Litouwen Reistips Europa Uncategorized

Leuk Vilnius: 10 afwisselende bezienswaardigheden voor een citytrip

Uitzicht over leuk Vilnius vanaf de Gediminas heuvel in Vilnius

Leuk Vilnius is de verrassende hoofdstad van Litouwen. Volgens Condé Nast zelfs één van de 22 meest ondergewaardeerde steden in Europa. Met een gezellige en knusse binnenstad, voelt het zeker niet als de grootste stad van de Baltische landen, al is het dat wel én het is zeker mijn favoriet. Tijdens onze camper reis door die Baltische Staten, hadden we 24 uur in Vilnius. Dan kun je al veel doen en zien. Mits je niet alle musea in gaat, maar misschien wel tig kerken. Eigenlijk is alles in het centrum van Vilnius op loopafstand, daarover later meer. Loop je mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden in Vilnius in onderstaande volgorde, heb je gelijk een mooie wandelroute!

1. Herdenkingssteen (Stebuklas) als belangrijkste bezienswaardigheid in leuk Vilnius

Misschien herken je dit niet eens als attractie of lijkt deze bezienswaardigheid je onbetekenend: het is letterlijk een stoeptegel. Maar vergis je niet: dit is stiekem één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het leuke Vilnius omdat het je herinnert aan de roerige geschiedenis van deze stad. Want het was niet altijd zo leuk in Vilnius. Zoals tijdens de bezetting door de Sovjets (de communistische Russen in de vorige eeuw). Op 23 augustus 1989 kwamen 2 miljoen mensen van de drie Baltische landen in opstand door een menselijke ketting van 690 kilometer te vormen. En die eindigde hier op deze plek met magische krachten, op het plein voor de kathedraal van Vilnius.

Meer ga ik niet verklappen over de plaats, want de wonderen van deze steen schijnen alleen te gebeuren als je de Stebuklas op eigen kracht vindt (het liefst ook nog eens per ongeluk en niet eens doelbewust). Ga op de steen staan, draai 3 keer rond, spring en klap en doe een wens uit je hart. En nu duimen! De Litouwers hadden wel geluk, want in 1990 waren ze vrij van de Sovjets.

Dat de Letten flink in opstand kwamen tegen de Sovjets zagen we in de Letse hoofdstad Riga in het museum van de barricades van 1991.

2. De kathedraal van leuk Vilnius, met z’n vrijstaande klokkentoren

Deze neoclassische kathedraal met z’n vrijstaande klokkentoren is één van de meest bekende gebouwen uit de stad. Een beetje gek ook, want deze kathedraal ziet er met z’n zuilen en kolommen meer uit als een Griekse tempel, een heel contrast met de kerken die we bijvoorbeeld tijdens onze dag in Tallinn tegen zouden komen. De vrijstaande 57-meter hoge klokkentoren stamt nog uit de tijd van de 14e-eeuwse verdedigingswerken en ziet er dan ook heel anders uit dan de kathedraal. Je kunt ‘m dan wel weer beklimmen. Al zou ik dat dan zelf pas bij de volgende bezienswaardigheid doen, want daar is het gratis! De klokkentoren kost geld.

Hier vind je trouwens ook het paleis van de graven van Litouwen. Zelf kozen we ervoor hier niet naar binnen te gaan, omdat we de vorige dag in het kasteel van Trakai al veel geleerd hadden over de adel van Litouwen.

3. Gediminas heuvel, toren en museum voor een wijds uitzicht over leuk Vilnius

Het is even een steile klim, maar het uitzicht op 40 meter hoogte over leuk Vilnius maakt deze tocht absoluut de moeite waard. Ga je tegen zonsondergang, dan zijn het museum en de toren bovenop deze heuvel niet open, maar heb je met een beetje geluk wel deze prachtige attractie van de natuur: een zonsondergang waar je u tegen zegt. En er is ook een historische tandradbaan voor als je echt niet zelf kunt of wilt lopen. De heuvel oogt wat merkwaardig, maar is toch natuurlijk ontstaan. Alhoewel deze door de eeuwen is aangepast, vandaar het vreemde uiterlijk. De toren stamt al uit 1409.

4. Een leuke stadswandeling door de oude stad van Vilnius

We maakten een stadswandeling door de oude stad, van zo’n 5 kilometer. Onze route kwam uit de Lonely Planet. Daar kun je 8 uur over doen, maar dan stop je wel overal. Deze wandeling is ontzettend leuk, omdat het oude centrum nog zo onaangetast is. De oude stad van leuk Vilnius staat dan ook niet voor niets op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Vanaf de Gediminas heuvel loop je via Pillies Gatve (Castle street) zo het oude centrum in. Omringt door huizen uit de 15e tot 17e eeuw. Met in de zomer veel leuke terrasjes (ik weet niet hoe dat in de winter is), restaurantjes en een paar souvenirwinkeltjes. Grote ketens ontbreken hier in de binnenstad. Sterker nog, dat heb ik nergens in de Baltische landen gezien. Yeah! Ga je toch om te shoppen naar Vilnius bij grote ketens (waarom zou je dat doen?) dan moet je vanaf de kathedraal eigenlijk de andere kant oplopen.

5. Sint John’s kerk en de toren voor een leuk uitzicht over Vilnius

Op het terrein van de universiteit van Vilnius (sowieso leuk om even over die campus te lopen) vind je de Sint John’s kerk. Hoogtepunt hiervan vind ik de (ook weer) vrijstaande klokkentoren. Met 69 meter is deze toren de hoogste van leuk Vilnius. En geeft je dus ook een fantastisch uitzicht over de stad. Wel minder geschikt als je hoogtevrees hebt, want je gaat met een glazen lift in een open toren omhoog om uit te stappen op een houten plateau.

Voor de echte wetenschapsnerds: in de toren vind je ook een pendule van Foucalt die demonstreert hoe de aarde draait. Interessant! Voor de echte bingewatcher: dit stukje Vilnius zie je ook terug in de nieuwe televisieserie over Sisi. En daarin herken je wel meer bezienswaardigheden en landschappen uit de Baltische landen.

6. Bezoek één van de vele kerken in leuk Vilnius

Litouwen is één van de laatste Europese landen die christelijk werd. Zou je nu niet meer zeggen, want er zijn meer dan genoeg kerken in leuk Vilnius. Ook nadat de Sovjets religie verboden zijn veel kerken blijven staan, al hadden ze toen vaak een andere bestemming. In een dag in Vilnius zie je dus flink veel kerken. Eentje aanraden is lastig, maar van de Orthodox Church of the Holy Spirit vonden we de binnenkant heel bijzonder met de relieken van de martelaren (je mag geen foto maken, maar toch stiekem gedaan, zie de foto links). Maaar ook de Sint Casimirkerk viel ons met z’n enorme formaat, roze kleur en mooie koepeltjes meteen op. Een soort enorme verjaardagstaart van een 8-jarig meisje (zie foto rechts).

Andere mooie kerken om te bezoeken zijn de kerk van de Heilige Drie-Eenheid. En de St. Anne’s kerk met het bijzondere uiterlijk waarin maar liefst 33 verschillende soorten baksteen zijn verwerkt.

7. Ports of Dawn, de laatste oude stadspoort van leuk Vilnius

De Gates of Dawn (Ausros Vartai) zijn de laatste van de vijf oude stadspoorten die in de 16e eeuw in de stadsmuur zaten. De plek om de oude stad uit te lopen. Maar vergeet niet om je dan even om te draaien om de stadspoort te bewonderen. Sowieso zie je boven in de stadspoort de Kapel van Mary, de moeder van de genade, waar de Madonna van Vilnius in staat. Een 17e-eeuws schilderij die pelgrims vanuit heel Europa aantrekt. Wij hebben haar van gepaste afstand bewonderd.

8. De markthal voor echt lokale producten in leuk Vilnius

De Markthal (of Halés Turgus) is ook leuk om te bezoeken in Vilnius. Hier koop je vooral lokale producten. Dus als je zoals ons met de camper naar Vilnius bent gereisd, het moment om boodschappen in te slaan. Enorme bakken groente en fruit voor weinig. Want in Litouwen betaal je gewoon met de euro, dus je ziet in één oogopslag dat de prijzen hier een stuk lager liggen. Hier krijg je gelijk een goed inzicht in wat Litouwers graag eten en drinken. Wat je hier niet vindt? Souvenirs en zitjes om je aangeschafte etenswaren op te eten. Het is hier geen hippe foodhall…

9. Ontmoet een andere leuke stad met Portalas voor het station in Vilnius

Het moment om op de fiets te springen, wat we ook deden toen we op zoek gingen naar de mural ‘Make Everything Great Again’, waarop Trump en Poetin elkaar in eerste instantie kusten, maar nadat dat gevandaliseerd was deelden ze een joint op de mural. Nu schijnt te muur roze te zijn geschilderd met de tekst ‘Maaike Empathy Great’. Leek ons allemaal verbazingwekkend actueel. Maar we konden het niet vinden.

Voor het centraal station van Vilnius vonden we wel Portalis. En dat is precies wat de naam zegt: een portaal naar een andere stad. Maar dan digitaal. Techneuten van de technische universiteit bouwden dit portaal om mensen te laten nadenken over eenheid. En heel toevallig werd dit onthuld tijdens de Covid-pandemie. Toen reizen werd beperkt. Maar je op deze manier toch in contact kon komen met andere steden in Europa. We hebben een tijdje staan zwaaien voordat voorbijgangers aan de andere kant ons ontdekten, hilariteit aan beide kanten!

10. Vrijstaat Uzepis

Uzepis ziet zichzelf als een vrijstaat binnen Litouwen. Er zijn zelfs eigen regels met een eigen grondwet in tig talen, waaronder in het Nederlands, zoals iedereen heeft het recht om lief te hebben en geef nooit op. Toch lijkt deze vrijheid vooral een kunstzinnig project en lijkt het niet uit de hand te lopen. Want het is gelukkig niet zoals Christiania in Kopenhagen, waar wij zijn geweest toen we oud&nieuw in Kopenhagen vierden, waar ze vooral een vrijstaat lijken te zijn zodat ze straffeloos kunnen blowen en waar de sfeer ook niet per se heel prettig was daardoor.

Nee, in vrijstaat Uzepis in Vilnius kun je relaxt rondlopen en fietsen. Ondertussen wat streetart en andere kunst bewonderen. En bij één van de gezellige cafeetjes en restaurantjes wat drinken. Ook heb ik op een kunstzinnig schommelbankje onder een brug nog even met mijn voetjes in het riviertje Vilnia zitten poedelen om af te koelen. Het meest ‘wilde’ wat we hier hebben meegemaakt is een slokje hennepthee proberen, waarvan ik vermoed dat het net zo smaakt als een asbak uitlikken. Goor en (gelukkig) geen effect.

Lekker eten en drinken in lekker en leuk Vilnius

In Vilnius worden de restaurants steeds hipper, wat betekent dat je hier steeds beter kunt eten. Hieronder deel ik de restaurantjes, koffiebarretje en cocktailbars waar wij zijn geweest.

Leuk lunchen in Vilnius aan het water bij Užupio kavinė

Het riviertje de Vilnia loopt door Vilnius, maar daar merk je eigenlijk weinig van. Užupio kavinė is de uitzondering, want dit restaurant heeft een terras aan het water. De perfecte plek om even af te koelen op een warme dag, vooral als je de trap afdaalt naar de kunstzinnige schommelbank boven het water. Het eten is prima, maar niet heel bijzonder. Grote porties en Litouwse cuisine met een twist. Vriendelijk personeel ook. Je kunt hier naast lunchen ook dineren. Het ligt bij de ingang van de vrijstaat Uzepis.

Lekkere koffie en meer bij Coffee1 in Uzepis

Zin in (ijs)koffie met wat lekkers tijdens je verkenning van de vrijstaat Uzepis? Dan is het hippe Coffee1 iets voor jou. Daarnaast verkopen ze hier ook lekkere chocolaatjes.

Café Montmartre, een leuk stukje Parijs in het oude Centrum van Vilnius

Een klein stukje Parijs in het oude centrum, zo kan ik Café Montmartre in leuk Vilnius het beste noemen. Rood geblokte tafelkleedjes, rotan Tonet-stoeltjes en een schattig pleintje zijn de ingrediënten van dit schattige cafeetje wat een goede pauzestop is tijdens je wandeling door het centrum. Je kunt hier ook eten, maar dat hebben wij dus niet gedaan.

Dineren bij Cibulis Restaurant en Bar in het leuke oude centrum van Vilnius

We zochten een leuk restaurantje in het centrum van Vilnius, waar we niet hoefden te reserveren en waar ze geen toeristenmenu hadden. In zo’n leuk traditioneel achteraf straatje vonden we Cibulis Restaurant en Bar. Litouws eten met een goede en behoorlijk moderne twist en goede wijnen. Ik kan dit aanraden. De reviews op Tripadvisor zijn niet voor niets goed.

De leukste cocktailbar van de Baltische staten vind je in Vilnius: Nick & Nora

De eerste cocktailbar die we tijdens onze reis door de Baltische landen tegenkwamen was wat mij betreft gelijk ook de leukste: Nick & Nora in het oude centrum van Vilnius. De naam alleen al is fantastisch! Nick & Nora zijn de namen van filmpersonages die de Amerikanen na de drooglegging weer fatsoenlijk moesten leren drinken. En dat deden ze door de bartender te vertellen dat zij wel even een goede cocktail zouden mixen.

Nick &Nora heeft als doel om de Litouwers (en bezoekers van de stad) fatsoenlijke cocktails met lokale ingrediënten te mixen. En dat lukt behoorlijk goed met cocktails als bijvoorbeeld de Noracolada en de Vilnius Spritz. Naast Litouwse likeuren worden er bijvoorbeeld ook ingrediënten als berkensap gebruikt. Met een vaste prijs van 10 euro per cocktail wordt het wel heel verleidelijk er meer dan 1 te drinken.

Ontbijten bij leuk Lola in Vilnius

Vlak buiten het oude centrum liepen we de dag ervoor al langs hip restaurant Lola in Vilnius, een restaurant met een soort all day breakfast. Dus ik wist zeker dat ik daar de volgende dag wilde ontbijten. Na een lange avond bij Nick&Nora viel dit dus zeker goed in de smaak, de koffie trouwens ook. Er staan zowel hartige als zoete gerechten op de kaart. En met mooi weer kun je ook buiten zitten, wat wij natuurlijk ook gedaan hebben. Toeristisch gezien niet per se de mooiste wijk, maar wij zijn er naartoe gefietst.

Waar te overnachten met of zonder camper in Vilnius: Downtown Forest Hostel en Camping

Als je met de camper naar hartje Vilnius wilt, zijn er niet heel veel keuzes. De meeste camperplaatsen liggen verder van de stad. Maar vanaf het leuke Downtown Forest Hostel en Camping in Vilnius fiets je in een paar minuutjes de stad in als je de goede kant kiest (anders heb je een flinke klim voor de boeg).

Op deze camping zijn maar een paar plekken. En toen we er aankwamen zeiden ze dat alle plekken bezet waren, terwijl er in de Campspace-app stond dat er nog vrije plekken waren. Wat nu? Want we waren van plan toch echt wel 24 uur in Vilnius door te brengen en niet ’s avonds nog weer naar een andere plek te moeten met de camping. Dus besloten we het erop te wagen en via de Campspace app te boeken. En dat werkte! We kregen niet het mooiste plekje, maar omdat we er toch alleen maar sliepen was dat geen probleem. In het hostel kun je douchen en naar het toilet.

Ze hebben er ook hostelkamers voor als je niet met de camper komt, met gedeeld sanitair en met eigen badkamer. En die kamers zijn heel erg betaalbaar. Die kamers zien er op de website erg netjes uit!

Heb je nog nooit via Campspace geboekt? Krijg dan 10 euro korting op je eerste Campspace-boeking.

Op deze campings en camperplaatsen stonden wij in Litouwen

Gratis koffie bij Downtown Forest Hostel & Camping in Vilnius

Een dag naar Vilnius en dan?

24 uur in Vilnius was leuk, en onze eerste kennismaking met de Baltische hoofdsteden. Aangezien we pech met onze camper hadden, zat langer er niet in, terwijl ik graag een paar uur langer had gehad om nog een paar extra bezienswaardigheden te bekijken.

Ga je alleen op stedentrip naar leuk Vilnius, dan is 48 uur in deze stad genoeg om veel van de bezienswaardigheden te zien. Er zijn dan zeker nog een aantal musea die je kunt bezoeken, zoals het MO Museum met moderne Litouwse kunst en het Joodse museum, want ook in Vilnius zijn veel Joden slachtoffer geworden van de holocaust.

Veel bezoekers combineren Vilnius ook met andere dingen om te doen in de omgeving: zoals het kasteeleiland van Trakai (die staat in mijn blog over onze camperrondreis door Litouwen) en Aukstaitija National Park in combinatie met de Ignalina kerncentrale die gebruikt is in de serie over Chernobyl. Of ze gaan de grens over en bezoeken de Letse hoofdstad Riga.

Plan een stedentrip naar Vilnius

Wil je naar Vilnius als stedentripbestemming, dan blijkt wel dat de hoofdstad van Litouwen behoorlijk van de gebaande paden ligt. Zo heb je niet veel keuze als je een volledig georganiseerde reis zoekt. Je kunt eens kijken bij de volgende aanbieders:

Het beste seizoen om naar leuk Vilnius te reizen

Wij waren zelf in augustus in Vilnius, en je verwacht het waarschijnlijk niet, maar dan heb je hier lange, zwoele zomeravonden. Op een buitje na dan. We hebben het eigenlijk ook best warm gehad tijdens onze 24 uur in leuk Vilnius.

Als je Vilnius in de winter onder een laagje sneeuw treft, dan zal het ook magisch zijn. De Kerstmarkt moet ook één van de betere van Europa zijn. Goed weer tref je gemiddeld van mei tot augustus. Ja, een kort seizoen waar de Litouwers zelf ook volop van lijken te genieten door het maximale uit het daglicht te halen.

Fietsen en wandelen in Vilnius

In het centrum van Vilnius is alles leuk op loopafstand. Heerlijk! Daarbuiten pakten wij zelf de fiets. Dat voelde veilig. Al was het soms wat onhandig qua eenrichtingsverkeer etc. Daarnaast zijn er wel een paar steile stukjes in de stad die flinke kuitenbijters kunnen zijn.

Je kunt ook met Bajabikes de stad ontdekken met een fietstour

Meer reistips voor de Baltische Staten

Meer praktische informatie over reizen door de Baltische landen

Riga versus Tallinn versus Vilnius: de leukste stad van de Baltische landen

Route voor een roadtrip van een week door Litouwen

24 uur op stedentrip in Tallinn

De 10 leukste bezienswaardigheden van Riga

Wilde beren zien in Estland

7-daagse route met de camper door Estland

Route voor een week met de camper door Letland

Een stedentrip naar Stockholm

Een avontuurlijke kampeertrip door Slovenië, onder andere naar Ljubljana

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.