Als je fijn wilt nazomeren óf voorzomeren in Europa, dan zijn er gelukkig een aantal streken waar de temperatuur vaak aangenaam is en de zon zich bijna altijd laat zien. En waar er genoeg te doen is, ook als het toch wel een dagje minder weer is. In Spanje vind ik voor een nazomer reis Andalusië perfect (trouwens ook voor een voorjaarsreis). Hier ligt het meest zuidelijke punt van vasteland Europa. Wij gingen er begin november een week heen: we hebben nog pootje gebaad in de Middellandse Zee, met onze gezichten in de zon op het terras gezeten en lekker buiten kunnen lunchen.
De belangrijkste bezienswaardigheden van Andalusië in een week
We hadden dus een romantische herfstvakantie met z’n tweetjes. Want voor ons het belangrijkste, we hebben in deze week ook alle bekende highlights voor een reis naar Andalusië gezien en gedaan. Een paar dagen Sevilla, de bergen van de Sierra Nevada in, het Alhambra in Granada en de mezquita in Cordoba.
Ook fijn: een reis naar Andalusië hoeft niet veel te kosten. Zeker in dit seizoen kun je al redelijk goede tweepersoonskamer krijgen voor rond de 70 euro per nacht en voor 60 euro kun je lekker uiteten met z’n tweetjes. Ik neem je mee naar al deze hoogtepunten en geef onderaan praktische tips voor een reis in het voor- of naseizoen naar Andalusië. Die laatste zijn vooral mijn kledingtips voor mee in de koffer.
Eén van de hoogtepunten van een reis Andalusië: Sevilla
Sevilla kan niet ontbreken bij de hoogtepunten van een reis door Andalusië. Deze stad heeft het allemaal: oude Moorse paleizen, middeleeuwse gebouwen, hippe tapasrestaurants en een bruisend centrum. Alles wat deze stad de moeite waard maakt om minimaal 1 nacht te verblijven. Doe dat dan ook vooral. Hieronder een korte opsomming van afwisselende hoogtepunten die je tijdens 24 uur in Sevilla kunt bezoeken. Maar aangezien deze stad een bezoek van meerdere dagen waard is, verdient deze stad uiteindelijk een eigen blog. Want vanaf de giralda van de kathedraal heb je een prachtig uitzicht over deze Andalusische stad. En een rondleiding door de stierenvecht-arena is zonder meer interessant. Al zijn er gelukkig van november tot maart geen shows, en alleen dat maakt al dat je deze bezienswaardigheid liever in het voorjaar of najaar bezoekt.
De Metropol Parasol in Sevilla tijdens een reis Andalusië
Het Metropol Parasol in Sevilla is in ieder geval een heel bijzondere attractie tijdens een reis door Andalusië. Zoiets zie je ergens anders niet. Eén van ’s werelds grootste houten bouwwerken heeft wel wat weg van de organische en tegelijkertijd futuristische vormen van gebouwen die je normaal gesproken eerder in Singapore ziet. Deze enorme houten ‘paddenstoelen’ voorzien de omgeving van schaduw. En het leukste is: er loopt een bijzonder wandelpad over de parasols, om de stad vanaf hoogte te bewonderen. Overdag is de toegang €5,- en ’s avonds €10,-.
Tijdens een vakantie in Andalusië bezoek je hoogtepunt Real Alcazar van Sevilla
Slechts 24 uur in Sevilla, dan bezoek je ook zeker het Real Alcazar: het koninklijk paleis dat vanaf 1364 gebouwd is, en dus bol staat van Moorse invloeden. Andalusië was van ongeveer 711 tot de 15e eeuw namelijk Moors, en deze cultuur heeft duidelijk sporen achter gelaten over heel Andalusië. Een prachtig bouwwerk en de indrukwekkendheid strekt zich verder uit naar de tuinen. Nog steeds een Koninklijk paleis trouwens, het oudste in Europa dat nog zo wordt gebruikt. Op maandagmiddagen is er trouwens een gratis toegangsuurtje.
Bezoek het iconische Plaza de Espana in Sevilla
Het iconische Plaza de Espana is ook een must-see tijdens een bezoek aan Sevilla. Ik denk dat dit het bekendste plein van Andalusië is. In ieder geval het meest gefotografeerde en geïnstagramde plein van de stad. Gebouwd voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929. Let vooral ook goed op alle tegeltjes hier. Dat hebben we niet gedaan, maar de fresco’s beelden alle 52 Spaanse provincies uit. Het is sowieso een leuke wandeling om hier vanuit het centrum te komen.
Ga naar een typisch Andalusische Flamcoshow tijdens een reis naar Andalusië
Toeristenfuik of niet, het is een geweldige belevenis om een flamencoshow bij te wonen. Ga het liefst naar eentje met goede reviews, zoals wij deden bij La Casa del Flamenco, Auditorio Alcántara. Waar je bijvoorbeeld op kunt letten is dat je geen dinershow boekt. De beste flamencohuizen serveren geen eten, maar alleen goede muziek en dans. Eten doe je toch liever niet hier, maar bij een goede tapastent.
Boek hier een bezoek aan een flamencoshow in Sevilla. Voor nog authentiekere flamenco ga je naar Tabanco el Pasaje in Jerez de La Frontera.
De lekkerste tapas van Sevilla eet je bij Bar Antojo, maar nooit voor 20.00 uur
Serveren ze ergens voor 20.00 uur tapas? Ga er dan maar vanuit dat je niet de lekkerste tapas eet. Goed voor een tussendoortje of een snack. De meeste goede restaurants gaan pas laat open, al is dat onder invloed van het toerisme waarschijnlijk, al wat vervroegd. De lekkerste en meest innovatieve tapas aten we in Sevilla bij Bar Antojo, aan de Calle Calatrava 44. We kregen daar zelfs een zwarte tapas. Even wennen, maar erg lekker.
Bezoek Cordoba tijdens een reis naar Andalusië
Een andere onmisbare stad om te bezoeken tijdens een reis naar Andalusië is Cordoba. Niet in de laatste plaats vanwege de bijzondere Mezquita. Maar ook de rest van de stad is een bezoek van een dag waard. Hieronder de hoogtepunten, maar andere leuke bezienswaardigheden zijn de oude Joodse wijk en de Romeinse tempel in de stad. Maar we bleven niet overnachten in Cordoba.
De Mezquita/kathedraal van Cordoba
De enorme moskee van Cordoba werd in 1236 omgebouwd naar kathedraal. Nouja, omgebouwd? Er werd een kerk midden in deze moskee gezet. En die is al niet echt klein, moet je nagaan hoe groot deze voormalige moskee van Cordoba is. Er staan 856 pilaren, afkomstig uit Romeinse villa’s, die met dubbele bogen dadelpalmen moeten voorstellen in een hallucinerend repeterend effect. Karel de Vijfde was dan ook niet zo blij met deze ingebouwde kerk, waar 400 pilaren voor sneuvelde:
U hebt iets gebouwd dat u of anderen overal gebouwd hadden kunnen hebben, maar u hebt iets verwoest wat uniek was in de wereld.
De mezquita staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. En is terecht één van de belangrijkste hoogtepunten van iedere reis naar Andalusië.
Steek tijdens je reis naar Andalusië de Romeinse brug van Cordoba over
De Romeinse brug over de Guadalquivir-rivier (probeer dat maar eens uit te spreken zonder je tong te breken) is haast niet te missen tijdens een reis naar de Andalusische stad Cordoba. Je kunt aan de andere kant van de brug namelijk gratis en makkelijk parkeren en vanaf daar de stad in lopen. Met 331 meter lengte is de brug indrukwekkend. Vooral als je weet dat de oorspronkelijke brug uit de eerste eeuw voor Christus komt en in de achtste eeuw is gereconstrueerd door de Arabieren.
Het Alcazar de los Reyes Cristianos Cordoba is een middeleeuws paleis aan de Guadalquivir-rivier. Vanaf hier heb je prachtig zicht over Cordoba, net als over de grootse tuinen die hier liggen. Ook die zijn dus zeker weer een bezoek waard. Dit paleis was van de christelijke koningen, al kun je ook hier wat Arabische elementen herkennen. Zoals bijvoorbeeld de tuinen. Het was hier veel rustiger dan bij het Alcazar in Sevilla en al helemaal dan bij het Alhambra in Granada.
Raïssa van Leuke plekken ontdekken heeft nog veel meer tips stedentrip Cordoba
Een reis naar Andalusië is niet compleet zonder een bezoek aan het Alhambra
De showstopper van Andalusië is toch wel het Alhambra. Deze verzameling van Moorse en Middeleeuwse forten en paleizen torent hoog boven de stad Granada uit, met in de lente of de nazomer, de besneeuwde pieken van de Sierra Nevada op de achtergrond. De tip die je van iedereen zult krijgen, is om vooral zo vroeg mogelijk te gaan om het zo rustig mogelijk op de foto te krijgen. Maar dat is praktisch onmogelijk. Mijn tip: zorg vooral dat je tegen zonsondergang in de wijk Albayzin bent om daar vanaf een terras (met de Andalusische cocktail tinto verano in de hand) het Alhambra te zien in een rode gloed: maravilloso!
Nog een tip: boek je kaartjes ruim van te voren, het kan zelfs al een jaar van tevoren. Kaartjes boek je op naam, dus neem een ID mee. Boeken doe je voor een bepaald tijdsslot. Met name het bezoek aan het paleis van de Nasriden wordt als hoogtepunt gezien. Persoonlijk vond ik het Generalife, het zomerpaleis dat ook bij dit complex zit, ook bijzonder. De gebouwen daar zijn simpel, maar de tuinen prachtig. Je kunt eventueel een los bezoek aan het Generalife boeken. Ook ’s avonds.
Tot slot: neem ook zeker de moeite om Granada in te gaan voor of na je bezoek. De Madraza, de Moorse school en universiteit zijn prachtig gedecoreerd, met de kleuren die in het Alhambra allang verbleekt zijn. Ook (ver)dwalen door de eerder genoemde wijk Albayzin is heerlijk.
Andere mooie Moorse paleizen zijn het Alcazaba in Malaga, het Alcázar de Jerez en het Alcazaba in Antequerra.
Wandelen bij de witte dorpjes van Andalusië is heerlijk tijdens een lente of nazomer reis naar Andalusië
Wanneer je in het voor- of naseizoen naar Andalusië reist, is de temperatuur heel aangenaam. Heerlijk wandelweer dus. En wat is leuker dan wandelen bij de witte dorpjes van Andalusië? Er zijn meerdere plekken in Andalusië waar je de beroemde ‘witte’ dorpjes vindt. En wij deden dat bij de dorpjes van de Alpujarras, aan de voet van de Sierra Nevada. De route werd wel op z’n Spaans aangegeven. Lees: niet! We verdwaalden dus. Maar aangezien de begroeiing laag is en we wel een wandelpad in het dal zagen, zijn we de berg maar op eigen houtje naar beneden afgedaald. Vanaf daar kozen we een eenvoudigere route naar een Romeinse brug.
Een ander mooi wit dorpje is Mijas aan de Costa de Sol in het Westen van Andalusië
Paardrijden op de lieve Andalusische paarden tijdens een reis naar Andalusië
Voor mij als paardenliefhebber stond het rijden op de mooie Andalusische paarden tijdens een vakantie op het verlanglijstje. Ook dit deden we in de Sierra Nevada tijdens een buitenrit. We begonnen op brede zandpaden, maar al snel werden dit smalle en rotsachtige oude muilezelpaden. Je moet dan letterlijk de teugels uit handen geven en je paard vertrouwen dat hij/zij de weg wel kan vinden zonder uit te glijden. In de verte zagen we de Middellandse zee liggen. En Tom mocht met zijn 100 kilo gelukkig ook mee, dat kan helaas niet overal. Maar zo hadden we een leuk uitje met z’n tweetjes, samen met de gids. We reden op Andalusische paarden bij Caballo Blanco boven de heuvels van Lanjaron. Een uur rijden kost daar 40 euro, 2 uur 50. Het was onvergetelijk!
Rijd ook zelf op Andalusiërs in Alora vlak boven Malaga
Ga naar de Spaanse rijschool in Jerez
Ga in Portugal paardrijden op Lusitano’s
Rijd op Camargue-paarden in de gelijknamige Franse streek
Wat neem je mee op reis naar Andalusië in het voor- of naseizoen
In het voor- of naseizoen is het weer in heel Europa toch vaak wat wisselvalliger. Denk aan koudere ochtenden en avonden en af en toe een bui. Dat maakt niet uit. Maar wel iets om rekening mee te houden met het inpakken van je koffer. Zoals eerder gezegd, gingen wij begin november deze kant op. Onmisbaar was kleding met veel laagjes: dus leuke jasjes en vestjes mee en voor onder mijn rokjes en jurkjes een legging of panty. En een fijne sjaal die ook als omslagdoek gedragen kon worden.
Op het warmst van de dag konden de benen regelmatig wel bloot, maar het heeft weinig zin heel veel zomerkleding mee te nemen. Je zult ook zien dat het voor de Spanjaarden zelf vrij fris is: zij trekken dan al de winterkleding uit de kast, terwijl het voor ons voelde als de vroege herfst. Ook onmisbaar: een paraplu en/of regenjas. Nouja, onmisbaar? We hebben deze 1 dag echt nodig gehad in deze week vakantie in Andalusië.
Meer leuke winterzonbestemmingen in Europa
Praktische informatie
Andalusië ligt op het meest zuidelijke puntje van het vasteland van Europa. Het is dus best een reis om hier te komen. Vliegen op Malaga of Sevilla is dan het meest efficiënt. Wil je het wat duurzamer aanpakken, dan kun je ook met de trein. Je bent dan wel een kleine 20 uur onderweg.
Wij zijn echter ook een keer naar Andalusië gereisd als onderdeel van een campertrip naar de omgeving van Porto, de Algarve en Malaga. Terug zijn we toen in 4 etappes van 4 dagen gereden. Dag 1 naar de omgeving van San Sebastian, dag 2 naar de Franse Westkust, dag 3 naar Versailles en dag 4 naar huis. Het is zo’n 2300 kilometer, theoretisch gezien kun je dat in 2 à 3 dagen redden. Duurzamer dan vliegen, en je ziet een stuk meer onderweg. Maar je moet er dan wel de tijd voor hebben.
Wat ook tof, is overnachten in een luxe yurt in het Andalusische Alora. Langer de tijd in Andalusië? Dan is een stedentrip naar Malaga of de verborgen parel Jerez de La Frontera ook zeker een aanrader. Of pak een paar dagen zon, zee en strand aan de Costa del Sol.
Nog meer Spanje? Ontdek ook de meer volwassen kant van Salou aan de Costa Daurada. Of ontdek de rustigere kant van party-eiland Ibiza.