Reistips voor Nederland Staycation

Staycation in Amsterdam: 3 redenen om nu te gaan én een tof duurzaam hotel

Rainbow Dragon expositie Bali Behind the Scenes Tropenmuseum Amsterdam - Reisgelukjes

Amsterdam, één van de mooiste hoofdsteden ter wereld! Echter, als Nederlander laten we deze stad vaak links liggen als toeristische bestemming. Want druk en duur. Nou, niet dit jaar! En dat is de perfecte reden om in 2021 op staycation in Amsterdam te gaan.

Het toerisme voor het eerst sinds decennia kleinschalig in Mokkum. Het is (nog) niet druk bij attracties. De kans om redelijk rustig over de grachten te slenteren. En terwijl in de rest van Nederland campings, vakantiehuisjes en hotels zijn volgeboekt, zijn er in onze hoofdstad nog voldoende accommodaties voor jullie beschikbaar. En die hotels hebben vaak interessante staycation-aanbiedingen, waardoor zelfs vijfsterren-hotels binnen budget vallen. Dus klinkt dat toch niet aantrekkelijk: een staycation in Amsterdam met een goede aanbieding? Eindelijk tijd dus om die luxe hotels van jullie verlanglijstje te bezoeken. Ik deel onderaan dit artikel een duurzaam hotel waar ik zelf met veel plezier heb overnacht.

Staycation: Als wij niet naar een tropische bestemming kunnen, dan bezoeken we het wel in Amsterdam

Er is genoeg interessants om te doen in Amsterdam, maar wel afhankelijk van de Coronamaatregelen. Voor een goed overzicht kijk op iamsterdam.com. Ik vind één van de leukste dingen het Tropenmuseum, en ik hoop dan ook dat we snel weer naar musea mogen. We kunnen nu niet zo makkelijk op verre exotische vakantie. Maar toen ik deze zomer het Tropenmuseum bezocht, was er een tentoonstelling over Bali. Ik was meteen weer terug op dit Indonesische eiland. Zoveel mooie en bijzondere herinneringen!

Staycation Amsterdam - Reisgelukjes - Bali Behind the Scenes Rainbow Dragon Made Bayak
Rainbow dragon van Made Bayak. Een tweekoppig monster, net als plastic afval.

Nu ging deze tentoonstelling niet alleen over de mooie kanten van Bali. Er was ook aandacht voor de explosieve toename van het toerisme. Het aantal hotels op Bali is sinds we er in 2011 zelf waren, meer dan verdubbeld. En dat brengt een afvalprobleem met zich mee. Ook is het aantal rijstvelden zo afgenomen dat rijst tegenwoordig geïmporteerd moet worden.

Ook gaf de tentoonstelling aandacht aan Balinese gebruiken die je normaal niet snel ziet. Bijvoorbeeld ceremonies waarbij tanden worden gevijld, crematies of wanneer een baby na 10 maanden voor het eerst zijn/haar voetjes op de grond mag zetten. Een mooie tentoonstelling om te bezoeken als jullie ooit op Bali zijn geweest of daar eigenlijk wel naartoe zouden willen. Ik wilde eigenlijk meteen nog een keer. Helaas is deze tentoonstelling afgelopen, dus kunnen we er niet meer heen. Maar dan komt er wel weer een andere tentoonstelling in het Tropenmuseum die je meeneemt op een exotische reis.

Staycation Amsterdam - Reisgelukjes - Kunst Bali Behind the Scenes Tropenmuseum
Prachtig kunstwerk op de expositie Bali- Behind the scenes- van het Tropenmuseum

Een museum bezoeken tijdens Covid-19

Hoe het was om het Tropenmuseum te bezoeken in Covid-19-tijden? We moesten ons bezoek van tevoren reserveren. Alles was goed geregeld. De exposities waren niet druk bezocht, dus we konden goed afstand houden tot de andere bezoekers. Via Groupon vonden we zelfs een aanbieding met 50% korting (beperkt geldig): daar stond alleen dat je niet hoefde te reserveren, maar gezien alle Coronamaatregelen hebben wij dat wel gedaan.

Zijn jullie ooit eerder in het Tropenmuseum geweest of niet zo van de musea? Alleen het pand en het erachter gelegen schaduwrijke terras van café de Tropen (geen kaartje nodig) zijn al een bezoekje waard tijdens jullie Staycation in Amsterdam!

Voor echte chocoholics op staycation in Amsterdam: Tony’s Chocolonely Chocolate Bar

De Tony’s Chocolonely Chocolate Bar is pas sinds 1 juli 2020 open en nu helaas weer dicht vanwege de lockdown… Helaas geen afhaal, maar hopelijk mogen ze snel weer open.

De Google reviews zijn niet denderend. Maar chocoholics en Tony-fans die we zijn, wilden we het toch een kans geven. Gelukkig maar! Bediening was vlot. Drankjes waren lekker: espresso opgegoten op een chocoladeblokje: dat wil je toch bij een Chococafé?

En, hoe duurzaam: de gerechten op de kaart zijn vegetarisch of vegan: zo aten wij een haverburger met marshmellows en chocoladesaus. Goed voor de dieren, maar niet zo goed voor de lijn…

Staycation Amsterdam - Reisgelukjes - Koffie bij Tony's Chocolonely Chocalte bar
Tony’s Chocolonely Chocolate Bar: espresso en cappucino met extra chocolade
Staycation Amsterdam - Reisgelukjes Tony's Chocolonely Chocolate Bar: haverburger met marshmellows
Tony’s Chocolonely Chocolate Bar: mega haverburger met marshmallows en chocoladesaus!

Staycation Amsterdam: Where to sleep?

Maar wat denken jullie van het super-de-luxe Amsterdam? Van die vier- of vijfsterren-hotels waar jullie normaal honderden euro’s moeten betalen voor één nachtje. Nu, kunnen jullie daar voor maximaal een paar honderd euro overnachten, terwijl ze vaak leuke arrangementen hebben onder het mom van staycation.

Dit is dus jullie kans om deze droom voor luxe van de bucketlist af te strepen. Hieronder deel ik alvast één hotel met jullie. Op Pinterest staan nog veel meer interessante aanbiedingen voor jullie.

Duurzaam overnachten: Concious Hotel Westerpark

Er zijn meerdere Concious Hotels in Amsterdam. Maar ik weet uit eigen ervaring dat je superlekker kunt slapen in het viersterren Conscious Hotel Westerpark.De kamers zijn eco-vriendelijke, dus jullie kunnen hier met een gerust hart naartoe voor jullie staycation in Amsterdam.

Hier tegenover ligt trouwens ook een Tony Chocolonely-store en ontbijten doen jullie superlekker bij De tegenovergelegen Bakkerswinkel. Voor superlekkere wijntjes en eten raad ik het vlakbij gelegen restaurant Compartir aan.

Staycation Amsterdam - Reisgelukjes - Deal Concious Hotel
Staycation Amsterdam: deal van het Concious Hotel Westerpark (Foto: Tripadvisor)

Meer inspiratie voor een staycation in Nederland

Andere toffe ideeën voor een Staycation in eigen land? Ga de Elfstedentocht varen, bezoek één van onze prachtige Waddeneilanden, ga wandelen in Twente of beklim de zeven heuvelen bij Nijmegen.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest