Zoek je een toffe stad voor een stedentrip in België, weg van de gebaande paden? Dan is Mechelen de nieuwste ontdekking voor een weekendje weg in België. Alhoewel nieuw? Toen Vlaanderen en Nederland nog één waren bestuurde powervrouw Margaretha van Oostenrijk de Nederlanden vanuit Mechelen. Naast alle historische bezienswaardigheden uit die tijd zijn er nu veel hippe hotspots in de stad om te shoppen en te eten en drinken. En het grote voordeel, je hoeft deze stad nog niet te delen met grote groepen toeristen. Hier deel ik de 12 leukste tips met je voor een stedentrip naar uw goesting. Klein lesje Vlaams, dat is ‘naar jouw zin!’
1. De Grote Markt van Mechelen tijdens je weekendje weg in Mechelen
Mechelen heeft zo’n typisch Belgische grote markt omzoomd door historische pandjes, gezellige restaurantjes, een stadhuis en een gigantische kathedraal. Dit plein is als centraal hart van de stad niet te missen tijdens je weekendje weg en ik zou het zeker ook niet doen overslaan! Met panden uit verschillende tijdperken en bouwstijlen is dit het visitekaartje van Mechelen. De Belfort van het stadhuis op dit plein is Unesco-Werelderfgoed.
In het weekend vind je hier de markt: daar kun je bijvoorbeeld ’s morgens al oesters en champagne krijgen. Maar tegen de tijd dat wij nuchtere Nederlanders daar aan toe waren (lees: 16.00 uur) was de markt al weg.
2. De mooiste bib van de wereld Het Predikheren
In Het Predikheren vind je de mooiste bib ter wereld, in ieder geval één van de mooiste. In de 17e eeuw startten de Nederlandse predikheren hier hun kapel en klooster. En tegenwoordig is dit dus een publieke bibliotheek. Dus kun je er ook als toerist een kijkje nemen. Nouja, ik zou hier mijn halve stedentrip in deze Belgische stad kunnen doorbrengen!
Loop vooral ook door naar de zolder van dit mooie plekje, waar de indrukwekkende dakconstructie met de houten balken bewaard is gebleven. En als je tijd hebt, neem ook een kijkje in de enorme collectie van deze bieb. Voordeel: de bieb is ook op zondagochtend open. Dus dan kun je ook een kijkje nemen.
3. Het prikkelpakket waarmee je Mechelen kunt ontdekken
Bij Visit Mechelen kun je voor 6 euro een prikkelpakket kopen. Een bonnenboekje waarmee je bij een aantal Mechelse ondernemers lekkere dingetjes kunt proeven of krijgt. Een zakje torenkoekjes bij de Broodbroeders, een bonbonnetje bij de Cacao Project, een zakje Mechelenthee bij Simon Levelt, een glaasje bier bij de Vleeshalle, een appeltaartje bij Sava op de Grote Markt en tot slot blokjes kaas met lokaal bier. Een leuke manier om verschillende lokale ondernemers te leren kennen, door de stad te wandelen en te proeven van al het lekkers wat de stad te bieden heeft! Daarnaast zitten er in het bonnenboekje ook kortingsbonnen voor verschillende activiteiten en musea.
4. Wandelen langs De Dijle tijdens je weekendje weg in Mechelen
Water speelt een belangrijke rol in Mechelen, de rivier de Dijle loopt dwars door de oude stad. En zo leuk: er is een pad aangelegd op een vlonderpad drijvend op het water. Zo kun je de stad vanaf het water zien, zoals de achterkant van de huizen die je normaal niet ziet. En onder de bruggen doorlopen, zoals de 13e eeuwse zandstenen Hoogbrug of Gootbrug die de oudste van Mechelen is, en wellicht zelfs van heel België. Ook in de winter wanneer de rondvaartboten niet gaan. Het wandelingetje duurt ongeveer 10 minuten.
5. Eet Mechelse Koekoek bij Puro tijdens je stedentrip
Mechelse koekoek is geen echte koekoek, maar een kruising tussen een koekoekskleurige inheemse kip en een Aziatische. En die kun je bij verschillende restaurants in Mechelen eten. Restaurant Puro heeft de Mechelse koekoek op de kaart staan. Zeer smakelijk! Het interieur van het restaurant kan eerlijk gezegd wel een update gebruiken, maar ook de garnalenkroketjes waren er erg lekker.
Tips: bestellen in het Vlaams!
Vlaams en Nederlands lijken op elkaar, maar soms ook totaal weer niet. Biedt iemand je appelsien aan, dan denk je als Nederlander al snel aan appelsap uit pak. Maar je kunt dan zo maar een glaasje verse sinaasappelsap afslaan, of een schijfje verse sinaasappel. Tenminste, dat eerste is mij wel eens gebeurd. Meer zin in grapefruitsap, dan vraag je in het Vlaams om pompelmoes. Vlaamse patat haal je bij een frietkot. En op zoek naar lekkere bonbons, dan haal je in Vlaanderen pralines. Schept de ober iets met een opscheplepel op je bord, dan heet dat in het Vlaams een pollepel. Heb je trouwens ergens heel veel zin of trek in, dan heet dat goesting in het Vlaams.
6. De Vleeshalle: de nieuwste hippe foodcourt van Mechelen (ook voor vegans)
Vroeger zaten de slagers van Mechelen in dit prachtige pand. Tegenwoordig is het een hippe foodcourt waar je zowel Mexicaans, Spaans als typisch Belgisch kan eten. Geen zorgen: ook vegans hebben hier voldoende keuze! Ga je met z’n tweetjes, dan kan je dus allebei iets kiezen wat je lekker vindt. Of meerdere gerechtjes uitkiezen om te delen, zoals je in Andalusië zou doen.
Om de foodcourt heen vind je ook leuke winkeltjes. De laatste vrijdag van de maand is het cocktailnight bij De Vleeshalle. Het is hier zo populair dat het zaterdag rond 18.00 uur wel lastig kan zijn om een zitplek te vinden. De tip: ga eerder of later en dan is er voldoende plek.
7. Beklim een middeleeuwse wolkenkrabber tijdens een weekendje weg Mechelen
Als een middeleeuwse wolkenkrabber torent de 97 meter hoge Sint-Romboutstoren boven de stad uit. Daar bovenop vind je een heuse skywalk met uitzicht over de stad. Dus hoe leuk is het om de ruim 500 treden omhoog te beklimmen?
Heel leuk, mits je geen hoogtevrees hebt. Deze stedentrip maakte ik namelijk met Elisa van Flitterfever en zij heeft ook hoogtevrees. Samen met Tom had ik de beklimming vast aangedurfd maar met iemand die ook hoogtevrees heeft die de opmerking maakte dat ‘ze voelde dat de toren wiebelde’ had ik weinig zin alleen verder te gaan. Na 350 treden besloten we dus om te keren. Gelukkig hadden we via de raampjes al wel wat van het uitzicht gezien. Je betaald geen toegang voor de kathedraal maar wel voor deze bezienswaardigheden. Slim dus om van te voren te bedenken of je de toren durft te beklimmen.
Heb je ook hoogtevrees of ben je slecht ter been, dan kun je in het kantoor van Visit Mechelen de Sint-Romboutstoren met een VR-bril bezoeken. Leuk om te weten: de Sint-Romboutstoren staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst.
In het Estse Tallinn kun je zelf de 124-meter hoge Sint Olafs-kerk beklimmen.
8. Uniek shoppen in de Onze-lieve-vrouwenstraat in Mechelen
De winkelstraat waar je de ketens vind is Bruul. Maar wil je echt uniek shoppen tijdens je weekendje weg in Mechelen, dan ga je naar de Onze-lieve-vrouwenstraat. Hier vind je leuke boetiekjes zoals Lily, My ex boyfriend en Hut. En snoepwinkel Zoet. In deze straat vind je ook nog streetart.
9. Bezoek Groot en Klein Begijnhof en Brouwerij het Anker
Nog meer Unesco-Werelderfgoed om te bezoeken in Mechelen zijn het Groot en het Klein Begijnhof. Begijnenhuisjes, kloosters en kerken, je vind het allemaal in deze wijk. In het Groot Begijnhof vind je ook Brouwerij Het Anker, waar je een rondleiding kunt boeken. Er zit ook een hotel bij, dat er op de website erg mooi uit ziet. Het is de enige grote brouwerij in Mechelen en je kunt overal in Mechelen dan ook biertjes van deze brouwerij krijgen.
10. Lekker en gezond lunchen bij Lief Mechelen
Lief in Mechelen heeft een aantal ambities: je zo gezond en lekker mogelijk laten eten met zo lokaal mogelijke producten, zo min mogelijk plastic en zoveel mogelijk bio. Het belangrijkste: je kunt hier in een gezellig tentje lekker ontbijten, lunchen en koffie drinken.
11. Koffie en meer bij Coffice voor je weekendje weg in Mechelen
Tijdens je weekendje weg in Mechelen drink je jouw koffie natuurlijk bij Coffice. Daarbij hebben ze heel veel lekkers. Dit plekje is ook heerlijk om te brunchen of lunchen met een mocktail of cocktail. Moet je om wat voor reden dan ook nog werken in Mechelen, dan kun je hier ook gaan coworken.
12. Wijnen, wijnen, wijnen tijdens je citytrip in Mechelen
In Mechelen vind je ook twee wijnbars die tof zijn om te bezoeken. Waar ze ook Belgische wijntjes serveren. De één is wat meer mainstream en de ander lijkt haast op een speakeasy.
Ga wijnen bij Unwined
Unwined is een hippe wijnbar tegenover de Sint Romboutskathedraal. Lekker centraal gelegen. Reserveren kan niet, maar het kan wel vrij druk zijn hier. Hier bestel je geen wijn van een bepaalde druif, maar een verrassingswijn, of een buitenbeentje, of een vriendenwijn. Maar natuurlijk kun je vragen wat voor soort wijn er wordt geschonken. Ook veel keuze uit tapasachtige hapjes. Lekker ontspannen sfeertje en als je mazzel hebt is één van de plekjes met zicht op de Grote Markt vrij.
Zoek naar verborgen parel The Neck voor wijn
The Neck in Mechelen is haast een speakeasy, je hebt nog net geen wachtwoord nodig. Maar deze wijnbar lijkt goed verstopt in een zijstraatje. Er is geen enorm uithangbord, want de naam wordt op de straat geprojecteerd. En je moet aanbellen voordat je naar binnen gaat. Reserveren wordt hier juist wel gewaardeerd. Je kunt hier gaan voor een 4-gangenmenu. Al staan er ook borrelhapjes op de kaart. Wij kozen voor de spinazie-hummusballetjes, aanrader!
Nog wat leuke plekjes in Mechelen
In Mechelen zijn nog veel meer leuke plekjes te ontdekken, waaronder een aantal zeer fotogenieke. Denk streetart, middeleeuwse bezienswaardigheden en grappige beelden.
Bonus: de Vlietenkelder onder de IJzeren Leen
Tijdens ons weekendje weg naar Mechelen, vielen we met onze neus in de boter. In de 13e eeuw werd in de IJzeren Leen een vlietje gegraven, een soort grachtje. Dat later weer overdekt werd. In de tweede oorlog werden deze gewelven als schuilkelder gebruikt. Het water is er echter ook nog steeds. Deze Vlietenkelder is gerestaureerd en om de opening te vieren was deze eenmalig toegankelijk voor het grote publiek. Maar met bepaalde stadstours door Mechelen, kun je er nog steeds in de Vlietenkelder komen.
Plan je weekendje weg naar Mechelen
Mechelen is ongeveer 150 kilometer rijden van Utrecht en is voor de meeste Nederlanders na Antwerpen de meest dichtbij gelegen grotere Belgische stad. Nog een reden om deze stad te kiezen voor je weekendje weg. Vanaf Amsterdam rijd je ongeveer 2,5 uur. Korter is de reis met een rechtstreekse internationale trein, de Intercity Brussel, en zelfs nog korter met de Eurostar, maar dan stap je over in Antwerpen.
Er zijn veel (kleinschalige) hotels in Mechelen waar je kunt overnachten. Leuke hotels vind je hier:
- Boek via Trivago goede hoteldeals voor Mechelen
- Ook Hotelspecials.nl heeft leuke aanbiedingen voor Mechelen
- Net als dat Voordeeluitjes leuke hotelarrangementen voor Mechelen heeft
- NH Hotels heeft een hotel aan de centraal gelegen Korenmarkt
Wij sliepen zelf in het kleinschalige familiehotel de Muske Pitter. Er zijn 5 gerenoveerde kamers, en die zijn netjes. Het ontbijt is prima, al is de ontbijtzaal niet zo mooi gerenoveerd als de kamers. Bij het ontbijt staan ook flesjes water, voorverpakte koekjes en liggen ook velletjes aluminiumfolie zodat je je eigen lunchpakketje kunt klaar maken voor de dag. Bij aankomst stonden er verse plakjes zelfgebakken appelcake voor ons klaar. Schattig. Een kamer hier heb je al voor 115 euro per nacht. Eén nadeel: de deur van de douchecabine is transparant en je kijkt zo vanuit bed de badkamer in.
Praktische informatie voor je weekendje weg naar Mechelen
In de binnenstad van Mechelen is alles eigenlijk op loopafstand. Al kun je ook fietsen huren of elektrische stepjes. Maar dat is dus echt niet nodig. Eén nachtje Mechelen kan ook. Maar wij gingen zelf twee nachtjes naar Mechelen. En er is dan echt genoeg te doen en te zien. Sterker nog, we zijn niet eens overal binnen geweest! We gingen in januari: precies hetzelfde weer als in Nederland. Dus vergeet dan je muts en handschoenen niet!
Je kunt ook met Bajabikes de stad ontdekken met een fietstour
Met de electrische auto naar Mechelen
Ik had deze keer het reisgeluk met iemand mee te rijden die een elektrische auto heeft. Een oplaadstation in de buurt van het centrum vinden waar we langer dan een paar uur mochten parkeren was nog wel een ding, al lukte het uiteindelijk wel. En we zagen dat er binnenkort veel oplaadpunten worden geopend in de Parking Zandvoortvest waar je goedkoop kunt parkeren op loopafstand van het centrum. Dus dat biedt mogelijkheden.
Nog meer leuke trips van de gebaande paden
Ga op rondreis door de Baltische landen
Bezoek 4 Friese Elfsteden in één weekend
Ga op stedentrip naar Stockholm
Hey, ik heb net je blogartikel gelezen, en het is keigoed hoor. Zelf ben ik als inwoner van Mechelen ook blogger (Mechelen op zijn Best) en vlogger (Traveltopper), en ben zeer verrast dat u uw bezoek zo goed hebt beschreven. Vele toeristen zeggen en schrijven dat Mechelen een saaie stad is, en daarom ben ik verheugd te lezen dat u na een weekendje nog niet alles gezien hebt. En dat is waar, ik raad toeristen altijd aan om minimum drie dagen de stad te bezoeken. Het gaat niet alleen om de binnenstad, maar net buiten het winkelcentrum is nog zoveel meer. Zo deze opsteker heb je dik verdiend. Doe zo voort, en misschien tot ooit in Mechelen zien we elkaar. Groetjes Eddy en Nicole
Hoi Eddy en Nicole, wat leuk om te horen! Als ik nog eens naar Mechelen ga, hoor ik graag jullie tips!
Bezoek mechelen met https://www.taxidijle.be/