Heb jij wel eens gehoord van het Fallas-festival in Valencia? Dit is een traditioneel festival in Valencia ter ere van Jozef, de vader van Jezus. Een timmerman. Tijdens mijn bezoek aan Valencia in 2022 hoorde ik van de gids dat het Fallas-festival is ontstaan doordat timmerlieden het oude hout uit hun werkplaats in de lente verbrandden. En dat dit inmiddels is uitgegroeid tot een enorm festival dat iedere jaar zijn hoogtepunt heeft van 15 tot en met 19 maart. En wat mij betreft is dit de allerbeste tijd om in Valencia te zijn! Wij waren er zelf 18 en 19 maart en ik geef je in dit blog tips om het meeste uit je bezoek te halen.
Wanneer bezoek je Valencia tijdens het Fallas-festival?
Het Fallas-festival (Falles) in het Valenciaans is dus een traditioneel festival dat ieder jaar van 15 tot 19 maart georganiseerd wordt in Valencia en omgeving. Het is het belangrijkste en meest typerende festival van Valencia en het staat zelfs op de immateriële Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Centraal staan de Fallas, ook wel ninots genoemd. Dit zijn een soort carnavaleske beelden, maar dan nog veel mooier. Vaak met een actueel thema, al moet je vaak wel ingevoerd zijn in de Spaanse/Valenciaanse cultuur en taal om dit goed te kunnen begrijpen. Iedere wijk heeft zijn eigen ninot, en een kleinere voor de kinderen. Deze worden door kunstenaars gemaakt en een wijk kan wel €60.000,- investeren in zo’n ninot. Sommige zijn dan ook enorm! En in de avond van 19 maart, worden alle fallas verbrand, de crema. Vergis je niet: heel Valencia staat vol met ninots en ze allemaal zien vraagt een immense en onmogelijke tijdsbesteding.
Wanneer in Valencia zijn de hoogtepunten van het Fallas-festival?
In de nacht van 15 op 16 maart worden de Fallas geplaatst in de wijken. Dus vanaf 16 maart kun je ze allemaal bewonderen. En op 17 maart krijgen de mooiste ninots een prijs. In deze periode zijn er ook diverse vuurwerkshows te bewonderen in de stad, knal- en/of siervuurwerk. Kijk op de website van Visit Valencia voor het volledige programma hiervan.
Zelf waren we 18 en 19 maart in Valencia, wat wij zelf genoeg tijd vonden om ons volledig onder te dompelen in de hoogtepunten van het Fallas-festival. Eerlijk is eerlijk, het was dan ook erg druk in de stad. Hoe mooi en gaaf het ook is, het is tegelijkertijd een aanslag op al je zintuigen! Deze highlights maakten wij op deze twee dagen mee in de stad, en dat programma is ieder jaar hetzelfde.
18 Maart: bekijk zoveel mogelijk ninots op je eerste dag tijdens het Fallas-festival in Valencia
De ninots, of fallas worden dus op 16 maart geplaatst. Toen we op 18 maart arriveerden in Valencia, fietsten we die dag langs verschillende ninots. Er zijn zo’n 800 ninots in Valencia en omstreken, waarvan 400 kinderninots. Een illusie om te denken dat je ze dus allemaal kunt zien op een dag. Maar op 19 maart heb je ook nog de tijd om een flink aantal ninots te zien. Maar geen 800.
Onderweg tijdens onze fietstocht kwamen we al de nodige parades tegen met de in klederdracht gehulde fallero’s en fallera’s op weg naar de bloemenhulde aan de Virgen de los Desamparados.
18 Maart: Parades voor de bloemenoffers aan Virgen de los Desamparados
Officieel beginnen de processies naar de Virgen de los Desamparados om 15.30 uur (zowel op 18 maart als een dag eerder op 17 maart) en duren deze tot middernacht. Het enorme beeld van deze maagd staat op het Plaza de la Virgen en de Plaza de la Mare de Déu. En alle in klederdracht gehulde fallero’s en fallera’s zijn op weg naar haar. De dames hebben bloemen mee om te offeren. Dit alles onder begeleiding van fanfares. Maar ze zijn uren op weg vanuit alle hoeken uit de stad om haar te bereiken.
Een goede plek om de processies te zien is aan de Calle de la Paz: hier komen veel processies voorbij en er zijn terrasjes voor een drankje. Als bezoeker dichtbij het beeld op het plein komen, is lastig, want het is zeer druk. Maar zeker de moeite waard om te zien hoe alle bloemen een prachtig patroon maken op de rok van de maagd. Nog mooier om te zien: de traantjes wegpinkende fallera’s na het offeren van de bloemen. Zeker een emotioneel moment voor de jongere meisjes die ook al uren onderweg zijn.
18 maart om middernacht: Vuurwerk in het Turiapark bij Ciudad de las Artes y las Ciencias: Nit del Foc
Op 18 maart is er tijdens het Fallas-Festival precies om middernacht een spectaculaire vuurwerkshow in het Turiapark, in het Ciudad de las Artes y las Ciencias. De Nit del Foc, de nacht van het vuur, vindt plaats ter hoogte van het Palau de les Arts. Wil je het goed zien, ga je op tijd heen voor een perfect plekje. Helaas zijn de bruggen ter hoogte van het vuurwerk afgezet, dus geen optie om vanaf daar naar het vuurwerk te kijken.
Het vuurwerk wordt ook erg druk bezocht. Dus houd er ook rekening mee dat het vervoer vanaf het vuurwerk lastig kan worden. Het openbaar vervoer wordt omgelegd en taxi’s zijn slecht te verkrijgen. Geduld helpt. De vuurwerkshow duurt zeker 20 minuten en sluit af met een spectaculaire finale. Er is hier trouwens al vuurwerk vanaf 15 maart, maar de show is het meest spectaculair op de 18e maart.
14.00 uur: Bezoek de Mascaletá op 18 of 19 maart
De mascaletá kun je vanaf 1 maart iedere middag om 14.00 uur al bezoeken op Plaza del Ayuntamiento (het Raadhuisplein), en het is zeker een aanrader om dat te doen. Wat het is? Het is een keiharde knalvuurwerkshow. Ik kan het niet uitleggen, maar ik voelde het vuurwerk op een gegeven moment tot in mijn schenen en tenen. Oordopjes zijn geen overbodige luxe op deze plek. Wij bezochten de Mascaletá op 19 maart en het was er erg druk. Ga dus ook weer op tijd heen. Lang staan, of zorg dat je iets mee hebt waarop je kunt zitten.
19 maart: Ga voor een speciaal Fallas-menu in Valencia
Tja, nu heb je wat tijd te doden tussen de Mascaletá en het volgende programma-onderdeel. Tijd dus om meer ninots te zoeken én uitgebreid te lunchen. Vanavond is er geen tijd meer voor een uitgebreid menu. Slim is wel om iets te reserveren, want Valencia is druk. Hadden wij niet gedaan en we vonden alsnog een terrasje met plek en een special Fallas-menu. Die worden overal aangeboden in de stad. En een lekkere manier om bij te komen van alle indrukken van deze dagen.
19 maart 19.00 uur: Fuego Parade tijdens het Fallas-Festival
De Fuego Parade begint aan de Calle de la Paz en loopt naar Plaza de la Porta la Mar. Let op: alleen de tweede helft van de Calle de La Paz (aan de Plaza de la Porta la Mar) wordt gebruikt voor deze parade. Ook hier: ga op tijd klaar staan om een goed plekje te bemachtigen voor deze parade. Als duivels verklede mensen spelen hier op spectaculaire wijze met vuurwerk en verder komen er weer prachtig geklede fallero’s en fallera’s voorbij.
19 maart 20.00 uur: Crema van de kinder ninots
Op 19 maart worden om 20.00 uur de ninots voor de kinderen in de fik gestoken. Wij stonden zelf bij die op de Plaza de la Reina bij de kathedraal. Spectaculair dat deze met vuurwerk werd aangestoken, maar de fallas was zo afgebrand. Daarna zagen we andere kinder ninots die al in as lagen. We besloten dat het waarschijnlijk kansloos was te proberen de verbranding van andere kinder-fallas bij te wonen en even snel een hapje te eten voor de crema van de grotere fallas.
19 maart vanaf 22.00 uur: Crema van de fallas in Valencia
Vanaf 22.00 uur worden de grotere Fallas in Valencia aangestoken. Vaak ook spectaculair met vuurwerk. Graag hadden we de crema op het gemeentehuisplein bijgewoond. Maar helaas, bleek dat plein onmogelijk om te bereiken. Maar we kwamen een fanfare tegen met vrolijk zingende buurtgenoten. Wij erachter aan om onze eerste crema te zien.
Heel indrukwekkend. Wat komt er een hitte van zo’n ninot af. En zwarte rook, dat kan nooit gezond zijn. De brandweer staat erbij om de omringende flats te koelen, die vaak al afgedekt zijn met brandwerende doeken. Niet alle ninots worden tegelijkertijd aangestoken, dus loop na je eerste crema gerust verder de stad in om andere verbrandingen bij te wonen. Het schema was ons volstrekt onduidelijk, maar we hebben er wel meerdere gezien. Voor de crema van een grotere, was zelfs een 3 minuten durende vuurwerkshow! Loop niet door naar het stuk tussen het station en het stadhuisplein, want daar loopt alles vast!
Andere festiviteiten op 18 en 19 maart in Valencia
Dit is wat wij op 18 en 19 maart hebben gedaan en bezocht tijdens het Fallas-festival. Wij vonden dit al genoeg. Maar er zijn ook nog andere plekken waar op deze dagen (kleinere) bloemenoffers plaatsvinden. En er is zelfs een mis. Maar zoals gezegd is de stad erg druk, en het is niet makkelijk om overal bij te komen. De sfeer is uitgelaten, en het kan zomaar zijn dat je ergens een drumband tegenkomt voor het vermaak. Of dat je op één van de vele plekken een buurtfeest tegenkomt: met optredens of een barbecue krijg je dan een uniek kijkje in de typische cultuur van Valencia.
Niet schrikken: op 19 maart zie je ook overal kinderen rondlopen met kistjes knalvuurwerk die ze afsteken. En de ouders/verzorgers doen vrolijk mee.
Kijk vooral ook op de website van Visit Valencia voor meer informatie over het Fallas-festival.
Waarom Valencia niet bezoeken tijdens het Fallas-festival?
Ik kan kort zijn over de redenen om Valencia niet te bezoeken tijdens het Fallas-festival. Het is erg druk in de stad en verblijven in Valencia is ook duurder tijdens het Fallas-festival. Wij gingen met ons camperbusje en zelfs een beschikbare camping zoeken was lastig. Bezienswaardigheden zijn gesloten en/of slecht bereikbaar. Tijdens de hoogtepunt van het festival zijn veel voorzieningen dicht.
Je kunt ook kiezen voor de ‘light-versie’ van het Fallas-festival. Ga dan tussen 1 en 15 maart en maak de Mascletà knalvuurwerkshow mee dat iedere dag te horen is op het plein voor het stadhuis. En bezoek dan het speciale Fallas-museum in Valencia. Want ieder jaar worden 2 ninots gered van de crema en die kun je daar zien.
Of kom tijdens je bezoek aan de Fallas een dagje tot rust in natuurpark Albufera in de omgeving van Valencia
Of bezoek het Fallas-festival in andere steden in regio Valencia
Lijkt de stad Valencia bezoeken je echt te druk tijdens het Fallas-festival? Of te duur? Tip: ook andere plaatsen en steden in de regio van Valencia organiseren hun eigen kleinschaligere Fallas-festivals. Zoals Xativa.
Ga met deze reisaanbieders naar Valencia
- Boek een volledig verzorgde stedentrip, of alleen hotel of excursie in Valencia met TUI
- Boek een volledig verzorgde stedentrip naar Valencia met Stedentrips.nl
- Ga op één van de populairs fiets tours in Valencia met Baja Bikes
- Kies voor één van de stedentrips van Weekendjeweg naar Valencia
- Zoek & vind de goedkoopste hotelaanbiedingen voor Valencia via Trivago
Meer weten over je bezoek aan Valencia?
Al sinds 2008 ben ik regelmatig in Valencia geweest. Dit zijn mijn andere blogs interessant voor jouw stedentrip:
- Mijn tips voor een stedentrip naar Valencia
- Valencia of Malaga: wat is de leukste stad voor een stedentrip?
- Regel zelf een dagtrip naar natuurpark Albufera in Valencia
- Of bezoek een ander traditioneel Spaans feest: de Semana Santa in Andalusië