Staycation Voorbereiding

Leuke reisboeken: de wereld over vanaf de bank

Stapel met leuke reisboeken

Reizen: het blijft lastig in 2021, en misschien zelfs weer een deel van 2022. Code geel, code oranje of zelfs rood. Het blijft onvoorspelbaar of je reisplannen door kunnen gaan, zelfs als je in Europa reist. Buiten Europa is zelfs nog bijna niets mogelijk. Gelukkig pakken ‘ze’ ons één ding nog steeds niet af: boeken. En met de verbeelding die deze boeken oproepen, reis je nog steeds de hele wereld over. In dit blog geef ik reviews van drie leuke reisboeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Eentje daarvan kun je nu al iets mee: het boek (te) gekke slaapplekken van Renske Borst. Vol originele accommodaties in Nederland. Maar ik las ook de boeken Bucketlist reizen en Bucketlist stedentrips van Marloes de Hooge. Deze bevatten beide 25 reizen die je ooit wilt maken. Dus hier wordt jouw bucketlist alleen maar langer van.

Eerste van de leuke reisboeken: (TE) GEKKE SLAAPPLEKKEN

In boek (Te) gekke slaapplekken geeft Renske Borst tips voor 50 te gekke slaapplekken in Nederland en België. Er staan hele leuke accommodaties in en ja, soms zijn ze een beetje (te) gek: zoals slapen in een vogelhuisje of schaalmodel van een endeldarm. Er staan eigenlijk geen adresjes in waar ik niet één of twee nachtjes zou willen slapen. Het wordt zo omgeschreven en er staan zulke leuke foto’s in dat je er meteen zin in krijgt. Daarnaast staan er tussendoor tips in over bijvoorbeeld wild spotten, sterren kijken, koken op een kampvuur en wat er maar van toepassing is op het te gekke vakantiehuisje.

Ik kwam dit boek op het spoor doordat Renske een update van het boek (Te) gekke slaapplekken heeft uitgebracht. En ja, dat was eigenlijk wel nodig. Want sommige adresjes in dit boek worden helaas niet meer aangeboden. Of zijn slecht vindbaar. Maar deze kon ik lenen bij onze bibliotheek en dat is voor een boekenwurm als mijzelf wel handig. Wat ik ook niet zo handig vond, was dat ik niet makkelijk kon zien waar iets was. Pas op het einde zag ik achterin het boek een kaart staan, handig! Dit boek moet je ook niet lezen wanneer je op zoek bent naar tips over wat je in de omgeving kunt doen.

Conclusie: leuk boek met hele originele accommodaties die je niet zomaar op Booking.com vind. De Pinterest-borden van Reisgelukjes draaiden in ieder geval overuren om alles op mijn bucketlists te zetten.

Ook leuke reisboeken: Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips

De boeken Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips van Marloes de Hooge zijn een heel ander verhaal. Tijdens het lezen van deze twee boeken gebeurde er twee dingen. Of ik zag een reis die ik al had gemaakt en had een feestje der herkenning op de bank. Of ik had inderdaad veel inspiratie en zag mijn verlanglijstje steeds langer worden.

Allereerst mijn review van het boek Bucketlistreizen. Dat vind ik inderdaad één van de leukste reisboeken omdat hier zoveel trips in staan waar het water je van in de mond loopt. Zoals reizen die we al gemaakt hebben, zoals naar winters Lapland, een roadtrip door Zuid-West Europa, Marrakesh, het Krugerpark, Australië, Bali en Thailand. Ik zie mijzelf zo weer op de sneeuwscooter zitten. Maar ook reizen die al hoog op mijn bucketlist staan en nu nog wat hoger komen zoals Jordanië, IJsland en Japan. En tot slot reizen waar ik nog niet echt over had nagedacht zoals naar Japan, de Transsiberië Express, Hawaii en Patagonië die nu dus wel op mijn wensenlijstje staan.

Van iedere bestemming worden in ongeveer 8 pagina’s de highlights gegeven, geïllustreerd met prachtige foto’s. Soms met een kaartje van de reisroute, dan weer met extra tips voor activiteiten en altijd een begin met de basisinformatie zoals over de taal, geadviseerde reisduur, reistijd et cetera. Het boek leest makkelijk weg, is echt bedoeld voor inspiratie. Want heel diepgravend gaat het boek niet in op iedere bestemming. Hier krijg je gewoon zin van! Persoonlijk word ik wel wat moe van alle jubelende taal: helemaal zen, weergaloos, het pronkstuk van het eiland. Desalniettemin een fijn boek om doorheen te bladeren en bij weg te dromen.

Tweede leuke reisboek van Marlies de Hooge: Bucketlist Stedentrips

Het tweede boek van Marlies de Hooge waarover ik hier een review geef is Bucketlist Stedentrips. Dat boek is haar nieuwste en ook één van de leuke reisboeken. Voor een deel staan hier stedentrips in die ook al in haar andere boek staan zoals Parijs, Marrakesh en New York. Maar dan gelukkig wel in een nieuw jasje! Er staan steden van over de hele wereld in en hoe interessant ik dat ook vind, er is maar één stad ter wereld waarvoor ik de hele wereld over zou vliegen om die stad te zien en dat is New York. De rest zou ik alleen doen in combinatie met een rondreis. Ik zou niet alleen naar Singapore vliegen voor alleen die/een stad en dat geldt al helemaal voor Sydney. Dat is ook wat de schrijfster zelf zegt.

Gelukkig staan er ook veel Europese steden in dit boek zoals Berlijn en Londen, waar je tegenwoordig prima heen kunt met de trein. Of nog wat dichterbij huis, het fantastisch leuke Antwerpen. En een stad als Istanbul, is net als Marrakesh ook prima bereikbaar voor een weekend (wel wat minder duurzaam omdat je toch moet vliegen).

Ook in dit boek lees je per stad zo’n 8 tot 10 pagina’s over deze stad en kijk je mooie plaatjes. Iedere serie wordt afgesloten met de Ultieme Reisgids. Ook voor dit boek geldt: het is vooral heel inspirerend. Wanneer ik de reis daadwerkelijk zou gaan plannen, zou ik toch meer gedetailleerde informatie willen.

Voor beide boeken geldt dat ze gewoon leuk zijn om doorheen te bladeren en te fantaseren over wat je volgende bestemming zou kunnen zijn. Beide boeken zijn ook leuke cadeaus wanneer je iets zoekt voor een reisfanaat.

Nog meer leukste reisboeken voor inspiratie?

Ben je op zoek naar nog meer leuke reisboeken voor inspiratie? Wat denk je van het boek de Busjesblues over reizen met een camper door Europa. of tips voor vooral leuke stedentrips in Nederland met de Staycation Guide. Of inspiratie voor een staycation op minder voor de hand liggende plekjes in het boek Expeditie Achtertuin. En één van mijn persoonlijke favorieten: het boek dat Liesbeth Uithol over haar 7 maanden durende reis met een camperbus door Europa schreef: ‘Reizen, Werken & Opvoeden: Te Gek of Gekkenwerk?’

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

2 Reacties

  1. Ik ben wel benieuwd naar het boek (Te) gekke slaapplekken. Volgens mij staan hier ook veel plekken in waar ik wel zou willen overnachten.

    1. Reisgelukjes zegt:

      Absoluut Aniek, echte droomplekjes. Misschien kun je wel kijken of je ergens de nieuwste editie kan krijgen. Want sommige slaapadressen uit het boek kon ik helaas niet meer vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.