Servië

10 tips voor een stedentrip van 24 uur in leuk Belgrado

Plein van de Republiek in leuk Belgrado

De Servische hoofdstad leuk Belgrado is perfect voor een korte citytrip, bijvoorbeeld om te combineren met je een roadtrip of rondreis door Servië. Niet de meest voor de hand liggende stad, maar dat maakt het ook zo tof. Maar wat is er te doen in Belgrado? In een ruime dag kun je al veel bezoeken tijdens je stedentrip: van het middeleeuwse fort tot aan het graf van de oud-dictator van Yoegoslavië, Tito. En lekker eten natuurlijk. Belgrado was een aangename verrassing voor ons: een fijne stad met aardige mensen. Dit zijn mijn 10 tips voor Belgrado.

1. Het hooggelegen fort van leuk Belgrado

Vanaf het hoog gelegen fort in leuk Belgrado heb je een mooi uitzicht over de rivieren Donau en Sava die door Belgrado lopen. Naast het fort, kun je er mooie orthodoxe kerkjes bezoeken waar je iconen kunt bewonderen en zelfs Ottomaanse opgravingen.

Tip leuk Belgrado bezoek het fort

2. Doen in leuk Belgrado: neem de oude tram 2

Kom je het fort uit, dan is het leuk om meteen in tram 2 te stappen. De onofficiële hop on hop off door het centrum van Belgrado. Met deze oude tram maak je al ratelend een rondje door alle bezienswaardigheden van het centrum. Je zou met Mastercard kunnen betalen, maar de kaartautomaat was kapot toen wij deze tramlijn namen. Dus hadden wij een gratis ritje door Belgrado. Zeker een tip om te doen in leuk Belgrado. En leuker dan een hop on hop off, omdat je gezwoon lekker tussen de locals in deze vintage tram zit.

Tip leuk Belgrado tramlijn 2 door het centrum

2. Bezoek het Nationaal Museum en leer meer over de roerige ‘oude’ geschiedenis van de Balkan

De eerste middag bezochten we het Nationaal museum. We zagen archeologische opgravingen van 8000 jaar oud, waarvan we sommige ook een paar dagen later aan de Iron Gate Gorge in de Donau zouden bezoeken, en leerden meer over Servië in de middeleeuwen. In dit museum is geen aandacht voor het oude Yoegoslavië, maar dat vind je dan ook bij een ander museum in de leuke stad Belgrado. Al was de oude communistische architectuur van de binnenkant van het pand ook een soort feest voor het oog, in ieder geval heel leerzaam.

Toen wij hier waren, was het museumweek en de toegang gratis tot het Nationaal Museum van Servië.

Nationaal Museum Servië Belgrado

3. Diner bij restaurant Ambar aan de rivier de Sava in leuk Belgrado

Aan de kade van de rivier de Sava zitten verschillende restaurants. Daar waar de riviercruises aanmeren. Ga voor het taste of de Balkan menu bij restaurant Ambar en laat je zowel verrassen als volproppen door je ober. Want kleine porties, daar doen ze niet aan in Servië. Het menu wat we hadden gekozen was het Balkan tastingmenu voor 2900 dinar per persoon, zo’n 25 euro per persoon. Leuk: veel Servische wijnen op de kaart.

Kade van de rivier de Sava bij restaurant Ambar in Belgrado

4. Ga naar het Yoegoslavië-museum en leer meer over die tijd

We bezochten het prachtig gelegen Yoegoslavië-museum voor een kijkje in die tijd: van Tito-memorabilia, tot de geschiedenis van Yoegoslavië en dagelijkse gebruiksvoorwerpen in deze communistische tijd van uniformiteit. In dit museum krijg je een inkijkje in deze periode in Slovenië, Kroatië, Servië, Bosnië, Noord-Macedonië en Kosovo. Interessant om te weten voor de rest van je roadtrip door de Balkan, als je die net zoals ons maakt. Zoals de emblemen die je kreeg tijdens het communistische jongerenkamp. De informatie in het Engels is wat beperkt. Maar toch leuk.

Kaart van de verdeling van volkeren over Yoegoslavië in het Yoegoslavië museum

5. En bezoek dan gelijk het mausoleum van maarschalk/dictator Tito

Bij het Yoegoslavië-museum in Belgrado zit ook het mausoleum van Tito. En nee, je bent niet de enige bezoeker daar en sommigen lijken zelfs nog diep bedroefd om het heengaan van de grote leider… Heel bijzonder om te zien dus! In Servië lijkt de hang naar het oude Yoegoslavië soms groter dan in de andere delen van de Balkan. Zo kwamen we eerder tijdens onze reis door Servië Yugoland tegen. Vanaf het mausoleum heb je trouwens ook een prachtig uitzicht over de stad.

Mausoleum van oud dictator Tito van Yoegoslavië in Servië

6. De op-een-na-grootste Byzantijnse kerk ter wereld: Saint Sava-tempel

Vergaap je aan de enorme gouden mozaïeken in de op een-na-grootste Byzantijnse kerk ter wereld: de Saint Sava tempel. Indrukwekkend van buiten, een opvallend punt in de skyline van mooi Belgrado. Maar van binnen dus nog vele malen mooier. Het mozaiek in de koepel is 1248 vierkante meter groot, één van de grootste mozaïeken ter wereld op een gebogen oppervlak.

Priester buiten de Saint Sava tempel in Belgrado

7. Steek een lampje op bij het Tesla-museum in leuk Belgrado

Nicolas Tesla is de trots van Servië, zelfs de luchthaven is naar hem vernoemd en hij staat op het Servische 100 dinar biljet. Hij was een Servisch-Amerikaanse wetenschapper, geboren in een andere tijd, toen zijn geboortedorpje nog tot het Oosterijks-Hongaarse rijk behoorde. Later verhuisde hij naar Amerika. Maar in Belgrado staat een museum aan hem gewijd.

Hier leer je alles over zijn leven en uitvindingen van deze geniale (beetje gekke) uitvinder. Het allerleukste is zodra je mag spelen met de Tesla-spoel. In het publiek krijg je een TL-balk en dan wordt de Tesla-spoel aangezet. Magisch: draadloze stroom! Toch is het museum alleen de moeite waard als je niet te lang hoeft te wachten op de start van de Engelstalige tour.

8. De ruïnes van de regeringsgebouwen in Belgrado

Heel bizar om de door de NAVO gebombardeerde regeringsgebouwen te zien, los natuurlijk van de discussie of het terecht was. In 1999 besloot de NAVO de gebouwen te bombarderen, nadat president Milosevic weigerde om de onderdrukking van de Albanezen in Kosovo te beëindigen. Nouja, de bombardementen waren niet al te precies, waardoor ook burgers overleden. Het ministerie van defensie is een ruïne gelaten, als herinnering aan deze donkere dagen in Belgrado. Er buiten hangen een anti-NAVO-spandoek, want tja, de problematiek rondom Kosovo blijft een heet hangijzer.

9. Lekker ontbijten, lunchen & borrelen in leuk Belgrado

Belgrado is hip & happening, dus genoeg leuke hippe plekjes om te ontdekken voor je ontbijt, lunch, diner en natuurlijk borrels & cocktails.

  • Lekker ontbijten in een leuk straatje van het centrum deden wij bij Red Bread in Belgrado. Helaas is dit restaurantje inmiddels gesloten.
  • In Belgrado vind je ook een hotel van de hippe keten Mama Shelter. En hier hebben ze een hippe rooftopbar met fijne cocktails en mezzes en uitzicht op de oude stad. Aanrader!
  • Lekker lunchen in Belgrado doe je op het terras van Boutique #1, of bij slecht weer binnen. Dit restaurant zit om de hoek van het Nationaal Museum aan het centrale plein van de Republiek. Hier kun je trouwens ook ontbijten.

10. Wandel door het ruim opgezette centrum van leuk Belgrado

Het centrum van Belgrado is sfeervol. Leuk om doorheen te struinen. Als je van het plein van de Republiek loopt naar het fort, kom je al veel gezellige plekjes tegen. Leuke winkeltjes, terrasjes, een ijssalon. Neem dus ook je tijd om door het centrum van leuk Belgrado te struinen.

Verblijven en parkeren in Belgrado

De volgende dag moesten we eerst een plekje vinden waar ons busje kon blijven staan, dat kon helaas niet bij de AirBNB. Vervolgens hebben we onze fietsen gepakt om bezienswaardigheden te bezoeken die wat verder weg lagen van het centrum.

Waar sliepen wij in Belgrado met de camper?

Aangezien de halve camper vanwege de dagen ervoor modderig was, de weersvoorspelling slecht en de dichtstbijzijnde camping 25 minuten rijden, besloten we een Airbnb te boeken waar onze camper achter een poort geparkeerd kon worden. Om de hoek van het Nationaal Museum, dus goede beslissing. Wel druk en chaotisch verkeer om daar te komen dus. Gelukkig hebben we geen grote camper.

Parkeren en vervoer in Belgrado

De volgende dag moesten we eerst een plekje vinden waar ons camperbusje kon blijven staan, dat kon helaas niet bij de AirBNB waar we sliepen. Deze plek lag aan de Donau op de rechteroever van de rivier de Sava (Park4Night #100739). Vervolgens hebben we onze fietsen gepakt om bezienswaardigheden te bezoeken die wat verder weg lagen van het centrum, zoals het Yoegoslavië-museum en het Nicolas Tesla-museum.

Kerkje in het fort van Belgrado

Meer over een stedentrip naar leuk Belgrado

Het centrum van Belgrado is niet enorm groot. We hadden ons er langer dan 26 uur kunnen vermaken, maar in 2 dagen heb je de highlights wel echt gezien. Combineer een bezoek aan Belgrado dus gerust met een roadtrip door Servië, of zoals ons de hele Balkan. Leuke en interessante dagtrips vanuit Belgrado gaan bijvoorbeeld naar Mount Avala, de kapotgeschoten televisietoren, of de Iron Gate Gorge aan de Donau. Lees hierover meer in mijn blog over een 6-daagse roadtrip door Servië.

Ondanks de Anti-navo sentimenten die de Servische politiek heeft, hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld in Belgrado. Sterker nog, de mensen waren zeer vriendelijk. In Belgrado vond ik het reizen en verblijven wel goedkoop. Het prijsniveau van eten lag wel wat lager dan in Nederland, maar wat opvalt is dat vooral de porties veel groter zijn.

Anti-navo spanddoek in Belgrado

Leuk Belgrado of Sofia?

Eén van de veelgestelde vragen in Google is of je moet kiezen voor leuk Belgrado of Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Beide steden hebben hun eigen karakter. Sofia is jouw wanneer je van archeologie en Byzantijnse kerken houdt. Echter, Belgrado is wat groter en heeft een meer hippe vibe dan Sofia. Ik kan dus niet voor jou kiezen, maar voor een stedentrip vind ik Belgrado toch net wat geschikter.

Een bezoek aan het compactere Sofia zou ik net als ons met een wintersport in Bulgarije combineren.

Meer over reizen naar Servië en de Balkan

Onze reisroute van 6 dagen door Servië

Onze route van 4 weken door de Balkan

24 uur in de Bosnische hoofdstad Sarajevo

Een dag op citytrip naar Skopje in Noord-Macedonië

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.