Reizen in Slovenië - Reisgelukjes - Uitzicht op Bled
Bewuster Reistips Europa

Slow travel: Reizen in Slovenië

Waar een klein land groot in kan zijn. Reizen in Slovenië heeft ons hart gestolen. Niet met grootse, wereldberoemde attracties. Maar juist met pareltjes die nog relatief onbekend zijn bij het grote publiek. Dus ik deel de vakantietips voor Slovenië met jullie, maar zullen we afspreken ze verder voor onszelf te houden? Zodat Slovenië haar unieke karakter behoudt en een land blijft voor de fijnproevers?

Nu denk je misschien: naar Slovenië tijden Corona? Is dat verstandig? Nu heeft De Volkskrant de groene Vipava Vallei in Slovenië getipt als één van de bestemmingen in Coronatijden. Voor reizen naar Slovenië is het advies oranje. Echter, het aantal Coronabesmettingen in Slovenië is laag. En de maatregelen zijn vergelijkbaar met Nederland. Daarover later meer.

Sprookjesachtig reizen in Slovenië

Het landschap in Slovenië is ontzettend afwisselend: van Alpen in het Noorden tot de Middellandse Zee in het zuidwesten en alles er tussenin. Veel landschappen lijken zo weggelopen uit een fantasyfilm en de bebouwing heeft zich daaraan aangepast. Slovenen zijn (over het algemeen) ontzettend vriendelijk: je wordt op de camping zo uitgenodigd voor een borrel. Het land is niet groot, maar groot genoeg om jullie een paar weekjes te vermaken. Doordat er geen grote toeristische trekpleisters zijn, kunnen jullie rustig jullie tijd nemen voor die prachtige bezienswaardigheden die er wel zijn. Voor het plannen van onze reis, maakte ik gebruik van de reisgids van ANWB Extra. Hieronder de highlights van dit upcoming land.

Raften op de Soca-rivier

Eén ding is niet slow in Slovenië en dat zijn de activiteiten. Dit is bij uitstek een land voor outdoorenthousiasten. We hebben er prachtige wandelingen gemaakt. Maar onze persoonlijke favoriet was toch wel raften op de Soca-rivier. Jullie kunnen dit bijvoorbeeld doen bij Nature’s Way in Bovec. Heel eerlijk: we hebben wel eens spannender raftavonturen gehad, de omgeving was alleen zo prachtig dat we toch intens genoten hebben.

Vind elfjes in de Vintgarkloof

Elfjes bestaan niet. Maar als jullie door de Vintgarkloof lopen, zouden jullie haast geloven dat jullie elfjes zouden kunnen tegenkomen. Nee, jullie lopen hier nog niet alleen. Maar als jullie besluiten om na de kloof de inzo’n 10 kilometer lange wandeling af te maken, hebben jullie de rest van het afwisselende natuurgebied praktisch voor jullie alleen. De route wordt helaas niet heel goed aangegeven, maar dat is ook onderdeel van het avontuur, toch?

Skocjanske Jame – Ondergrondse kloof

Wij tippen deze grot in Slovenië, niet de meest bekendste, maar wel meest unieke. Waar anders vinden jullie een kloof in een grot, van 3,5 kilometer lang, 60 meter breed en 140 meter diep. Met bruggetjes in een grot boven een rivier die in de diepte stroomt, zou de Skocjanske Jame ook zomaar een decor kunnen zijn uit een Lord of the Rings-film. Hier geen treintjes, maar zelf lopen. Waardoor deze grot alleen geschikt is voor ‘avontuurlijke zielen’. Al is de huidige route niet zo angstaanjagend als sommige oude trappetjes die je in de diepte ziet lopen…

Brug boven de rivier Reka in de Skocjanske Jame grot. Foto: Park Skocjanske Jame Slovenija

Ljubljana: waar een kleine hoofdstad groot in is

Ljubljana is een ontzettend fijne hoofdstad. Zelfs in het hoogseizoen is het relatief rustig. De stad heeft een ontzettend laidback sfeertje. Ljubljana heeft geen enorme toeristische trekpleisters, en toch verdient het meer dan slechts een dagje.

Ten eerste is er Ljubljanski Grad: het kasteel dat boven de stad uittorent en dateert al van de 9e eeuw. De beklimming naar het kasteel is pittig, maar er loopt ook een tandradbaan naartoe. Toen wij er waren, werden er open air filmavonden georganiseerd bij het kasteel. Een aanrader.

Rondlopen in Ljubljana is ook fijn. Er zijn hippe souvenierwinkeltjes en allerlei gebouwen uit de renaissance en uit het classisme. Overdag kun je met de sub roeien over de Ljubljanica-rivier dwars door het centrum van de stad. ’s Avonds kun je cocktails drinken bij één van de vele barretjes aan diezelfde rivier.

Reizen aan de Sloveense kust

Even bijkomen van alle activiteiten die Slovenië te bieden heeft, kan heel goed aan de kust. Om heel eerlijk te zijn, niemand gaat naar Slovenië voor de prachtige stranden en de mooie campings aan zee. Of de camping zijn niet mooi, of ze liggen er niet aan zee. Echter, om de Sloveense kust dan maar af te schrijven, daarmee doe ik deze streek te kort. Wij hebben ons prima vermaakt met de hippe vibe bij de terrassen aan zee, en de schattige Venetiaans- aandoende stadjes die dit gebied heeft. Wij werden verliefd op Portoroz, Piran en Izola. Tussen deze plaatsen konden we zelfs zelfs heel goed fietsen. Mochten jullie nu echt mooie stranden willen, ga dan naar Kroatië.

Lippizanerstoeterij voor de paardenliefhebbers

Al sinds 1580 worden in de buurt van Lipica de sneeuwwitte Lippizaners gefokt. Voor mij als paardenliefhebber een buitenkans om ze in hun geboorteplaats te bewonderen. Wisten jullie trouwens dat de veulentjes zwart worden geboren? Is dit een duurzaam uitje? Goede vraag: Googlen leverde geen wanklank op (in tegenstelling tot de Spaanse stoeterijen waar de Andalusiërs worden gefokt). Wij hebben in ieder geval genoten van ons uitje, de rondleiding en de show die werd opgevoerd.

Rijd of wandel de Vrsicpas

Dramatischer dan dit wordt jullie reis door Slovenië niet, met het rijden van de Vrsicpas. Op de route zijn diverse plekken waar jullie kunnen uitstappen om wandelingetjes te maken. Aan de kant van Kransjka Gora bijvoorbeeld, waar dramatisch wel heel letterlijk is. Bij de Russische kapel aan die kant ligt het graf van de onbekende soldaat. Meer dan duizend Russische krijgsgevangen stierven voor de Oostenrijkse keizer tijdens de aanleg van deze weg in 1917. En aan de kant van het Soca-dal worden de uitzichten figuurlijk dramatisch en kunnen jullie uitstappen om op verschillende plaatsen langs de Soca-rivier te wandelen. Mooi!

Waar overnachten tijdens jullie reis door Slovenië?

Wij hebben in Slovenië vooral op campings overnacht, en in Ljubljana in een hotel. Hieronder deel ik onze adresjes met jullie. Ik zal ook een aantal vakantieadressen tippen die tijdens de zomervakantie van 2020 nog plek voor jullie hebben. Waar mogelijk adultproof, voor een fijne prijs en duurzamer. Meer vakantieaccommodaties vinden jullie op mijn Pinterest-bord.

Aan de Soca-rivier: Camp Vili Volarje Viljem

Dit was onze eerste camping toen wij gingen reizen in Slovenië. Wat hebben wij genoten van de hippie-sfeer van deze camping, die helaas geen website heeft. Douches met alleen een gordijntje, drankjes uit de koelkast die je zelf mag aftekenen en de eigenaar die goddelijke Sloveense maaltijden kookt. En dan ook nog eens een prachtige ligging tussen de bergen en de Soca-rivier. Jullie zullen wel jullie eigen tent of caravan moeten meenemen. En bepalen of dit het sfeertje is wat jullie willen ervaren wanneer jullie reizen in Slovenië.

Reizen in Slovenië - Reisgelukjes- camp vili volarje tolmin
Voor de tent op camp vili volarje tolmin

Tijdens jullie reis door Slovenië kamperen aan de kust?

Een leuke camping aan zee vinden tijdens reizen in Slovenië, dat is nog een uitdaging. Er zijn er ongeveer vijf. Camping Adria Ankaran bij Koper viel af omdat we het uitzicht op een industriële haven geen vakantiegevoel vonden oproepen. Camp Belvedere in Isola viel af omdat we het strand te ver vonden lopen (wel mooi zeezicht vanaf de heuvel, maar dat betekent dat je ook naar beneden moet voor de zee).

Het werd Avtokamp Jadranka

De campings nabij Piran hebben we niet geprobeerd, omdat we Camping Jadranka tegenkwamen. In eerste instantie kregen we geen plek met zeezicht aangeboden. Maar toen we zeiden dan nog even verder te zoeken, mochten we nog net op het vrije plekje aan zee. En we vonden het eigenlijk heel leuk. De camping staat vol met vaste plaatsen en ademt de Sloveense campingcultuur. We werden dan ook uitgenodigd voor een drankje door onze Sloveense buren, wat altijd een leuke manier is om een land beter te leren kennen. Was het een mooie camping aan zee? Nee. Is er beter in Slovenië? Dan kunnen jullie waarschijnlijk beter naar Kroatië. Maar wederom: het fietsen langs de kust was makkelijk en leuk. De stadjes zijn schattig en hip en nog niet overspoeld door toeristen.

Reizen in Slovenië - Reisgelukjes - Chillen bij camping Jadranka Izola
Reizen in Slovenië – Reisgelukjes – Chillen bij camping Jadranka Izola

Centraal in Ljubljana: Hotel Galleria

Last-minute geboekt tijdens onze reis in Slovenië met een goede deal: Hotel Galleria. Gelegen aan een heel mooi pleintje in de stad, waar vandaan jullie te voet het hele centrum kunnen verkennen. Helaas is het wel een stukje lopen naar de (te) dure parkeergarage. Het is ook hetzelfde in iedere hoofdstad, hoe klein en fijn ze ook zijn.

Reizen in Slovenië - Reisgelukjes - Hotel Galleria in Ljubljana
Het gezellige pleintje voor hotel Galleria in Ljubljana

Hotel Galleria Ljubljana vanaf de buitenkant

Mijn accommodatietips voor jullie

Houden jullie nu niet van kamperen, maar willen jullie wel nog in de zomer van 2020 naar Slovenië reizen, dan kan ik deze adresjes ook aanraden. Ze hebben (nu) nog plek voor jullie. Geschikt voor volwassenen, voor een fijne prijs en waar mogelijk ook nog duurzaam.

  • Huur een ecohut in een bos bij de Savinja-rivier. In de hut staat een bed. Verder zijn jullie aangewezen op gezamenlijke faciliteiten. Waaronder hangmatten.
  • Bij Lepa Lopa hebben de studio’s een eigen badkamer. Het fijne aan deze accommodatie is dat deze adult-only is. Gegarandeerd lekker rustig dus. Verder ligt het ook weer prachtig.
  • Overnachten in een wijnvat bij een Thermen. Dat klinkt fijn, toch? Nu zijn thermen in Slovenië wel iets massaler en meer gericht op families dan in Nederland… maar van een beetje dobberen in thermaal water worden jullie helemaal zen. En de wijnvaten bij de glamping van Terme Ptuj zijn tweepersoons.

Reisgelukjes

Met z’n tweetjes

Slovenië is leuk met z’n tweetjes, drietjes, viertjes of meer. Kamperen is niet per se adult-only. Maar er zijn genoeg adult-only adresjes wanneer jullie daar behoefte aan hebben, kijk hier maar.

Fijne prijs

Slovenië is zeer budgetvriendelijk. Haast goedkoop in verhouding tot de omliggende landen. Slovenië wordt steeds hipper en moderner, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding goed is.

Duurzamer

In Slovenië zijn zeer veel kleinschalige ecoadresjes te vinden. Ook zijn er veel eco-activiteiten. Verder hangt het van het vervoer die kant op hoe duurzaam jullie tripje zal zijn. Slovenië is goed te bereiken per auto, jullie hoeven er zeker niet naartoe te vliegen. Jullie kunnen ook zelfs met de trein naar Ljubljana komen. Dat is wel iets tijdrovender met een overstap in Oberhausen en Villach. Dan zijn jullie zo’n 17 uur onderweg.