Estland Oldtimer buscamper Reistips Europa

Tallinn bezienswaardigheden: doen tijdens een stedentrip

Uitzicht op de bezienswaardigheden van Tallinn

Tallinn, de hoofdstad van Estland, heeft een prachtig middeleeuws centrum. De stad ligt in het noordwesten van het land. Tallinn is een heerlijke citytripbestemming, maar je kan het zoals ons ook bezoeken als onderdeel van een campertrip door de Baltische landen. Doot ons drukke schema van 19 dagen, hadden wij precies 24 uur in Tallinn. In Tallinn hebben wij niet in de camper geslapen, maar in een hotel. Helemaal onderaan laat ik je dat hotel zien. Wij maakten deze stedentrip in augustus, maar Tallinn is in alle seizoenen goed te bezoeken. In de zomer warm, maar niet te heet. En in de winter is de oude stad vaak bedekt met een fotogeniek laagje sneeuw. En dit zijn ze dan, de leukste bezienswaardigheden, restaurants en barretjes van Tallinn.

Inhoud van dit blog

De oude stad van Tallinn is de grote trekpleister

De oude stad van Tallinn is de grote trekpleister van Estland. Deze middeleeuwse stad staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst. Een stadswandeling door dit centrum is altijd een goed idee, want alles is op loopafstand. Maar de oude klinkerweggetjes in deze stad maken het bezoeken per fiets of elektrische step niet zo comfortabel.

Daarnaast zijn er nog talloze bezienswaardigheden in Tallinn die de moeite waard zijn om te bezoeken, zowel binnen als buiten de stadsmuren. Binnen de stadsmuren heb je dan nog het hoger gelegen deel en het lager gelegen stadscentrum. Vanaf ons hotel was het hoger gelegen Toompea het dichtstbij, dus daar zijn we begonnen met onze citytrip.

Tallinn bezienswaardigheden in de hoger gelegen stad

Ja, je moet even de heuvel oplopen, maar het is zo de moeite waard om toch een kijkje te nemen bij de bezienswaardigheden van de oude hoger gelegen stad van Tallinn.

Alexander Nevsky Orthodoxe Kathedraal in de oude stad is een belangrijke bezienswaardigheid van Tallinn

De gouden kruizen bovenop de Alexander Nevsky Orthodoxe Kathedraal glimmen je al verleidelijk tegemoet voordat je nog maar één stap in deze kathedraal uit 1900 hebt gezet. Eind 19e eeuw deden de tsaren namelijk nog een laatste poging om de Baltische landen te Russificeren en de bouw van deze kathedraal was daar onderdeel van. De Kathedraal wordt nog steeds gebruikt, dus kleed je niet te bloot als je hier naar binnen wilt. Mannen doen hoeden en petjes af. Gelovige vrouwen dragen een hoofddoek.

Alexander Nevsky is trouwens een heilige prins van Kiev uit de 13e eeuw. In de hoofdstad Sofia van Bulgarije bezochten we ook een zeer imposante Alexander Nevsky Kathedraal.

Kiek in de Kök en de andere torens van de vestigingswerken

Persoonlijk moesten we erg lachen om de naam van deze vestigingstoren: Kiek in de Kök. Dat zou zomaar Twents (Tom is Tukker) kunnen zijn voor een ‘Kijkje in de keuken’. En dat is precies wat het betekent in het Laag Duits dat in de 15e eeuw in Tallinn werd gesproken. Want het gerucht was destijds dat je vanaf hier zo de wijde schoorstenen van de lager gelegen huizen in kon kijken. Je kunt de vestigingswerken ook in, waarvan een aantal torens nog met een stuk stadsmuur verbonden zijn, maar wij besloten de stad op een andere plek vanaf hoogte te bewonderen. Wist je trouwens dat er in Tallinn nog 26 middeleeuwse stadstorens zijn? Tijdens onze 24 uur in Tallinn komen we er nog een aantal tegen, maar dan in de lager gelegen oude stad van Tallinn.

Linda Hill en Toompea Castle

Bij Linda Hill en Toompea Castle proef je de oudste geschiedenis van Tallinn, en alleen daarom al kun je deze bezienswaardigheden niet overslaan, ook al stellen ze op het oog weinig voor. Linda Hill is vernoemd naar Linda, de vrouw van de eerste leider van Estland Kalev. Volgens de legende is Toompea de grafheuvel die zij voor hem bouwde. Tijdens de overheersing door de Sovjets werd het beeld van de rouwende Linda het onofficiële herdenkingsteken van de slachtoffers van de de deportaties en executies onder het bewind van Stalin. Hier ten tijde van de onderdrukking bloemen leggen werd dus gezien als een politieke en zeer strafbare daad.

Het kasteel van Toompea is aan de achterkant een oud middeleeuws fort van de Livonische orde uit de 14e eeuw, waar nog maar drie torens van staan. Aan de voorkant zie je de facade van het roze barokpaleis, het resultaat van de de renovatie die keizerin Catherina de Grote voorstelde. Tja, bijzonder. Je kunt hier overigens niet in, want tegenwoordig zit hier de Nationale Raad. Jammer, want ben benieuwd hoe dit hele complex eigenlijk tegenwoordig in elkaar zit.

Gratis uitzichtpunt in de oude stad van Tallinn: Court square Lookout

De court square lookout (Kohtuotsa Vaateplaats) is een populaire en gratis bezienswaardigheid in Tallinn. Je kijkt nog van de hoge stad naar de lager gelegen oude stad en de baai van Tallinn. Een selfie zonder andere mensen is vrijwel onmogelijk, maar mooi is het wel. Kijk maar naar de foto bovenaan dit reisblog.

Tallinn bezienswaardigheden in de lager gelegen oude stad

Door de Pikk jalg loop je zo onder de stadspoorten door naar de lager gelegen oude stad. Die is qua bezienswaardigheden nog wat afwisselender en groter dan de hoger gelegen stad.

De stadsmuur van de lager gelegen oude stad van Tallinn is een mooie bezienswaardigheid

De stadsmuur in het lager gelegen deel van de oude stad van Tallinn verbindt maar liefst negen middeleeuwse stadstorens met elkaar. Je kunt hier langs lopen wanneer je naar het stadspark bij Väike-Kloostri gaat. En dan door de mooiste stadspoort, de Great Coast Gate, de stad weer in lopen.

De KGB gevangenis in Tallinn: bezienswaardigheid waarvan de rillingen over je rug lopen

Als je Tallinn in 24 uur verkend, kan een stuk Sovjetgeschiedenis natuurlijk niet ontbreken. De onderdrukking door de Sovjets staat bij velen nog angstaanjagend in het geheugen gegrift. Iedere mogelijke daad van verzet kon je duur komen te staan. Bijvoorbeeld met een verblijf in één van deze KGB-isoleercellen. Sterker nog, je kon zelfs in een kast worden opgesloten. In het museum lees je veel verhalen van oud-gevangen. De zwarte humor in die tijd vertelde dat je vanuit de KGB-cellen het mooiste uitzicht had van heel Tallinn: je kon zo naar Siberië kijken. Er was namelijk geen uitzicht. De ramen van de cellen waren geblindeerd, zodat niemand op straat wist wat hier speelde.

Ik ging even naar het toilet dat met zo’n zware gevangenisdeur sloot en ik kreeg al even kippenvel. Dit is de bezienswaardigheid van Tallinn die de meeste indruk op mij maakte. De Esten zijn ook niet zo dol op de Russen, al is het aandeel Russen in de bevolking in ieder Baltisch land ongeveer eenderde. Het blijft een bijzondere relatie.

 

Het indrukwekkende uitzicht vanaf de Sint Olaf’s kerk toont je Tallinn bezienswaardigheden

Om de hoek bij de KGB gevangeniscellen vind je de Sint Olaf’s kerk. In de 16e eeuw was dit een tijd lang één van de hoogste gebouwen ter wereld met een 159 meter hoge toren. Totdat de bliksem roet in het eten gooide. Tenminste, dit is de legende, want anderen zeggen dat de toren nooit zo hoog is geweest. Nu is de toren bijna 124 meter hoog.

En vanaf het platform op 60 meter heb je nog steeds een fantastisch uitzicht over de stad. Alle 258 treden beklimmen voor dit uitzicht kost je €3,-. En ja, het is fijn als je daarvoor een goede conditie hebt, tegen kleine smalle trappenhuizen kunt en geen hoogtevrees hebt. Het is nogal smal rond de torenspits van de Sint Olaf’s kerk, maar dit is gelijk één van de tofste bezienswaardigheden van Tallinn. Dan moet je maar even slikken als je elkaar moet passeren op de wandelpaadje van een halve meter breed.

De gildehuizen als typische bezienswaardigheden in Tallinn

Loop de straat Pikk verder af weer richting het centrum en dan kom je bijzondere gildehuizen tegen, zoals die van het broederschap van de Blackheads (op nummer 26), die van St Olaf ernaast, daar weer naast het gildegebouw van dit van St. Canute en op nummer 17 de Great Guild Hall. De meeste gildes waren trouwens van Duitse kunstenaars en handelaren. Want honderden jaren lang domineerden in Estland de Duitsers. Tallinn is dan ook een voormalige Hanzestad.

Het stadhuis en het stadshuisplein van de hoofdstad van Estland

Uiteindelijk liepen we het Stadhuisplein van Estland op, en vonden het stiekem toch wel indrukwekkend. Al is het plein zelf wel erg toeristisch. Met veel terrassen met toeristenmenu’s en happy hours bij de bars. Niet echt onze smaak. Wat wel onze smaak was, lees je verderop in dit blog, want hier om de hoek zit een fantastisch restaurant. Toch een mooi stadhuis op dit plein, met een toren die waarschijnlijk geïnspireerd is op een minaret. Bijzonder, want het enige overgebleven gotische stadhuis van het Noorden. Maar goede planning van je 24 uur in Tallinn is noodzakelijk als je hierheen wilt, want het gaat al om 16.00 dicht en is niet open op zondag. De toren hadden we nog wel kunnen beklimmen, maar aangezien we net al op de veel hogere St. Olafskerk hadden gestaan, hebben we dat niet gedaan.

Kathariina Kirik is waarschijnlijk de oudste bezienswaardigheid van Tallinn

De Kathariina Kirik is nu grotendeels een ruïne, maar waarschijnlijk wel de oudste bezienswaardigheid in Tallinn uit de 13e eeuw. Wij liepen er wat later langs, dus het was niet meer open. Maar wel een sfeervol straatje met brokstukken van de oude kerk, dus leuk om te zien.

Freedom square was ooit symbool voor de onderdrukking in Tallinn

Freedom square ligt vlak buiten de stadsmuren en is zowel vanuit de hoger gelegen stad en lager gelegen stad te bezoeken. Vanwege de ligging wel lastig in een leuke wandeling op te nemen. In de Sovjettijd was dit de plek voor bijeenkomsten. Maar nu vind je hier een groot glazen kruis waarmee de Esten de onafhankelijkheidsoorlog herdenken.

Hip en Happening Tallinn vind je in Kalamaja

De hipste wijk van Tallinn is Kalamaja. En als je 24 uur in Tallinn hebt, zou ik hier zeker naartoe gaan. Van oude watervliegtuighangaars omgebouwd tot indrukwekkende musea, tot foodhallen en toffe cocktailbars, je vindt het hier. De foodhallen en cocktailbar deel ik onder het kopje restaurants met je.

Stap in een Sovjet kernonderzeeër in Seaplane Harbour

In 1917 werd deze hal met drie koepels opgeleverd als watervliegtuighangaar. Een bijzonder gebouw wat decennia stond te verpieteren en wat nu de geschiedenis van de scheepvaart in Estland laat zien. Klinkt dat saai? Heb je ooit in een Russische Sovjetonderzeeër uit de jaren 30 gezeten? Of op indrukwekkende wijze de vlucht van Esten en Russen voor de nazi’s uit Tallinn ervaren die tussen de mijnen moesten navigeren waarbij duizenden mensen hun leven verloren? En heb je ooit met een simulator in een watervliegtuig gevlogen. Nou, dat kan allemaal hier. Sowieso maakt het gebouw zelf al veel indruk als je ziet wat er allemaal onder één dak past. En aan zee, en dat in een stad die verder wat van zee afgekeerd lijkt.

Het deed mij een klein beetje denken aan het Vasa Museum in Stockholm

Linnahall is een bizare bezienswaardigheid in Tallinn

De Linnahall in Tallinn is van buitenaf fascinerend om te zien, een voormalig Sovjetoverblijfsel van de Olympische Spelen uit 1980. Wil je het van binnen zien, zul je een excursie moeten boeken. Maar veel succes om een datum of tijd te vinden. Ons is het niet gelukt, maar probeer het hier.

Rauw Telliviski wordt steeds hipper

Het hipste deel van de wijk Kalamaja is Telliviski. Ooit vol met rauwe fabriekshallen, maar nu vind je hier leuke bars en restaurants, pop-upstores en veel street art. Hier vind je dus ook hip en happening Tallinn. Toen we na een avondje in Telliviski naar het centrum gingen voor nog een drankje kregen we meteen spijt dat we niet in Telliviski waren gebleven. In het centrum van Tallinn zagen wij alleen nog maar foute bars met foute mensen. Overdag loop of fiets je hier vandaan zo naar de markt Balti Jaama Turg, die aan de rand ligt.

Deze wijk ligt vlakbij het station en is dus goed te bereiken.

Foodhall meets markt bij Balti Jaama Turg

Om Balti Jaama Turg een foodhall te noemen, daarmee doe je het tekort. Want het is ook de plek waar locals hun boodschappen doen. Al is het wel helemaal gerenoveerd en heeft het dus een lekker fris uiterlijk. Maar dus ook veel stalletjes waar je terecht kunt voor een lekkere lunch. Wij aten hier bijvoorbeeld hartige pannenkoeken met creme fraiche, zalm en zalmeitjes. Maar er is ook veel keuze uit pasteitjes en lekkere zoetigheden en koffie. Het gaat wel al om zeven uur dicht en op zondag nog vroeger. Dus minder geschikt voor een diner. Misschien is dit meer een restauranttip, dus daar neem ik je nu mee naartoe.

Restaurants, bars en cafés in Tallinn

Cocktailbar Fono in Telliskivi

Mijn doel was om in iedere Baltische hoofdstad een hippe cocktailbar te zoeken, met bonuspunten voor een skybar. Die combi bleek lastig in Tallinn. Dus kozen wij voor Cocktailbar Fono bij het upcoming Telliskivi. Misschien niet mijn beste cocktailbar ooit, want heel vernieuwend waren de cocktails hier niet. Maar het was gelukkig ver weg van de jonge dronken Finse en Engelse kroegtijgers. Lees: lekker alternatief en meer lokale gasten. En ze schonken zeker wel een puike gin-sour bij Fono. Of moet ik FOMO zeggen?

Restaurant Pikajala Kohvik in de hoger gelegen oude stad

Bij restaurant Pikajala Kohvik in het hoger gelegen deel van de oude stad van Tallinn was het eten lekker. Traditioneel Estlands eten, aangepast naar de smaak van de toerist, maar nog wel veel knoflook. De drankjes waren minder: de verse jus d’orange kwam uit een pak. De homemade lemonade leek caravan cevitan. Wat dit restaurant onvergetelijk maakt? Je kijkt vanaf het terras uit op één van de mooiste bezienswaardigheden van Tallinn, de Alexander Nevsky Orthodoxe Kathedraal.

Dineren bij restaurant Cru in de lager gelegen oude stad

Rond etenstijd waren we bij het stadhuisplein, vol restaurants met toeristenmeu’s. Toch niet helemaal ons ding. Maar daar om de hoek zit restaurant Cru. Een restaurant met een smal binnenplaatsje waar wij konden dineren. Een ontzettend sfeervol restaurant, net een stapje weg van de toeristenroutes. Modern eten met verse en bijzondere ingrediënten. Niet het goedkoopste restaurant wat je tegen gaat komen in de Baltische landen, met z’n tweetjes waren we zo’n 130 euro kwijt voor 3 gangen en een fles wijn. Maar wel de moeite waard, want dit was één van de betere restaurants die we zijn tegengekomen tijdens onze rondreis. Zo hadden we rauwe tartaar van eend, maar ook gestoofde prei in het dessert. En dat was gewoon lekker…

Restaurant Kachka in de stadsmuur van Tallinn

Een tussenstopje voor een drankje op een gezellig plekje naast de stadsmuur. We hebben er een goddelijk dessert met 2 drankjes gehad. Zelfs de alcoholvrije limonade waar ik voor koos was feestelijk. Tip: kijk vooral ook binnen hoe de stadsmuur in het restaurant is verwerkt.

Toen ik naar het toilet ging, liep ik zo het Rija Old Town Hotel in. Die was ik wel tegengekomen toen ik hotels zocht in Tallinn. Maar daar niet voor gekozen omdat we de camper daar niet in de buurt konden parkeren. Tenminste, dat dachten we, maar wellicht had het wel gekund, want door dit deel van de oude stad kun je gewoon rijden. Daar zit dus ook een deel oude stadsmuur in verwerkt. Dus eigenlijk had mij dat toch wel tof geleken om daar te overnachten.

Overnachten in Tallinn: het Von Stackelberg Hotel

In Tallinn zelf zijn geen goede camperplaatsen. Die we zagen waren niet bewaakt en leken ons onveilig. Uiteindelijk kozen we ervoor om naar een hotel te gaan. Onze keuze viel op het Von Stackelberg Hotel Tallinn. Het interieur heeft z’n beste tijd gehad en is best traditioneel. We sliepen aan de kant van een drukke weg, dus oordopjes zijn fijn. Verder heerlijk geslapen. Onze camper kon voor een kleine bijdrage op de parkeerplaats op de binnenplaats staan. Helaas is er geen ruimte voor grotere campers. Aan de voet van de Toompeaheuvel ligt dit hotel toch centraal. Tijdens een regenachtige ochtend, besloten we eerst voor zo’n 40 euro een uur te gaan chillen in de privéspa. Die was erg mooi! Na natuurlijk een prima ontbijtje met veel keuze.

Dagtrips vanuit Tallinn

Wat een hele toffe trip vanuit Tallinn is, is beren spotten vanuit de bearhide van Natourest. Daar blijf je dan wel een nachtje slapen, dus strict gezien is het meer dan alleen een dagtrip.

Wat veel mensen die langer in deze stad zijn ook doen, is de veerboot van Tallinn naar de Finse hoofdstad Helsinki nemen.

Praktische weetjes over een stedentrip naar Tallinn

In Tallinn hebben we geen gebruik gemaakt van openbaar vervoer, aangezien vooral de middeleeuwse stad redelijk compact is. Overal worden elektrische stepjes verhuurd, al zijn de oude klinkerweggetjes in de oude stad daar minder geschikt voor en zijn we daar snel weer gaan wandelen. We konden ook prima met onze mountainbikes uit de voeten in Tallinn, behalve weer in de oude binnenstad.

Tallinn is in alle seizoenen geschikt voor een stedentrip, dus ook leuk om ‘los’ te bezoeken. Kun je je deze stad voorstellen met een laagje sneeuw in de winter?

En dit is onze hele camper roadtrip door de Baltische landen

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Riga versus Tallinn versus Vilnius: de leukste stad van de Baltische landen

De 10 leukste bezienswaardigheden voor een dag in Vilnius

De leukste bezienswaardigheden in Riga

Route van 7 dagen door Estland

Een stedentrip naar Stockholm in de winter

Bezoek Parijs in de winter

Een low budget trip naar Finland

Route voor een 19-daagse campertrip door de Baltische landen

Camperroute van een week door Litouwen

Roadtrip van een week door Letland

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

2 Reacties

  1. Kees Maaswinkel zegt:

    Sovjet kernonderzeeër in Seaplane Harbour uit de jaren 30 ? Onmogelijk.

    1. De kernonderzeeër is later in het gebouw geplaatst. Toen het al een museum was over scheepsvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.