Bulgarije Duitsland Finland Frankrijk Italië Oostenrijk Reistips Europa Zwitserland

8x Wintersportgebied voor als je meer wilt zien

Wintersportvakantie in de Dolomieten

De wintersportvakantie is één van mijn highlights van de winter. Veel buiten en actief zijn, meestal veel zon en soms wat sneeuw: het maakt mijn winter compleet. Maar herken je net als mij dat je als echte reiziger soms denkt: ik wil nog zoveel meer ontdekken van de wereld en hoe kan ik dat ook tijdens een skivakantie doen? Meestal gaan wij daarom met de auto op wintersport (wat ook duurzamer is dan vliegen) en wat we dan doen is onderweg een nachtje ergens overnachten: zo zagen we bijvoorbeeld al München, Straatsburg en Bern. Maar mijn andere tip is om voor een wintersportgebied of land te kiezen met iets extra’s: bijvoorbeeld met bijzondere activiteiten, bezienswaardigheden, culinaire belevenissen of waar je af en toe de berg eens af komt om meer te zien.

Ik deel hieronder de acht keer de leukste wintersport wanneer je meer wilt zien van een wintersportgebied dan alleen de pistes en après-ski. En omdat er meer te doen is, vind ik dit ook toffe bestemmingen voor stellen: ook met z’n tweetjes vermaak je je hier prima. Misschien juist wel!

1. De top van wintersportgebieden waar je meer kunt doen vind je in Fins Lapland

Fins Lapland, dat is toch wel de ultieme wintersport vakantie voor wanneer je meer wilt zien van een land. Sterker nog: in de wintersportgebieden die je hier vindt kom je vooral niet alleen maar om te skiën of snowboarden. Zo enorm zijn de skigebieden namelijk ook weer niet. De activiteiten eromheen zijn des te fantastischer. Natuurlijk hoop je het Noorderlicht te zien. Als dat niet lukt, dan niet getreurd. Want je kunt natuurlijk ook op rendiersafari, huskysafari, ijsvissen, ijskarten, langlaufen, sneeuwscooterrijden en meer. En als je verkleumd bent na alle activiteiten: zo ongeveer alle vakantiehuisjes hebben hun eigen sauna en open haard. Ga je wel skiën, dan geniet je van een uniek uitzicht over het uitgestrekte dal. En de unieke skicultuur waarbij je meegebrachte worstjes roostert in kota’s op de piste. Het is een heel andere ervaring dan wintersporten in de Alpen.

Ik ga hier niet teveel schrijven over Fins Lapland, dat deed ik in onderstaande blogs al:

Meer over alle activiteiten in Fins Lapland

Tips voor een low budget reis naar Fins Lapland

Wintersportvakantie in Finland

2. Dolomiti superski: een wintersportgebied waar je zeker meer ziet

Er is geen andere wintersportgebied geweest dan het Dolomiti Superski gebied waar ik zoveel al tijdens het skiën zoveel heb gezien en gedaan. Je kunt hier namelijk verschillende tochten skiën. Natuurlijk de befaamde Sella Ronda zowel met als tegen de klok in. Met uitzicht op het Sella Ronda massief, maar ook punten als de stenen stad. De Dolomieten zijn een prachtig skigebied.

Maar onderneem bijvoorbeeld ook de Grande Guerra: een skitocht langs de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, die bij goede sneeuw er dus helaas ook onder liggen. Dan nog is de tocht onvergetelijk. Zo kom je na Arabba in een kloof naar Rocca Pietore. In de ploeg kun je daar over het besneeuwde wandelpad doorheen skiën, zodat je tussen de bevroren watervallen met ijsklimmers skiet. In een dorpje neem je de bus om naar een ander skigebied te komen.

Die ski je ook weer door naar de volgende skibushalte. Dan kom je bij het volgende gebied en als je dat hebt door geskied, dan kom je bij vlak stuk waar geen lift is, maar je door paarden wordt voorgetrokken. Uniek! Waarna je weer aansluit op de Sella Ronda en terug kunt naar je dorp.

Onderweg bij de Grande Guerra kom je langs prachtige natuur en nog meer bevroren watervallen. Achteraf had ik deze toch iets rustiger aan willen doen, want we hebben best gehaast om op tijd weer terug te komen en geen bus of verbinding te missen. Dat is misschien ook het nadeel van deze tochten: de gemiddelde tijden zijn gebaseerd op gemiddelde skiërs. Maar weet jij hoeveel sneller of langzamer je bent dan de gemiddelde skiër?

Niet alleen wintersporten in de Dolomieten, maar ook op culinair avontuur

Het skigebied van de Dolomiti Superski is aaneengesloten enorm. Maar door busverbindingen wordt het nog vele malen groter. Zo skieden we ook de prachtige panoramaroute. En hier is ook het eten op de piste genieten: pasta’s, pizza’s en ook de kaiserschmarn ontbreekt in het Italiaanse Zuid-Tirol niet. Ook ontdekten we hier tijdens de après-ski de bombardino’s. Daarnaast moet je tijdens het skiën af en toe de weg oversteken door een authentiek Italiaans skidorp waar je dan weer leuke souvenirwinkeltjes tegenkomt.

Ga je in de zomer?

Dan zijn dit de mooiste hikes van de Dolomieten

Doen in Arabba in de zomer

3. Wintersportgebied Les Portes du Soleil voor wie meer wil doen tijdens een wintersport

Les Portes du Soleil in Frankrijk en Zwitserland is een enorm gebied geschikt voor de ware kilometervreter op de piste. Oh, en er zijn ook veel ongeprepareerde pistes voor wie wat extra uitdaging zoekt. Maar dit gebied heeft meer. Wij sliepen zelf in het Franse deel. En dan ski je zo het Zwitserse deel van het skigebied in, waar je in ene met Zwitserse Franken moet betalen en in de verte het meer van Geneve ziet liggen. Dit gebied is zo groot, dat je leuke dagtochten kunt uitstippelen tussen beide landen.

Verblijf je in het appartementendorp Avoriaz, dan slaap je in een skidorp speciaal in de jaren 60 ontwikkeld om op te gaan in de bergen. Niet iedereen zal dit mooi vinden, maar apart is het wel. Het hele dorp is autovrij: je verplaatst je hier met ski’s, of lopend. En eb je de laatste lift omhoog naar het dorp gemist, dan pak je toch de arrenslee? Nu maak je jezelf misschien zorgen hoe je in vredesnaam met al je spullen bij het appartement komt, toch niet met de ski’s? Vanaf de overdekte parking wordt je met overdekte aanhangers achter de pistebully naar je appartement gebracht. Heb je dat ook weer eens gedaan.

Tot slot kun je veel activiteiten doen in het uitgestrekte gebied Les Portes du Soleil. Ga bijvoorbeeld rodelend de berg af. Of mijn persoonlijke favoriet: ski joëring in Avoriaz. Hier trekt een paard je op je ski’s door de sneeuw heen. En dat klinkt moeilijker dan het lijkt, maar het is ontzettend leuk om een te proberen. Ook hier kluun je trouwens regelmatig door traditionele Franse skidorpjes heen.

4. Verken de wintersportgebieden en Bulgarije zelf

Op zoek naar echt een heel andere wintersportbestemming? Dan is Bulgarije een goede optie! De skigebieden zijn relatief klein. Dat maakt ze geschikt voor beginners, of ga net zoals ons hoppen tussen skigebieden. Wij combineerden de wintersportgebieden van Pamporovo en Borovets met elkaar. En maakten er een heuse roadtrip van door ook nog een paar dagen hoofdstad Sofia en de historische stad Plovdiv te bezoeken. En dan krijg je best veel mee van de Bulgaarse cultuur, natuur en historie tijdens een week in dit betaalbare land.

Sofia heb je in een dag of twee echt wel gezien. Een schattige stad, maar met een handjevol musea en kerken de moeite waard maar kneuterig. Natuurlijk bezoek je wel de enorme Aleksander Nesvki Kerk die je waarschijnlijk al vanuit het vliegtuig hebt gezien: deze kerk is pas tussen 1882 en 1912 gebouwd. Een schril contrast met de Sveti Georgi Rotunda: het oudste bewaarde gebouw in Sofia uit de 4e eeuw. Dit kleine kerkje functioneert nog steeds, maar staat wel midden tussen de flats ingeklemd. Een surrealistisch beeld. Vlak buiten de stad vind je ook de Boyana kerk die al zo’n 10 eeuwen oud is, prachtige muurschilderingen heeft en op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Combineer een roadtrip met skiën in Bulgarije

Zoals ik al vertelde: onderweg naar de wintersportgebieden in Bulgarije bezochten we ook nog een andere stad. Plovdiv is ook een historische stad met zelfs een Romeins amfitheater met prachtig zicht over de stad. En een Romeins atrium en odeon. En aangezien de stad al sinds die tijd bewoond is, kun je jezelf vast voorstellen dat er nog veel meer te zien is. Al heb je ook Plovdiv in een aantal uur wel gezien.

En daar stopt het niet mee. Want ook onderweg naar de skigebieden kun je historische kerken en kloosters bezoeken, terwijl je af en toe paard en wagen voorbij rijdt. Zo reden wij van Plovdiv naar Pamporovo langs de St. Bogoroditsa Petrichka kerk: een kerk uit de 12e en 13e eeuw. Deze ligt binnen het fort van Asen op een berg erg fotogeniek te wezen. Met binnenin nog authentieke muurschilderingen. We waren hier de enige bezoekers, waardoor ik het nog net wat mooier vond dan de Boyana kerk. Ook stopten we onderweg bij het klooster van Bachkovo: het op een na grootste klooster van Bulgarije wat je als toerist kunt bezoeken. Ook een bijzonder plekje en erg rustig.

Ben je eenmaal aan het skiën, dan is ook de cultuur op de piste anders. Lunch bijvoorbeeld met shopska salade en sta ook niet verbaasd als je tijdens de après ski de lokale spiritus geserveerd krijgt. Vanuit wintersportgebied Pamporovo bezochten we na het skiën ook nog een keer een kuuroord in het dal met een openluchtzwembad: dat was nog eens Oostblok-luxe.

Combineer je wintersportvakantie met een roadtrip door Bulgarije

5. Verken Zwitserland en Italië met een wintersportvakantie vanuit Cervinia

Altijd al eens in Zwitserland willen wintersporten, maar vind je het te duur? Vanuit het Italiaanse Cervinia kun je in het hele wintersportgebied Zermatt/Breuil-Cervinia/Valtournenche skiën, wat dus zowel in Italië als Zwitserland ligt. En het unique selling point van dit gebied is de Matterhorn. Spectaculair is de Matterhorn Express, de hoogstgelegen kabelbaan ter wereld, op 3883 meter hoogte. Zeker de moeite waard voor een selfie. En het eindstation lijkt ook zo uit een Bond-film te komen, zoals het uit de berg steekt. Al vind je de echte Bond-filmlocatie in het Zwitserse skigebied Jungfrau Region.

De echte attractie van dit gebied is de Gornergrat Bahn. Met je ski’s stap je in de trein die je naar 3100 meter hoogte brengt, met op de achtergrond natuurlijk de Matterhorn. Dit is de hoogst gelegen openlucht spoorweg in Europa. Het James Bond-gevoel gaat hier dus door, al gaat de trein natuurlijk niet zo snel omhoog. Naar beneden langs het Iglu-dorf voor een drankje, waar je ook kunt blijven overnachten als je de portemonnee maar trekt. Jezelf vergapen aan de luxe in Zermatt. En dan weer terug naar het veel betaalbaardere Italiaanse deel om te overnachten en te après-skiën. En waar je weer kunt genieten van de gemoedelijke Italiaanse sfeer en cuisine.

Deze wintersportvakantie in Italiaans Cervinia stond uiteindelijk hoog in mijn top-10 van reiservaringen in 2020.

Een ander Zwitsers skigebied waar je veel meer kunt zien en doen is de Jungfrau Region. Bijvoorbeeld sleeën op unieke velogemels, curling workshop, hiken op 3600 meter hoogte en daadwerkelijk lunchen op een James Bond-filmlocatie.

6. Val Thorens en omgeving voor een culinaire wintersportgebied

Val Thorens, daar gaat menig wintersporthart harder van kloppen toch? Dit wintersportgebied is enorm. Wat betekent dat het ook mogelijk is om hier veel te beleven. Natuurlijk op de pistes. Maar ook erbuiten.

Met name op culinair gebied. Unieke ervaring: galunchen bij een Michelinster-restaurant aan de piste. Wij lunchten zelf uitgebreid bij Le Farcon in La Tania-Courchevel. Ja, daar waar de rijken der aarden overnachten wanneer ze in Frankrijk gaan wintersporten. Maar er doorheen skiën kost je niets extra’s! En een Michelin-sterrenlunch is ook nog eens goedkoper dan het diner, het kostte ons €48,- per persoon. Dat was exclusief de drankjes. En al drink ik normaal geen alcohol tijdens het skiën, je kan toch moeilijk een cola bestellen in zo’n restaurant…

Bijzonder was ook de kaasfondue in een yurt. We werden opgehaald met een sneeuwscooter om naar dit restaurant te komen, wat dus ook een belevenis is. Want per slot van rekening is Val Thorens het thuis van één van de meest beruchte aprés-ski bars ter wereld: Les Folie Deux. De kans om hier de openlucht-club in te komen is nihil. Gelukkig staan er ook buiten deze club afhaalbars en kun je met een drankje in de hand vanaf een heuveltje kijken naar de lucky few die wel zijn binnen gekomen. Dansen is gratis.

Michelinster lunchen naast de pistes van wintersportgebied Les Trois Vallees

7. Wintersportvakantie in Oostenrijk: Wintersportgebied Zillertal

Oostenrijk kan natuurlijk niet ontbreken in een lijstje over wintersporgebieden. Want dit land is favoriet van vele Nederlanders. Al is het maar vanwege de uitgebreide apres-ski mogelijkheden. Om heel eerlijk te zijn hebben we nog maar één keer in Oostenrijk geskied, in het gebied Zillertal Arena. Dat komt vooral omdat er pas sinds de laatste jaren meer grotere aaneengesloten skigebieden komen in Oostenrkijk. Ook het Zillertal was nog niet helemaal aaneengesloten. Maar met een skigebied uitgespreid over een bergrug van 20 kilometer waarbij de dorpjes in het dal goed verbonden zijn door een trein, konden we hier een week lang wel verschillende skigebieden ontdekken.

Bijvoorbeeld bij het typisch Oostenrijkse dorpje Zell am Ziller waar ons hotel stond. Maar we bezochten ook Gerlos en Mayerhofen waar de skidag met de beruchte aprés-ski wordt afgesloten. Er zijn veel dorpjes en gebieden in dit skigebied, dus maak vooral een skisafari op zoek naar de lekkerste (enorme) schnitzels en kaiserschmarren. En dan gaan we hopelijk snel meer skigebieden in Oostenrijk verkennen. Want met de mooie dorpjes die daar vaak bij de skigebieden liggen is er genoeg te ontdekken.

Uitzicht in wintersportgebied Zilltertal Oostenrijk

8. Dichtbij huis: wintersportgebied Winterberg

Ik heb erover getwijfeld of ik Winterberg in dit reisblog moest zetten. Een paar jaar geleden was ik helemaal afgeknapt op Winterberg: te druk, te weinig sneeuw en teveel Nederlanders. Maar ook Winterberg heeft een upgrade gekregen met meer verbonden pistes, grotere stoeltjesliften en grote koelunits voor de sneeuwkanonnen. De grote hoeveelheid Nederlanders blijft, maar ontwijk die door bijvoorbeeld ook een dagje het schattige skigebiedje van de Altastenberg aan te doen en daar te blijven slapen in zo’n typisch Duits pensionnetje.

Want ook Winterberg blijft beperkt qua pistekilometers, de ligging zo dichtbij Nederland maakt dit een perfect wintersportgebied voor een weekendje in de sneeuw. Ja, je kunt ook naar het minder ontdekte Willingen, maar daar zijn de mogelijkheden om een klein tochtje te skiën toch net wat minder. Klaar met skiën, dan kun je hier goed wandelen, rodelen, langlaufen en dit alles ook regelmatig ’s avonds op verlichte pistes. Dan is Winterberg ook nog eens een gezellig dorpje met veel winkeltjes en restaurantjes. En in de buurt ervaar je het authentieke Sauerland in één van de vele kleine dorpjes. Ja, ik heb totaal geen spijt dat we onlangs wintersportgebied Winterberg weer hebben bezocht voor een weekendje op de ski’s!

Wintersport in Winterberg

Meer tips voor winterse vakantie

Al deze wintersportgebieden liggen in Europa. Dat maakt ze prima bereisbaar met de trein of auto, op Fins Lapland na dan. Dat maakt een wintersportvakantie een klein beetje duurzamer dan vliegen. Meestal boeken wij een wintersportvakantie via Sunweb: die hebben vaak goede deals in combinatie met skipas die een wintersportvakantie betaalbaarder maken. In bijvoorbeeld Oostenrijk is rechtstreeks bij een hotel een arrangement boeken ook wel eens voordeliger. In het knetterdure Val Thorens hebben we bespaard door een appartement via Airbnb te boeken. Niet per se een succes, want we kwamen erachter dat we na een dag op de piste geen zin hebben in koken. Gelukkig volstaat na een uitgebreide lunch op de piste ’s avonds een soepje uit de supermarkt vaak ook.

Ga met de nachttrein op wintersport in Oostenrijk

Waarom ik het skigebied van Saalbach vond tegenvallen

Een romantisch weekendje weg in winters Parijs

Bespaar op een reis naar Fins Lapland

Een knallend oud & nieuw voor twee in deze wereldsteden

De leukste Kerstmarkten van Europa

Op korte reisafstand van Stockholm vind je ook diverse skipistes. Een citytrip naar Stockholm in de winter vind je dus waarschijnlijk ook leuk.

Wat zijn jouw tips voor wintersportbestemmingen die net wat meer bieden dan de standaard ski- of snowboardtrip? Deel ze hieronder met anderen en mij! Ik ben benieuwd.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

4 Reacties

  1. Wat een handige tip om tijdens de reis een nachtje ergens te slapen! Wij kiezen vaak iets waar we snel weer weg kunnen, maar jouw tip is een goede manier van omdenken

    1. Ja, we gaan dan vaak op vrijdag al begin van de middag weg. Dan heb je vaak tijd voor een leuke avondwandeling en diner in een leuke stad onderweg.

  2. Oh, ik snap dat helemaal, dat je tijdens je wintersport ook graag wat wilt zien. Wij zijn afgelopen januari voor het eerst in een wintersportgebied geweest en hebben zelfs niet geskied! Wel hebben we een huskytocht gemaakt, sleetje gereden en gewandeld in de sneeuw. Het is goed bevallen, dus gaat zeker nog wel een keer gebeuren. Roemenië lijkt me daarvoor heel geschikt!

    1. Wat ontzettend leuk Yvonne! Nee, je hoeft zeker niet te skiën of te snowboarden om veel plezier te hebben in een wintersportgebied.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.