Noord-Holland Reistips voor Nederland Staycation

Glühwalk Castricum: In de winter lekker wandelen door de natuur

Winterse wandeling duinen van Castricum

Niets is fijner dan een frisse neus halen tijdens deze donkere dagen, toch? Even naar buiten en een frisse neus halen? Ga daarom lekker winters wandelen in Castricum, met deze wandelroute die ik voor je heb uitgestippeld. Niets is fijner dan een frisse neus halen tijdens deze donkere dagen, toch? Even naar buiten en een frisse neus halen? Met onderweg vier stops om lekker op te warmen met glühwein en warme choco. Sneeuw kan ik helaas niet garanderen, maar wel dat je gaat genieten van deze lekkere Glühwalk. Die bijvoorbeeld een heel leuk uitje is voor in de Kerstvakantie.

De wandelroute voor deze tocht langs restaurantjes waar ze glühwein verkopen start bij het treinstation van Castricum. Je kunt de route echter precies zo lopen als jij wilt. Niet ieder restaurant is iedere dag open, de openingstijden staan erbij vermeld. Onderaan dit wandelblog vind je de praktische informatie.

Glühwalkstop 1: Hof van Kijk-Uit

Hof van Kijk-Uit is een voormalig jachthuis op een mooi open plekje in het bos. Met ook in de winter een fijn terras tussen de bomen, waarvan een deel overdekt met een sfeervolle tent. Een deel van de mensen die hier werkt, doet dit als dagbesteding. Dit is dus een heel aangenaam en duurzaam plekje. Restaurant Hof van Kijk-Uit is open van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00. Maar ik raad je aan voor de actuele openingstijden op hun Facebookpagina te kijken.

Hoe je hier komt? Vanaf de achterkant van het station volg je de parkeerplaats naar rechts. In de bocht/t-splitsing sla je linksaf en loop je tot aan de begraafplaats. Ga dan rechtsom over het fiets-/wandelpad om de begraafplaats heen en wandel de Oude Schulpweg af naar het Westen. Dan zie je het restaurant van Hof van Kijk-Uit aan het einde van dit boomrijke laantje aan je linkerhand (verwar het niet met het schattige huisje waar je tegenaan loopt met dezelfde naam). Onderweg kom je trouwens al allemaal schattige kabouterhuisjes tegen, die maken de wandeltocht hier naartoe extra leuk.

Glühwalk stop 2: Pannenkoekenhuis Johanna’s Hof

Pannenkoekenhuis Johanna’s Hof is het restaurant voor veel families gezinnen in Castricum. En dus onderdeel van deze uitgestippelde winterse wandeling door de duinen van Castricum. Het pannenkoekenhuis is iedere dag vanaf 9.00 uur open. Misschien een beetje vroeg voor glühwein, maar ze verkopen ook warme chocolademelk en natuurlijk poffertjes en pannenkoeken.

Johanna’s Hof is alle dagen van het jaar open. Dus ook met Kerstmis. Voor eerste kerstdag moet je reserveren wanneer je een menu wilt. Maar je kunt wel langslopen voor een glühwein of warme choco. Net als op tweede kerstdag. Nieuwjaarsdag is het restaurant ook open. Een interessante tussenstop is het tegenover gelegen bezoekerscentrum De Hoep waar je meer kunt leren over de duinen en het waterwingebied.

Hoe je hier komt vanaf Hof van Kijk-Uit? Wandel vanaf Hof van Kijk Uit naar het Noorden, richting PWN startpunt de Zanderij. Volg vanaf daar de blauwe route en/of de bordjes naar De Hoep. De Hoep en Pannenkoekenhuis Johanna’s Hof delen een grote parkeerplaats, wat dit een geschikt startpunt maakt wanneer je de glühweinwandelroute Castricum vanaf hier uitstippelt. Deze plek is overigens ook een prima start- of eindpunt van deze route voor winters wandelen in Castricum met de grote parkeerplaats die hier ligt, waar je ook duinkaarten kunt kopen kopen.

Glühwalkstop 3 voor het winters wandelen in Castricum: De Oude Keuken

Ook restaurant de Oude Keuken mag niet ontbreken in deze route voor winters wandelen in Castricum. Want ook hier kun je stoppen voor glühwein, maar ook voor heerlijke warme choco van Tony Chocolonely. De Oude Keuken heeft ook een sociaal karakter, hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Oude Keuken is de hele week open van 9.00 tot 17.00 uur. En je kunt eten en drinken ook to go meekrijgen.

Hoe jullie hier op een mooie manier naartoe lopen? Steek bij Johanna’s Hof de Zeeweg over en sla rechtsaf. Duik bij de eerstvolgende mogelijkheid het bos aan je linkerhand in. Steek het fietspad over en vervolg je weg. Ga bij het wildhek rechtsaf richting Zeeweg. Sla voordat je bij de Zeeweg komt af naar links en steek de open vlakte over. Neem het olifantenpaadje naar links. Als jullie aankomen bij de Haagscheweg, sla dan rechtsaf het wandelpaadje van de Haagscheweg naar de Zeeweg in en steek de Zeeweg over. Dan zie je daar de bordjes met ‘Oude Keuken’ erop staan en volg die route.

Laatste stop van winters wandelen in Castricum: Steakhouse Bij de Buurvrouw

Jullie kunnen de winterse wandeling Castricum eindigen bij Steakhouse Bij de Buurvrouw in Castricum. Hier starten kan ook, want het ligt pal tegenover het station en een grote parkeerplaats. Dagelijks open, maar wel pas vanaf 11.30 uur. Aanrader is om de route voor winters wandelen in Castricum hier te eindigen en dan gelijk de proeverij voor twee personen mee te nemen naar huis.

Hoe je hier komt? Vanaf de Oude Keuken loop je weer terug richting het dorp. Hoe? Volg de turfmolm paden langs de Oude Trambaan. Oude Trambaan? Ja, in 1912 werd er een paardentram aangelegd omdat men het toch wat ver vond om iedere keer te lopen van station Castricum naar het terrein van Duin en Bosch (zoals dit terrein vroeger heette). Maar jij vindt het vast niet ver, anders was je niet aan deze wandelroute van 8 kilometer begonnen toch? Tot slot wandelen jullie via het wandelpad naast de Duinenboschweg in een rechte streep terug naar het station, of naar Steakhouse Bij de Buurvrouw. Aan je rechterkant zie je de landerijen van tuinders, met onder andere bloembollenvelden. Al zijn die in de winter natuurlijk niet te zien.

Praktische informatie over winterse wandelen in Castricum

Lengte van de winterse wandeling in Castricum is 8,2 kilometer. Er zijn twee logische startpunten: of bij het station van Castricum (wat handig is als je met de trein komt), of vanaf de grote parkeerplaats bij Johanna’s Hof. De bovenstaande route is zoals je deze vanaf het station in Castricum zou lopen met de klok mee. Onderaan dit reisblog staat het routekaartje.

Je kunt starten waar je wilt, en de route zowel met als tegen de klok inlopen. En je mag natuurlijk zelf beslissen of en wat je ergens besteld. Heb je trouwens meer zin om te fietsen, dan kan ik je de culinaire fietstocht door duinen en strand van harte aanbevelen. In de winter is hier een speciale glühbike-editie van.

Let op: je hebt vanaf 18 jaar een duinkaart nodig om in het duingebied van Castricum te mogen wandelen of fietsen. Die koop je hier eenvoudig online voor een dag, week, jaar of zelfs 3 jaar.

Gaan jullie winters wandelen in Castricum? Laat me hieronder weten wat je van deze glühwalk route vindt!

Nog meer ideeën voor winterse uitstapjes

Het is natuurlijk erg leuk om ook een glühwalk in je eigen omgeving te lopen. Deel hieronder een leuke route als je die hebt gevonden. Ook de Waddeneilanden zijn leuk om te bezoeken in de winter. Ga bijvoorbeeld wandelen op Vlieland of fietsen op Schiermonnikoog. Of een dagje naar Amsterdam.

Wil je in de winter verder weg, dan worden er in december in een aantal Europese steden Kerstmarkten georganiseerd. Ook is het erg leuk om Oud & Nieuw te vieren in een wereldstad. Of kies voor één van de wintersportgebieden waar meer te doen is. Blijf je lekker thuis, versier dan je Kerstboom in reisthema en leg de leukste kerstcadeautjes voor campervan bezitters en fans onder de boom. In Zweden heet glühwein glögg en wordt daar eigenlijk alleen in december gedronken: in Stockholm vind je daar veel leuke adresjes voor. Vier december in Parijs of ga wintersporten in het Zwitserse Jungfrau Joch.

Woon je niet in de buurt van Castricum, maak dan je eigen glühwein! Dat zijn ook gelijk heel leuke cadeautjes.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

2 Reacties

  1. Leuke wandelroute! Ik hou er altijd wel van om te wandelen als het echt koud is en een glühwein hoort daar ook wel een beetje bij. Al moet ik eerlijk zeggen dat vier keer glühwein op 8 kilometer voor mij wel weer iets teveel van het goede is. 😉

    1. Voor mij ook hoor! Maar dan wissel ik af met verse gemberthee en warme choco!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.