.
De bear-hide heeft geen elektriciteit en je neemt waarschijnlijk wel honderden foto’s. Laad je smartphone dus op tijd bij met een goede powerbank.
Slapen in een geleende slaapzak die er al een tijdje ligt, dat doe je waarschijnlijk liever in een katoenen lakenzak
Dit vind je waarschijnlijk ook leuk
Alles wat je wilt weten over een roadtrip (met de camper) door de Baltische Staten
De bezienswaardigheden van de Estse hoofdstad Tallinn
De 10 leukste bezienswaardigheden van de Litouwse hoofdstad Vilnius
Route van een roadtrip van een week door Litouwen
In Sloveniƫ kun je ook beren spotten in het wild
Low budget op reis naar Fins Lapland in de winter
11 activiteiten in Fins Lapland in de winter
Stedentrip naar Stockholm in de winter
Nog meer wildlife-avonturen? Mirre van Mirre op Reis ging zwemmen met wilde dolfijnen op de Azoren
Ons bezoek aan de bear-hide was een samenwerking met Natourest. Wil je ook een collab met Reisgelukjes?
Echt heel gaaf!! Staat nog op mijn to-do lijstje š Kan ook in SloveniĆ« geloof ik.
Klopt! In Sloveniƫ kan het ook, bruine beren spotten.
Een werkelijk magisch ervaring! Wij deden het in Fins Lapland en ik vind het zoān toffe ervaring!
Dat lijkt mij ook mooi!