Semana Santa in Spanje is de heilige week voorafgaand aan Pasen, en echt een belevenis om te bezoeken tijdens een reis door Andalusië.. Je kent de Semana Santa vast wel van de processies waarin tientallen mensen een loeizware troon tillen met daarop een beeld van Jezus, Maria of zelfs allebei. Ook lopen er tientallen boetedoeners mee in zo’n processie. Vaak niet herkenbaar doordat ze een kap dragen waarin alleen een uitsparing voor de ogen zit. Het bezoeken van deze processies geeft je een levendig inkijkje in de Spaanse cultuur, al vinden de meeste processies en festiviteiten vooral in Andalusië plaats. Waarbij Sevilla zelfs als ‘hoofdstad’ van de Semana Santa wordt beschouwd, al vertel ik je later waarom je Sevilla volgens mij beter niet kunt bezoeken tijdens deze periode.
Wanneer is de Semana Santa in Spanje?
De Semana Santa in Spanje vindt in de week voorafgaand aan Goede Vrijdag plaats, dus voor het Nederlandse Paasfeest. Vanaf de week voor Goede Vrijdag kom je de eerste festiviteiten tegen. Op die vrijdag zagen we bijvoorbeeld al verkleedde kinderen in een optocht voor school en kwamen we in Carthegena optochten van fanfares tegen. Toen waren we dus nog niet eens in Andalusië. En dan moeten de processies nog van start gaan.
Op palmzondag waren we in Almeria, wat wel echt al Andalusië is. Dat is de zondag voor Pasen en dat is ook eigenlijk de start van de processies. Goede Vrijdag is het hoogtepunt van de processies. Daarna wordt het alweer minder. Op Paas-zondag zijn er nog wel processies, maar veel kleiner. En Paas-maandag kennen ze niet in Spanje, dus dan zijn er ook geen processies.
Wil je processies van de Semana Santa in Spanje meemaken? Weet dan dat deze meestal aan het einde van de middag of in de avond plaatsvinden.
Is Sevilla de beste plek om de Semana Santa te ervaren?
Sevilla wordt wel geroemd als de beste stad in Andalusië om de Spaanse Semana Santa te ervaren. Er zijn zo’n 60 broederschappen in deze stad die processies lopen en er zijn hier dan ook iedere dag van de Semana Santa processies te zien. Wij waren er zelf op een dinsdag en toen barstte de stad al uit haar voegen met bezoekers aan de processies. Dat kan te maken hebben met de slechte weersvoorspellingen voor later die week.
Ondanks de enorme aantallen bezoekers lukte het ons nog wel om ’s middags een aantal processies te zien, van een afstandje dan. Maar in de avond was dat al onmogelijk. Grote delen van de stad zijn bovendien eenrichtingsverkeer voor voetgangers en opstoppingen zijn geen uitzondering. Wil je bovendien nog aan sightseeing doen in Sevilla, dan is dat zo ongeveer onmogelijk in de binnenstad.
Zelf verbleven wij op de camperplaats van Finca Angela in Utrera en gingen met de trein naar Sevilla. Vanaf het treinstation was het eenvoudig om de eerste processies te vinden, doordat we boetedoeners op weg naar hun processie konden volgen.
Wat zijn leuke(re) steden om de Semana Santa in Andalusië te ervaren?
Hoewel de Semana Santa in Sevilla indrukwekkend is, en grootschalig, zijn er door de drukte ook leukere steden in Andalusië om de Semana Santa te ervaren. Wij bezochten zelf twee kleinere steden, waar de Semana Santa toch wat intiemer is en je bovenop een processie staat waardoor je alles nog intenser ervaart.
Bezoek de Semana Santa in Almeria
Ik noemde al Almeria aan de kust van Andalusië. Hier waren op Palmzondag al processies. Het leuke is dat je ergens de muziek van een fanfare hoort, er naartoe kunt lopen en dan gelijk bovenop de processie staat waardoor je alles kunt meemaken. In Almeria waren al de nodige broederschappen actief.
Een nadeel van Almeria bezoeken tijdens de Semana Santa is dat toeristische attracties gesloten kunnen zijn. Zo konden wij helaas niet het Alcazaba van Almeria bezoeken, het kasteel hoog boven de stad.
Ga je net als ons met de camper dan kan ik camping La Garrofa aan zee zeker aanraden. Deze ligt echter wel een stukje buiten de stad. Voor het eten gingen we naar de tip van een local: Taberna El Postigo. Gratis tapa bij ieder drankje en een wijntje was €3,50. Specialiteit van het huis om te bestellen: de ribbetjes.
Of ga naar de processies van Alora
In Alora wonen goede vrienden, dus bezochten we samen met hen de processies in deze stad. Met name op Witte Donderdag en Goede Vrijdag wordt hier groots uitgepakt met tijdens de Semana Santa. Er is zelfs een processie voorafgegaan door het Vreemdelingenlegioen. Wat ook vrij indrukwekkend is met hun trommels en geweerceremonies.
Ook in Alora maak je de processies op hun best mee, doordat je er bovenop staat. Op het plein voor de kerk Parroquia de Nuestra Señora de la Encarnación komen de processies samen. En worden er bloemblaadjes vanuit de kerk op de tronen gestrooid. En als je blijft wachten totdat de baar van Maria en Jozef naar buiten komen, maak je de balkonscenes mee waarbij ze bij het huis van hun broederschap dramatisch door een flamencozanger worden toegezongen. En een dame op een ander balkon een bos bloemen naar de troon wil gooien, waarbij ze menig traantje wegpinkt. Dit is Spaanse dramatiek op z’n hoogtepunt.
Lees hier mijn verdere tips voor een vakantie in het Spaanse Alora
Hoe verloopt een processie tijdens de heilige week in Andalusië?
Een processie is meestal opgebouwd uit een aantal standaard onderdelen. Voorop loopt de fanfare die met veel tamtam (of herrie) aankondigt dat er een processie aankomt. Daarna volgen de boetedoeners. Die kunnen een kap op hebben, waardoor ze niet herkenbaar zijn. Dan zijn er alleen twee uitsparingen voor de ogen. Dat ziet er wat spookachtig uit, met de kenmerkende puntmutsen (die later helaas ook zijn overgenomen door niet nader te noemen Amerikaanse extremisten). Vervolgens komt er een uitbundig versierde baar of troon voorbij met daarop een beeld van Jezus, Maria en/of Josef. En die wordt vaak getild door tientallen (hoe kan het ook anders in Andalusië) mannen.
De optochten worden druk bezocht. De boetedoeners houden kaarsen vast. Kinderen uit het publiek halen vaak kaarsvet bij hen op. De sport is dan om een zo groot mogelijke bol kaarsvet te verzamelen. Zelfs door de jaren heen! Regent het, dan wordt de processie afgelast of uitgesteld. Men wil niet dat de baar nat wordt!
Wat kun je verwachten tijdens de Heilige week in Spanje?
Let op: tijdens de Semana Santa kunnen toeristische bezienswaardigheden gesloten zijn, met name in Andalusië. Zoek dat goed uit, wanneer je dingen wilt bezoeken. Soms kan de heilige week ook juist een voordeel zijn zodra de attracties wel open zijn. Want dan zijn ze vaak weer gratis te bezoeken omdat het een feestdag is, ook in de rest van Spanje. Zo bezochten wij het fort, het amfitheater en de archeologische opgravingen van Carthagena gratis vanwege een feestdag (kennelijk is de vrijdag voor Goede Vrijdag ook al een feestdag in Spanje).
Soms is het lastig uitzoeken of een attractie wel of niet open is. Zo waren de dolmen van Antequerra tegen alle verwachtingen in, zelfs onze vrienden hadden geen idee, juist wel een keertje te bezoeken tijdens de Semana Santa. Nota bene op Goede Vrijdag.
Verder zijn veel Spanjaarden vrij tijdens de Semana Santa. En gaan ze overdag lekker overdadig uiteten met de hele familie. Vergeet dus niet om je restaurant te reserveren, als je zeker wilt zijn van een plekje bij de populaire restaurants.
De Semana Santa in andere delen van Spanje
Totaal niet representatief voor heel Spanje, maar Goede Vrijdag waren we in de buurt van Cartagena, in de regio Murcia. We waren in het dorpje Isla Plana. Deze dag zou het hoogtepunt van de Semana Santa processies in Andalusië zijn geweest, maar vanwege het slechte weer helaas niet. In Isla Plana was deze processie toch veel kleinschaliger dan alles wat we in Andalusië hadden gezien in de week ervoor. En eigenlijk heel kneuterig. Hier hoef je niet per se heen voor het uitbundige, massale Semana Santa gevoel wat je in Andalusië.
Meer over Andalusië
Andalusië is een streek in Spanje die we al vaker bezochten. Lees meer tips in de volgende blogs:
- Eerder zagen we al een processie tijdens een weekendje Malaga. De Semana Santa zelf is hier vrij massaal.
- Lees hier meer over een vakantie in het Spaanse Alora en omgeving
- Verblijf niet in Sevilla, maar in Utrera en pak de trein
- Mijn tips voor een 14-daagse rondreis door Andalusië
- In het kleinschalige Jerez kun je ook vast goed de Semana Santa vieren
- Nog een traditioneel festival om mee te maken in Spanje: Het Fallas-festival in Valencia