Zomerse dagen in Estland zijn lang, het perfecte seizoen voor een roadtrip met camper door dit land! In Estland stonden we overal aan het water. Het hout voor de barbecue en het kampvuurtje lag al klaar. En omdat campings tot laat open zijn, heb je alle tijd om alles wat er te doen is in Estland te ontdekken. Van het spotten van beren, eilandhoppen, het plukken van bosbessen tijdens je hike tot het bezoeken van hoofdstad Tallinn. Tijdens onze campertrip door de Baltische landen hebben wij in een week Estland zoveel bijzonders gezien en gedaan. Dit was onze route!
Doen in Estland: bezoek zomerhoofdstad Parnu op dag 1
Liefkozend wordt Parnu het Miami van Estland genoemd. Ik zag weinig overeenkomsten, of je moet de goud gewrapte sportauto bij het strand bedoelen? Ok, en een soort Padel-banen aan zee, erg trendy! De gekleurde huisjes hier zijn nogal verveloos, maar dat is natuurlijk ook de charme van een land als Estland.
Op dag 1 van onze roadtrip door Estland reden we vanuit Letland aan deze kant het land binnen. Dus was Parnu sowieso een logische stop voor ons. Om lekker te lunchen voordat we de veerboot naar onze volgende bestemming moesten halen. Dat deden wij bij resto Bison in het centrum van Parnu: snelle en vriendelijke bediening en gezellig eetbare bloemetjes op onze salade.
Doen: de veerboot naar Saaremaa op je eerste dag door Estland
Op de eerste dag in Estland namen we dus gelijk de ferry naar het eiland Saaremaa. Voor ons was dat op een vrijdag, en dan zit de boot vol met Esten die ook deze kant op gaan. Boek dus op tijd, want ik boekte vrijdagochtend zelf pas. Daardoor moesten we op tijd in vertrekpunt Virtsu zijn voor onze boot. Dat was de reden dat we daarvoor weinig tijd in Parnu hadden, ook al bleek dat niet echt nodig. Doordat wij de boot zo laat hadden geboekt, moesten we zondag ook alweer vroeg het eiland verlaten omdat er geen andere veerboten beschikbaar waren.De veerboot kostte met ons campertje 45 euro retour. Je kunt de veerboot ook pakken zonder te boeken, maar dan kan het zijn dat je langer moet wachten. De overtocht duurt een klein half uur.
We kozen ervoor op de camperplaats van restaurant Koht te staan, bij de jachthaven van Orissaare. Beetje alternatief plekje, maar wel met alle voorzieningen en aan zee. De rest van de middag en avond deden we niet veel meer dan barbecueën met uitzicht en zwemmen in de Baltische zee. Eindelijk!
Dag 2 doen: Verken het eiland Saaremaa in Estland
Verkijk je er niet op, het eiland Saaremaa is groot. Het is ongeveer 115 bij 60 kilometer. En slechts 2,5 keer kleiner dan Bali. Eigenlijk is een dag op Saaremaa dus te kort om het hele eiland rond te rijden (tenzij dat het enige is wat je wilt doen). Wij besloten tijdens onze ruime dag op Saaremaa een aantal bijzondere highlights te bezoeken.
De opvallende meteorietkrater Kaali
Ongeveer 4000 jaar geleden sloeg er op deze plek een meteoriet van zo’n 10 meter doorsnee in. Waarschijnlijk de laatste meteorietinslag in dichtbevolkt gebied. En het liet dan ook grote indruk achter op de prehistorische volkeren van dit gebied. Die dit de begraafplaats van de zon noemden. Je zou het haast geloven in de Kaali krater, die maar liefst 110 meter breed en 22 meter diep is! Zo heilig werd deze plaats dat er dieren werden geofferd en er een muur omheen werd gebouwd om dit heiligdom te beschermen tegen de andere Baltische volkeren. Het is uniek om een rondje om deze Europese krater te lopen en af te dalen naar de bodem.
Hoofdstad Kuressaare met het bisschoppelijk kasteel
Kuressaare is de hoofdstad van het Estse eiland Saaremaa. Stel je daar niet teveel bij voor, al is het best een gezellig stadje met leuke restaurantjes. De belangrijkste bezienswaardigheid is het bisschoppelijke (episcopal) kasteel met daarin het Saaremaa Museum gevestigd.
Het kasteel wordt voor het eerst in 1380 genoemd. De lokale bevolking zag het nog niet zo zitten om bekeerd te worden tot het Christendom, dus bouwden Teutonische ridders als verdediging een kasteel voor de bisschoppen. Best een indrukwekkend en enorm kasteel.
Binnenin vind je het Saaremaa Museum. Een soort 1001-dingen museum over alles wat met Saaremaa te maken heeft. Het is geschiedenis, maar ook een natuurhistorische museum en een groot deel gaat over de bezetting door de communistische Sovjets. Bordjes zijn ook in het Engels, maar verder is het een wat rommelig museum. Behalve dat deel wat over een gevonden Vikingschip gaat, wat aantoont dat de Vikingen al veel eerder dan aangenomen probeerden Europa te veroveren. Dat deel is dan weer verbazingwekkend multimediaal en interactief. Zo mag je zelf proberen een stukje in een Vikingschip te roeien, multimediaal, dat wel.
Lunchen bij het Good Mood Food Summer Cafe
In Kuressaare kun je leuk lunchen bij het Good Mood Food Summer Cafe. Een hip plekje, waar je bijvoorbeeld ook vegan kunt lunchen. Eten wordt hier wel tafeltje voor tafeltje opgediend, dus beter heb je geen haast. Maar dat geldt eigenlijk voor alle andere plekjes die we in Kuressaare geprobeerd hebben. Het prijsniveau is hier trouwens erg Nederlands. Met z’n tweetjes betaalden we 31 euro, inclusief drankjes. In mijn blog over de Baltische Staten ga ik ook in op de prijzen. Ondanks dat het prijsniveau lager is dan in Nederland, is deze bestemming geen echte budgettopper.
De kasteelruïne van Maasillinus
Release your inner Indiana Jones bij de kasteelruïne van Maasillinus. Ook weer gebouwd door de Duitse kruisvaarders die de Esten bekeerden tot het Christendom en vervolgens milennia bleven om het volk te onderdrukken. In de 14e tot de 16e eeuw gebouwd. En vervolgens in 1578 opgeblazen door de Denen om te voorkomen dat het in de handen van de Zweden zou vallen. Volg je mij nog? De Baltische landen hebben veel overheersers gekend in hun geschiedenis.
Terug naar deze ruïne. Kans is groot dat je hier de enige bezoeker bent. En dat de automatische verlichting speciaal voor jou aangaat. Veel is er niet te gerestaureerd, wat de ervaring authentiek maakt. Zo kun je een heel toffe ondergrondse kamer bezoeken. En het uitzicht over de baai is ook fantastisch vanaf hier!
Dag 3 doen in Estland: 24 uur in prachtige hoofdstad Tallinn
De hoofdstad Tallinn, is prachtig en mag dus zeker niet ontbreken op je to do & see-lijstje voor Estland. Een prachtige middeleeuwse stad in twee delen, en rauwe buitenwijken met een bijzonder Sovjetverleden. Aangezien goede campings een half uur met het OV vanaf Tallinn liggen en Tallinn zelf geen bewaakte camperplaatsen heeft, kozen we ervoor deze nacht in een hotel door te brengen.
Dit kun je zien en doen tijdens 24 uur in Tallinn.
Dag 4 in Estland: Nationaal Park Laahemaa
Na een heel rustige opstart die ochtend in Tallinn, en nog wat sightseeing in de hoofdstad van Estland, reden we door naar Nationaal park Laahemaa. Daar stonden we op een gloednieuwe camping in Suurpea, genaamd Laahemaa. Met 30 euro per nacht niet de goedkoopste. Maar we hadden weer zeezicht, en prachtig zonsondergangzicht. We reden een rondje Viinistu voor mooie uitzichten over de golf van Finland.
Bij Oandu maakten we een boswandeling: de old nature trail van 4,7 kilometer. Hier staan veel informatieborden. Handig, want zo weet je gelijk of je de route goed volgt. Er zijn hier ook veel plankenpaden over de drassige stukjes. Leuk, echte bosbessen plukken! Er zit hier veel wild. Onderweg zie je bomen met sporen van elanden, wilde zwijnen en lynxen. Overdag zagen we die helaas niet.
Wel veel muggen trouwens in het donkere bos: spray je goed in met muggenspray als je niet wilt worden lek gestoken!
Dag 5 in Estland zeker doen: beren spotten bij Natourest
Deze dag heb je zeker tijd voor nog een hike, één van de tofste dingen om te doen in Estland. Een leuke route is dan de bever-trail van een kilometer bij (weer) Oandu. Deze laatste loopt niet rond. Dus je moet nog ongeveer 500 meter terug langs de weg lopen. Het landschap is hier weer prachtig. En we zagen een beverdam en een beverburcht. Maar overdag geen bever natuurlijk, helaas! Wel weer veel muggen.
Het eigenlijke einddoel van vandaag: een nachtje in de bearhide van Natourest in Tudu om wilde beren te spotten. Want Estland is één van de landen met de hoogste beerdichtheid van Europa. Tijd dus wilde beren met eigen ogen te zien. En ja, dat lukte ons! Lees meer over onze ervaring met het spotten van wilde beren in Estland.
Dag 6 in Estland: van het Peipus meer, langs Tartu naar het Vörtsjärve meer
Dag 6 is een lange dag en dat geeft niet, want je staat alweer vroeg op bij de bear-hide. Niet gedoucht en bij ons was het klam in augustus. Dus stelden we ons in op een verfrissende duik in het Peipus meer, een enorm meer waar de grens tussen Rusland en Estland dwars doorheen loopt. Geen zorgen, want het is het op vijf na grootste meer van Europa. Maar die frisse duik viel tegen, want het water stonk enorm! Gelukkig kwamen we wel op een soort verlaten camping terecht aan de oever, waar we stiekem gratis hebben gedoucht. Met koud water.
De Onion route, Kallaste en Anna Cafe
In het dorpje Kallaste maakten we ook een tussenstop, toen we een deel van de Onion route langs het Peipus meer reden. Tijdens deze route zou je meer kunnen zien van de traditionele dorpjes, de bekende uien van deze streek kunnen kopen en gerookte vis. Niets van dit alles gemerkt, misschien was het nog te vroeg.
.In de 18e eeuw werden Russisch orthodoxe gelovers vervolgd in eigen land en vertrokken naar deze streek. Ik verwachte dus een soort Staphorst, maar daar merkte ik weinig van. Wel zagen we dat de vaak schattige Estse typisch houten huizen hier minder vaak voorkwamen, maar wel veel huizen van gasbetonblokken. Echt minder charmant.
Bij Anna Cafe in Kallaste vonden we eindelijk een spoor van de Russen: een heuse samowaar voor koffie. De koffie die wij geserveerd kregen, kwam echter uit precies hetzelfde koffiezetapparaat als wij thuis hebben. Wel lekkere taartjes trouwens. Hier raakten we ook met medecamperaars uit Finland in gesprek. Interessant om te horen hoe zij het ervaren dat de grens met Rusland in deze omgeving al honderden jaren in beweging lijken. En nee, dat is niet positief.
Doen: onderdompelen in culturele hoofdstad 2024 Tartu
Tartu is naast een ongelofelijk charmante studentenstad, ook de culturele hoofdstad van Europa in 2024. Ook zeker niet overslaan dus tijdens een rondreis door Estland, want je kunt nu alles alvast doen voordat deze stad door de massa’s wordt ontdekt. Een aantal uur in deze stad is voldoende om de hoogtepunten te ontdekken. Wij waren hier voor de lunch en waren alweer weg voor het diner. Maar het was ook wel ontzettend warm toen wij hier waren.
Doen: verken het universitaire verleden van Tartu
Tartu is een echte universiteitsstad: de universiteit is hier in het verleden gestart door een Zweedse koning die wilde dat het gewone volk ook kon studeren. En ook als niet student zijn er leuke bezienswaardigheden bij de universiteit.
Ten eerste is er het kunstmuseum: dat heet waarschijnlijk zo vanwege de vele afgietsels van antieke beelden. Ook is daar een Egyptische kamer met mummies. Op verzoek neemt een studente je mee naar de zolder, waar de oude gevangeniscel is van de universiteit. Als dat geen motivatie is om je biebboeken op tijd in te leveren… dat waren nog eens tijden. Wij waren de enige in dit museumpje. Heel bijzonder.
En we bezochten het hoger gelegen museum gelegen bij de ruïne van de kathedraal. Dat is meer een wetenschapsmuseum, maar ook met een Harry Potter-achtige bibliotheek. Bezoek vooral ook de fotogenieke ruïne en beklim deze voor een uitzicht over Tartu.
Bezienswaardigheden in de binnenstad van Tartu
Het commerciële kunstmuseum in de binnenstad van Tartu is alleen al bijzonder om aan de buitenkant te zien: deze is schever dan de Toren van Pisa. Het gemeentehuis verderop het plein is ook bijzonder want geïnspireerd op Nederlandse stadhuizen. Al zijn ze in Nederland niet zo kleurrijk.
Op zoek naar de Sovjetgeschiedenis? Je kunt naar een KGB-gevangenis, maar aangezien we zo’n naargeestige plek in Tallinn ook al bezocht hadden, zagen we daar in Tartu vanaf. Op het Raadhuisplein heeft nummer 5 ook de kenmerkende hamer en sikkel in de façade.
Ben je toch op het Raadhuisplein, speel dan de scene van de fontein van de ‘Kussende studenten’ na.
Eet en drink bij Kampus in Tartu
Leuk eten en drinken kun je bij het hippe Kampus in Tartu. Hier krijg je de studentenvibe ook lekker mee! Het zijn eigenlijk 3 restaurants in 1. Dat maakt bestellen lastiger, maar daardoor heb je ook veel keuze. En de bediening spreekt goed Engels, net als veel mensen in Tartu trouwens, dus je komt er wel uit.
Overnacht bij Suur-Raake Kiviranna Holiday Home
Vlak buiten Tartu vind je het Kiviranna Holiday Home, wat een camping is aan het Vortsjarv meer. Een mooi verzorgde camping en we stonden weer aan de rand van het meer. Er is hier geen winkeltje of restaurant, dus neem je eigen boodschappen meer. Het water stonk hier niet, dus we deden een poging om hier af te koelen. Het meer was wel erg lang erg ondiep. ’s Avonds werden we getrakteerd op mooi onweer boven het meer. Niet zo gek, want het was de hele dag al erg warm en benauwd.
Dag 7: verlaat Estland tijdens deze dag bij Valga/Valka
Tijd voor de laatste dag in Estland: rijd door een prachtig landschap naar een plaatje wat tekenend is voor de roerige geschiedenis van de Baltische landen: Valga/Valka. Valga ligt in Estland en Valka in Letland. Na de Eerste Wereldoorlog bleef het vraagstuk bestaan van welk land dit dorpje was. Een Britse mediator slechtte dit dispuut door het dorp rücksichtslos in tweeën te delen. Tegenwoordig met Schengen geen probleem meer, maar vreemd is het wel!
Volgens de Lonely Planet valt dit dorp tegenwoordig ten prooi aan gentrificatie. Nou, dat hebben wij zo niet ervaren en als het zo is, verloopt dat proces erg langzaam. Het dorpje oogt nog lekker authentiek en vervallen, op een supermarktcomplex na. Als afscheid van Estland maakten we nog een stop bij café Riia voor koffie met taartjes. Ook al zo’n lekker authentiek plekje.
Meer over onze week dingen zien en doen in Estland
Onze roadtrip van een week onvergetelijke dingen zien en doen in Estland was onderdeel van een 19-daagse rondreis door de Baltische landen. Een rondreis door Estland kun je goed combineren met Letland en Litouwen. In dat blog staat ook meer over onze ervaringen met rondreizen met een camper door de Baltische Staten en praktische informatie zoals de beste reistijd, geld en of het veilig is (ja!). Het zijn alledrie EU-landen waar je met de euro kunt betalen, en NAVO-landen.
Om Estland in en uit te komen kwamen wij met de camper door Letland. Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden van de Letse hoofdstad Riga. En om Letland in en uit te komen reden we in totaal een week met de campervan door Litouwen, en brachten we 24 uur door in hoofdstad Vilnius.
Op deze campings en camperplaatsen stonden wij in Estland
Meer over het spotten van wilde beren in Estland
Dit deden wij tijdens onze 24 uur in de Estse hoofdstad Tallinn
Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden van de Letse hoofdstad Riga.
Ook tof: een avontuurlijke kampeertrip in Slovenië
Of een stedentrip naar prachtig Stockholm in Zweden
En maak je winterdromen in Fins Lapland waar met deze 11 activiteiten